Ανακοίνωση του Συλλόγου Γυναικών νομού Χανίων

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΝΟΜΟΥ ΧΑΝΙΩΝ

Email: sg.chania@gmail.com

Τηλ: 6972728167-6947295931-6936125794

Απαιτούμε μέτρα για την διαφύλαξη της υγείας των οικογενειών μας εδώ και τώρα!- Καμία «καραντίνα» στα δικαιώματα των εργαζομένων!

Ο Σύλλογός μας, μέλος της ΟΓΕ, της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας, δεν αναστέλλει τη δράση του! Είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε τους φίλους, τις φίλες και τα μέλη μας, αλλά και όποιον άλλον χρειαστεί να σταθεί όρθιος. Σε αυτές τις δύσκολες ώρες πρέπει όλοι να δείξουμε κουράγιο, θάρρος και αλληλεγγύη!  Κανένας φόβος! Κανένας μόνος! Όλοι για έναν και ένας για όλους!

Για εμάς είναι αυτονόητη η υπεύθυνη τήρηση των μέτρων για τη μη διασπορά του ιού. Η εντύπωση, όμως, ότι η κυβέρνηση κάνει ό,τι μπορεί έρχεται σε αντίθεση με την πραγματικότητα για την οποία ευθύνονται διαχρονικά οι κυβερνήσεις μέχρι τώρα. Πλέον είναι παραπάνω από φανερό το γεγονός ότι η έξαρση της επιδημίας του κορονοϊού ξεγυμνώνει τις μεγάλες ελλείψεις του δημόσιου συστήματος υγείας, ενώ με τα μέτρα που εφαρμόζει ήδη η κυβέρνηση  επιδιώκει να πληρώσει ο λαός, οι εργαζόμενοι και οι αυταπασχολούμενοι της πόλης και της υπαίθρου γι’ ακόμα μία φορά το μάρμαρο!

Οι ελλείψεις  στο σύστημα υγείας σε προσωπικό, σε αναλώσιμα, σε είδη ατομικής προστασίας των εργαζομένων είναι το αποτέλεσμα της πολιτικής όλων των κυβερνήσεων που ακολουθούν τις κατευθύνσεις της ΕΕ. Είναι το αποτέλεσμα της πολιτικής που θυσιάζει το δικαίωμα των οικογενειών μας στη δημόσια και δωρεάν Υγεία στο θεό της εμπορευματοποίησης  και  ιδιωτικοποίησης, της στήριξης της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων, της διασφάλισης των ματωμένων πλεονασμάτων. Είναι το αποτέλεσμα της πολιτικής που μας υποχρεώνει να ψάχνουμε μόνοι μας να βρούμε μάσκες και αντισηπτικά, να τα πληρώνουμε αδρά για να φουσκώνουν οι τσέπες των βιομηχάνων και των μεγαλεμπόρων. 

Η πρόληψη δεν μπορεί να περιορίζεται, όπως προβάλλει η κυβέρνηση, στην ατομική ευθύνη  και την απομόνωση, που είναι αναγκαία για τη μη διασπορά του ιού. Ακόμα και τα μέτρα που έχει ήδη ανακοινώσει, δεν φτάνουν να καλύψουν τις ανάγκες ολόκληρης της λαϊκής οικογένειας. Η προσπάθεια καταστολής πολύ περισσότερο, δεν μπορεί να κρύψει την μεγάλη εικόνα: ότι όλες οι κυβερνήσεις διαχρονικά, η ΕΕ, υπηρέτησαν επάξια τους μεγάλους μονοπωλιακούς ομίλους, τους επιχειρηματίες.

Αυτοί έχουν στα χέρια τους την ευθύνη για τον θάνατο των συνανθρώπων μας από τον νέο κορονοϊό και όχι εμείς!!

Η κυβέρνηση μετακυλίει στις πλάτες των εργαζομένων τις συνέπειες της επιδημίας, την ώρα που  παίρνει μέτρα για να ενισχύσει και να διευκολύνει την μεγαλοεργοδοσία. Από την άλλη είναι τουλάχιστον υπερβολή, να μας λένε πως για την περαιτέρω διασπορά του ιού θα φταίνε κάποιοι «ανεγκέφαλοι», και έτσι να δικαιολογεί η κυβέρνηση τα μέτρα της απαγόρευσης της κυκλοφορίας, όταν στα νοσοκομεία του νησιού μας, στα σούπερ μάρκετ, στους μεγάλους χώρους δουλειάς , στα  take away και delivery δεν υπάρχει κανένας έλεγχος τήρησης των μέτρων ασφαλείας και απόστασης με ευθύνη και της κυβέρνησης και των εργοδοτών!! 

