Για Παιδικούς Σταθμούς και ΚΔΑΠ

31.8.2020

Η ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΓΚΗ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ.

ΕΙΝΑΙ ΕΥΘΥΝΗ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ ΝΑ ΤΗΝ ΠΑΡΕΧΕΙ ΔΩΡΕΑΝ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΕΞΑΣΦΑΛΙΖΟΝΤΑΣ ΟΛΑ ΤΑ ΑΝΑΓΚΑΙΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ  ΤΟΥΣ

  Νέες μητέρες, νέοι γονείς,

Η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ) καταγγέλλει τον αποκλεισμό δεκάδων χιλιάδων παιδιών από τους παιδικούς σταθμούς και φέτος, ανάμεσά τους και τα 84.500 σχεδόν παιδιά που αποκλείστηκαν από τους βρεφονηπιακούς σταθμούς και τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης (ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ ΜΕΑ) με το πρόγραμμα της ΕΕΤΑΑ.

Για ακόμα μια χρονιά χιλιάδες παιδιά είτε θα στερηθούν το δικαίωμα στην προσχολική φροντίδα και αγωγή, είτε οι γονείς τους θα αναγκαστούν να το ακριβοπληρώσουν. Δεν πρόκειται μόνο για τις μητέρες που δεν απέκτησαν το πολυπόθητο κουπόνι (voucher) είτε γιατί απορρίφθηκαν οι αιτήσεις τους, είτε γιατί δεν είχαν καν τις προϋποθέσεις να κάνουν αίτηση. Πρόκειται και γι αυτές που έχουν το κουπόνι, αλλά δεν μπορούν να βρουν ένα βρεφονηπιακό σταθμό στη γειτονιά τους.

Την ίδια στιγμή, με ευθύνη των κυβερνήσεων διαχρονικά, των Περιφερειακών και Δημοτικών αρχών, δεν έχει εξασφαλιστεί η αναγκαία κρατική χρηματοδότηση για να φτιαχτούν νέοι δημοτικοί βρεφονηπιακοί σταθμοί. Το αποτέλεσμα είναι πολλοί δημοτικοί σταθμοί, που κρίνονται ακατάλληλοι, να κλείνουν, ενώ οι ιδιωτικές δομές ξεφυτρώνουν σα μανιτάρια σε κάθε γειτονιά, συγκεντρώνοντας τα περισσότερα κουπόνια (voucher).

Από την άλλη, όποιες μητέρες έμειναν χωρίς κουπόνι πρέπει να βάλουν το χέρι στην τσέπη για να πληρώσουν τα τροφεία στους δημοτικούς ή τα δίδακτρα στους ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς.

Αυτό είναι το αποτέλεσμα της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης που υλοποιούν οι κυβερνήσεις στη χώρα μας, και η σημερινή και οι προηγούμενες: Η προσχολική αγωγή και φροντίδα που είναι δικαίωμα για τα παιδιά μας έχει γίνει ευκαιριακή παροχή με ημερομηνία λήξης ή εμπόρευμα. Αντί να παρέχεται δωρεάν και ενιαία σε όλα τα παιδιά μετατρέπεται σε λοταρία της φτώχειας. Αντί να είναι υποχρέωση του κράτους καταλήγει ατομική υπόθεση κάθε οικογένειας.

Η ΟΓΕ καταγγέλλει την κυβέρνηση της ΝΔ που εν μέσω πανδημίας, προχωράει στο άνοιγμα των βρεφονηπιακών σταθμών χωρίς να πάρει κανένα ουσιαστικό μέτρο για την υγεία και ασφάλεια τόσο των παιδιών, όσο και των εργαζομένων. Προβάλλει για ακόμα μια φορά την ατομική ευθύνη πετώντας το μπαλάκι σε γονείς και εργαζόμενους για να αντιμετωπίσουν οι ίδιοι ό,τι προκύψει. Προωθεί τη μείωση του αριθμού των παιδιών που γίνονται δεκτά στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς, αποκλείοντας χιλιάδες βρέφη και νήπια.

Κυρίως, δεν εξασφαλίζει μόνιμο και επαρκές προσωπικό που θα μπορεί να καλύψει και τις έκτακτες ανάγκες λόγω της πανδημίας. Σε αντίθεση με τις πραγματικές ανάγκες, η πλειοψηφία των εργαζόμενων στους παιδικούς σταθμούς εργάζονται με ελαστικές μορφές εργασίας και ζουν με την αγωνία αν θα ανανεωθούν οι συμβάσεις τους. Πολλοί από αυτούς αναγκάζονται να πληρώνουν από την τσέπη τους για παιδαγωγικό υλικό (μαρκαδόρους, παιχνίδια κλπ), όπως και οι γονείς για πολιτιστικές δραστηριότητες, ακόμα και υλικοτεχνική υποδομή.

