Αποκλειστικά Δημόσια Συγκοινωνία, με Συχνά και Ασφαλή Δρομολόγια!

17/11/2020

Η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας συμμετέχει στη Μέρα δράσης για τις αστικές συγκοινωνίες, την Πέμπτη 19 Νοέμβρη. Ενώνουμε τη φωνή μας με εργατικά σωματεία και άλλους μαζικούς φορείς, διεκδικώντας χωρίς καμιά καθυστέρηση ουσιαστικά μέτρα προστασίας της υγείας, συχνές, φθηνές και ασφαλείς συγκοινωνίες.

            Καλούμε τις εργαζόμενες, τις άνεργες, τις συνταξιούχους, κάθε γυναίκα από τις λαϊκές γειτονιές της Αττικής, που είναι τα πρώτα θύματα της “σαρδελοποίησης” των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, να δυναμώσουμε την αγωνιστική διεκδίκηση για συχνά και ασφαλή δρομολόγια για το λαό, επίταξη των ιδιωτικών λεωφορείων.

            Να μην αποδεχτούμε ως “κανονικότητα” τη μετατροπή των λεωφορείων, των συρμών του μετρό και του ηλεκτρικού σε υγειονομικές βόμβες, σε συνθήκες που καθημερινά ανακοινώνονται χιλιάδες κρούσματα κορωνοϊού. Τα περιβόητα όρια πληρότητας 65% των μέσων, που έχει ορίσει η ίδια η κυβέρνηση και επιτρέπει να στοιβαζόμαστε 65 επιβάτες στα μικρότερα οχήματα και 110 επιβάτες στα μεγαλύτερα, αποτελεί το πιο σύντομο ανέκδοτο!

            Οι ευθύνες της κυβέρνησης, όπως και των προηγούμενων κυβερνήσεων, για τη σημερινή κατάσταση στις αστικές συγκοινωνίες δεν κρύβονται:

  • Πάνω από 10 χρόνια έχουν να αγοράσουν λεωφορεία και τρόλεϊ και ακόμα περισσότερα να κάνουν προσλήψεις.
  • Τα δρομολόγια μειώθηκαν κατά 35%, ο στόλος οχημάτων κατά 20% και το προσωπικό κατά 42% την περίοδο 2010-2019.

            Η πανδημία έγινε η μεγάλη ευκαιρία για την κυβέρνηση, ώστε να προχωρήσει το σχέδιο παράδοσης της συγκοινωνιακής εξυπηρέτησης στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους. Σε αυτό το “έργο” εντάσσονται και οι 2μηνες συμβάσεις με τα ιδιωτικά ΚΤΕΛ.

            Αντί η κυβέρνηση να επιτάξει τα ιδιωτικά μέσα μαζικής μεταφοράς, μπουκώνει με τα χρήματα των εργαζομένων, του λαού τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους στις Μεταφορές. Όπως, άλλωστε, κάνει και με τους κλινικάρχες, τους μεγαλοεπιχειρηματίες της Υγείας, στερώντας τα σχολεία, τα νοσοκομεία, τις συγκοινωνίες από κρίσιμες υποδομές και προσωπικό.

Ο αγώνας για τη ζωή, την υγεία και τα δικαιώματα μας δεν παίρνει αναβολή!

            Η πανδημία χρησιμοποιείται ως καταλύτης για τη γρηγορότερη υλοποίηση νέων αντιλαϊκών νόμων, ενώ η κυβέρνηση προχωρά στην ένταση της καταστολής και του αυταρχισμού. Οι αγώνες μας δεν μπαίνουν στο γύψο!

            Δίνουμε αγωνιστική συνέχεια και βγαίνουμε μαχητικά στο προσκήνιο για την επιτυχία της απεργίας στις 26 του Νοέμβρη.

Παλεύουμε για να ικανοποιηθούν οι σύγχρονες ανάγκες μας για φτηνή και ασφαλή συγκοινωνία. Απαιτούμε:

  • Πύκνωση δρομολογίων ειδικά στις ώρες αιχμής σε όλα τα μέσα μεταφοράς.
  • Μέτρα υγείας και ασφάλειας για τους εργαζόμενους στις αστικές συγκοινωνίες και τους επιβάτες.
  • Δωρεάν μετακίνηση σε εργαζόμενους που έχουν απολυθεί ή έχει ανασταλεί η σύμβαση εργασίας τους ή έχουν εξαναγκαστεί σε εκ περιτροπής εργασία.
  • Άμεση και γενναία κρατική χρηματοδότηση για: Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Επισκευή και ανανέωση του στόλου με αγορά καινούργιων οχημάτων και βαγονιών.
  • Καμία επιχειρηματική δράση στις αστικές συγκοινωνίες. Όχι στα ΣΔΙΤ. Επίταξη των ΚΤΕΛ για όσο διάστημα διαρκεί η πανδημία.

Γραφείο Τύπου της ΟΓΕ

17/11/2020