 Απευθυνόμαστε σε εσένα νέα γυναίκα που τα βγάζεις πέρα στην καθημερινότητα με όλους τους τρόπους, για σένα και για την οικογένεια σου. Είναι κρίσιμο, να μην ξεχνάς τούτες τις ώρες : ο αναγκαίος κατ’ οίκον περιορισμός δεν μπορεί να μας βάλει απέναντι στον συλλογικό, οργανωμένο αγώνα, στην αλληλεγγύη. Ίσα ίσα, χωρίς δισταγμό πρέπει να μπούμε πιο μαχητικά η κάθε μία σε αυτόν τον δρόμο. Οι πρωτόγνωρες και δύσκολες συνθήκες που ζούμε, αυτό ακριβώς μας υπενθυμίζουν!

Στην κατεύθυνση αυτή είναι αναγκαίο να απαιτήσει σύσσωμος ο λαός και η νεολαία μέσα από τα σωματεία και τους συλλόγους, από την κυβέρνηση:

 • Να επιτάξει τον ιδιωτικό τομέα υγείας.
 • Να προσλάβει μόνιμο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.
 • Να ανοίξει όλα τα κλειστά κρεβάτια Μονάδων Εντατικής Θεραπείας.
 • Να μετατρέψει σε 24ωρη τη λειτουργία όλων των μονάδων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.
 •  Να επανδρώσει με κατάλληλες προσλήψεις και να αξιοποιήσει για όσο διάστημα χρειαστεί τις εγκαταστάσεις του πρώην Ψυχιατρείου στη Σούδα, ώστε να υπάρξει αποσυμφόρηση του Νοσοκομείου στον Νομό μας.
 • Να θεωρηθούν με σαφήνεια άκυρες οι απολύσεις και οι βλαπτικές μεταβολές που έγιναν από την 1η Μάρτη.
 • Να πραγματοποιούνται αυστηροί έλεγχοι για τα έκτακτα μέτρα που σχετίζονται με τη ρήτρα διατήρησης των θέσεων εργασίας, όπως και για ουσιαστικά μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στους εργασιακούς χώρους, σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ.
 • Να μην υπάρξει καμία αρνητική μεταβολή στο προσωπικό των επιχειρήσεων για όσο διαρκούν τα έκτακτα μέτρα.
 • Να μην μπαίνει κανένα εμπόδιο στη λήψη ειδικών αδειών με πλήρεις αποδοχές, πρόσθετων της κανονικής άδειας, για όλες τις κατηγορίες εργαζομένων που τις έχουν ανάγκη.
 • Να παρέχονται στους εργαζόμενους δωρεάν με ευθύνη του κράτους και της εργοδοσίας όλα τα αναγκαία μέσα προστασίας.
 • Να γίνουν μαζικές προσλήψεις προσωπικού σε επιχειρήσεις που δουλεύουν εντατικά, όπως τα σούπερ μάρκετ και οι επισιτιστικές επιχειρήσεις που λειτουργούν delivery και take-away. Να υπάρχει αυστηρή τήρηση του ωραρίου εργασίας, των ρεπό και των απαραίτητων ωρών ξεκούρασης των εργαζομένων ανάμεσα στις βάρδιες.
 • Να δοθούν άμεσα επιδόματα ανεργίας στο 80% του κατώτερου μισθού για όλους τους εποχικούς και μακροχρόνια άνεργους.
 • Να καταβληθεί κανονικά στην ώρα του το δώρο του Πάσχα.
 • Να υπάρξει αναστολή πληρωμών για όλους τους εργαζόμενους και αυτοαπασχολούμενους προς το Δημόσιο, τις τράπεζες, τις ΔΕΚΟ. Αναστολή όλων των πλειστηριασμών, των διακοπών ηλεκτρικού ρεύματος και νερού, των κατασχέσεων.
 • Να καταργηθεί ο ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης και τα φάρμακα.
 • Άμεση αποζημίωση των μικρομεσαίων αγροτών και επιδότηση των αυτοαπασχολουμένων της πόλης και της υπαίθρου, ειδικά των γυναικών, που πλήττονται από τα μέτρα της κυβέρνησης ενάντια στον κορονοϊό, με προτεραιότητα αυτούς που έχουν εισόδημα κάτω των 12.000 ευρώ.
 • Να παρθούν μέτρα που θα εξασφαλίζουν γρήγορα την όσο το δυνατόν ισότιμη προετοιμασία των μαθητών της Γ’ Λυκείου για τις πανελλαδικές εξετάσεις.

Ερχόμαστε σε επικοινωνία με το σωματείο μας, τον Σύλλογο Γυναικών Χανίων για κάθε μικρό και μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε!Μπορεί να έχουμε καλυμμένα τα στόματά μας από τις μάσκες αλλά δε θα μας φιμώσουν!Δυναμώνουμε τον αγώνα μας, τις εστίες διεκδίκησης με κάθε πρόσφορο τρόπο!