 Σ΄ αυτήν την κατάσταση έρχεται να προστεθεί η απόφαση της κυβέρνησης να αναστείλει την εφαρμογή της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής σε πέντε μεγάλους δήμους της χώρας (Αθήνα, Ζωγράφου, Καλλιθέα, Νέα Σμύρνη, Νεάπολη – Συκεές Θεσ/κης). Την ίδια στιγμή και στους δήμους που εφαρμόζεται, δημοτικές αρχές και Περιφέρεια όχι μόνο δεν διεκδικούν την αναγκαία χρηματοδότηση από το κράτος, αλλά στοιβάζουν τα παιδιά μας σε προκάτ και κοντέινερ μέσα στα σχολικά προαύλια (Δημοτικών, Γυμνασίων και Λυκείων). Κλείνουν βιβλιοθήκες, εργαστήρια πληροφορικής, αίθουσες εκδηλώσεων των δημοτικών για να βρουν μια σπιθαμή γης και να λειτουργήσουν όπως – όπως τα νηπιαγωγεία σε τμήματα των 25 παιδιών, χωρίς τις απαραίτητες παιδαγωγικές προϋποθέσεις και τις αναγκαίες συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας λόγω πανδημίας.

Το πρόγραμμα που προετοιμάζει η κυβέρνηση «Νταντάδες της γειτονιάς», όχι μόνο δεν έρχεται να καλύψει τις ανάγκες των παιδιών, αλλά αποτελεί ένα ακόμα κρίκο στην αλυσίδα της υποβάθμισης της προσχολικής αγωγής, υποκαθιστώντας την επιστημονικά οργανωμένη δομή της προσχολικής φροντίδας και αγωγής με τις «πιστοποιημένες δεξιότητες» μιας άνεργης γυναίκας ως «φύλακα» παιδιών. Εντάσσεται στο σχεδιασμό των επιχειρηματικών ομίλων να εκμεταλλευτούν περισσότερο και πιο ευέλικτα την εργατική δύναμη των νέων μητέρων.

Σήμερα, η φροντίδα και αγωγή των παιδιών προσχολικής ηλικίας είναι αναγκαία για την σωματική, νοητική, συναισθηματική, αισθητική, κοινωνική ανάπτυξη του παιδιού που του δίνει τα εφόδια για την υπόλοιπη ζωή του.

Γι αυτό οι Σύλλογοι και οι Ομάδες της ΟΓΕ σε όλη την Ελλάδα πρωτοστατούμε σε αγωνιστικές πρωτοβουλίες σε κάθε γειτονιά και ανυποχώρητα διεκδικούμε για όλα τα παιδιά ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΦΡΟΝΤΙΔΑ.

Απαιτούμε:

– Να εξασφαλίζεται από το κράτος για όλα τα παιδιά μέχρι την είσοδό τους στο σχολείο θέση σε προσχολική δομή δημόσια και δωρεάν. Χωρίς voucher, χωρίς τροφεία, χωρίς χρήματα γονιών για να καλύψουν λειτουργικές δαπάνες, εξόδους, πολιτιστικές δράσεις. Παιδικοί σταθμοί και νηπιαγωγεία, τόσα όσα καλύπτουν τις ανάγκες όλων των παιδιών.

– Μείωση της αναλογίας παιδιών και παιδαγωγών, ως ένα ελάχιστο μέτρο απέναντι στην πανδημία και δημιουργία ολιγομελών ομάδων για την αποφυγή συγχρωτισμού στην τάξη, το παιχνίδι, την σίτιση, τον ύπνο, και τις δραστηριότητες στην αυλή.

– Με ευθύνη της κυβέρνησης μαζική, περιοδική εξέταση, με υποχρεωτική εφαρμογή των τεστ για όλους τους εργαζόμενους. Να προσληφθούν παιδίατροι και ιατροί εργασίας για να καλυφθούν οι ανάγκες και εκεί που υπάρχουν με ουσιαστικό τρόπο να ελέγχουν εάν είναι ασφαλείς οι συνθήκες, για την υγεία των παιδιών και των εργαζομένων.

– Προσλήψεις προσωπικού με μόνιμη και σταθερή εργασία, όλων των αναγκαίων ειδικοτήτων, παιδαγωγών (βρεφονηπιοκόμων και νηπιαγωγών), ειδικού παιδαγωγικού, ειδικού επιστημονικού (λογοθεραπευτές, εργοθεραπευτές, ψυχολόγοι), βοηθητικού προσωπικού (καθαρίστριες, τραπεζοκόμοι).

– Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Να μη γίνει καμία απόλυση.

– Άμεση και ουσιαστική υλοποίηση της δίχρονης υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής με κρατική χρηματοδότηση που θα καλύψει όλες τις ανάγκες σε κτήρια, αίθουσες και προσωπικό.

– Κτίρια σύγχρονα, ασφαλή, με τους αναγκαίους χώρους για το παιχνίδι, τη σίτιση, την ξεκούραση των παιδιών.

– Η σίτιση να γίνεται με ευθύνη του κράτους, για όλα τα παιδιά, με το αναγκαίο προσωπικό, με ποιότητα και επάρκεια.

–Ενιαίο, επιστημονικό, αναβαθμισμένο σύγχρονο παιδαγωγικό πρόγραμμα με ευθύνη του κράτους.

                                                  31.8.2020

 Το Γραφείο Τύπου της ΟΓΕ