Αύξηση του χρόνου εργασίας στο Δημόσιο – 12/05/2011

ΔΕΛΤΙΟ  ΤΥΠΟΥ

Αύξηση του χρόνου εργασίας στο Δημόσιο

 

Με τις ψήφους του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΛΑΟΣ εγκρίθηκε στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή η διάταξη που αυξάνει τις ώρες εργασίας των δημοσίων υπαλλήλων, χωρίς αύξηση των αποδοχών τους, με το πρόσχημα της εξίσωσης των ωρών εργασίας στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα. Είναι υποκριτικό το ενδιαφέρον τους για την εξίσωση όταν δεν εφαρμόζουν τις όποιες θετικές ρυθμίσεις του δημοσίου, στον ιδιωτικό τομέα (π.χ. άδειες μητρότητας).

Αυτή η ρύθμιση είναι καθαρός εκβιασμός της κυβέρνηση προς όλους τους εργαζομένους του ιδιωτικού τομέα. Με αυτόν τον τρόπο οι εργαζόμενες στο εργοστάσιο, στην επιχείρηση, στο μαγαζί, σε κάθε τόπο δουλειάς, θα αποδέχονται και δε θα αντιδρούν στις πενιχρές αμοιβές, στην δουλειά χωρίς ασφάλιση, στο διευθετημένο ωράριο. Επιπλέον οι εργαζόμενες θα δέχονται την όποια μορφή εργασίας απαιτεί ο εργοδότης για την αύξηση της κερδοφορίας του.

Κραυγαλέα περίπτωση της αντεργατικής αυτής ρύθμισης είναι η αύξηση των ωρών εργασίας στους παιδικούς σταθμούς που ως επί το πλείστον εργάζονται γυναίκες κατά 2 ώρες την ημέρα (δηλαδή 10 ώρες τη βδομάδα).

Η αντεργατική αυτή ρύθμιση πέρα από τις επιπτώσεις στις εργαζόμενες θα έχει σοβαρό αρνητικό αντίκτυπο στην ψυχοκοινωνική εξέλιξη των παιδιών. Χτυπιέται ο παιδαγωγικός και κοινωνικός ρόλος των παιδικών σταθμών και καταστρατηγείται το πλαίσιο κανονισμού λειτουργίας τους. Επιστημονικές έρευνες έχουν δείξει ότι η προσχολική ηλικία είναι η πιο σημαντική περίοδος στη ζωή του ανθρώπου.

Οι εργαζόμενες έχουν στην ευθύνη τους μεγάλο αριθμό παιδιών που σε συνδυασμό με τις αυξημένες ώρες εργασίας τις εξουθενώνει ώστε να μην μπορούν να ανταποκριθούν στα καθήκοντά τους.

Κατ’ αυτό τον τρόπο ο παιδικός σταθμός μετατρέπεται σε ελλιπές και ενδεχομένως και επικίνδυνο για τα παιδιά παιδοφυλακτήριο.

Οι Σύλλογοι και οι Ομάδες Γυναικών της ΟΓΕ μαζί με τους εργαζόμενους στους παιδικούς σταθμούς και τους συλλόγους των γονιών να ακυρώσουν στην πράξη κάθε νόμο που ψηφίζεται και μειώνει δικαιώματα, βάζοντας σε κίνδυνο την ασφάλεια και την υγεία των εργαζομένων, την ασφάλεια και αγωγή των νηπίων.

Η ΟΓΕ καταγγέλλει αυτή την αντιλαϊκή ρύθμιση και ενώνει τη φωνή της με το κλαδικό σωματείο των ΟΤΑ για:

  • Σταθερή και μόνιμη εργασία, προσλήψεις μόνιμου και εξειδικευμένου προσωπικού. 6ωρο, 5ήμερο, 30ωρο με αύξηση των μισθών για τους εργαζόμενους σε παιδικούς σταθμούς.
  • Ενιαίο πλαίσιο αγωγής και φροντίδας του παιδιού στην ευθύνη του Υπουργείου Παιδείας, χωρίς καμιά επιχειρηματική δράση.
  • Δωρεάν Προσχολική Αγωγή για όλα τα παιδιά. Να καταργηθούν τα τροφεία.

 

 

Αθήνα, 12/5/2011
Το Γραφείο Τύπου της ΟΓΕ