Δράση του Δημοκρατικού Συλλόγου Γυναικών Μαγνησίας

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ Ν. ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

23/5/2020

Την Τρίτη 19/5/2020 στις 7 το απόγευμα στον Αγ. Νικόλαο, ο Δημοκρατικός Σύλλογος Γυναικών Ν. Μαγνησίας πραγματοποίησε δράση με σύνθημα «ο πιο θανάσιμος ιός είναι η εκμετάλλευση και η καταπίεση , η πιο αποτελεσματική θεραπεία είναι ο αγώνας για τα δικαιώματα μας».

Μοιράστηκαν ανακοινώσεις, κάνοντας κάλεσμα συσπείρωσης και αγώνα για την υπεράσπιση της υγείας και των δικαιωμάτων των λαϊκών οικογενειών και των παιδιών τους για την “επόμενη μέρα”. Παράλληλα με το μοίρασμα των ανακοινώσεων, τα παιδιά, τηρώντας μέτρα προστασίας και τις απαιτούμενες αποστάσεις, απασχολήθηκαν από φοιτήτριες και νηπιαγωγούς, και με τις ζωγραφιές τους έδωσαν μήνυμα ελπίδας για την έξοδο από την καραντίνα.

Αναφερθήκαμε  στις μεγάλες ελλείψεις του δημόσιου συστήματος υγείας, ιδιαίτερα της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, ως το αποτέλεσμα της πολιτικής που έχει θεό την εμπορευματοποίηση και της ιδιωτικοποίηση της Υγείας. Ο χρόνος που «κερδήθηκε» από τη στάση υπομονής και υπευθυνότητας που επέδειξε ο λαός, δεν αξιοποιήθηκε ούτε στο ελάχιστο για να ενισχυθούν τα νοσοκομεία, οι πρωτοβάθμιες δομές, για να υπάρξουν βήματα στην υγειονομική θωράκιση σε χώρους δουλειάς κ.ο.κ.

Εξηγήσαμε πως έξοδος από την καραντίνα για τις εργαζόμενες στην πραγματικότητα σημαίνει ενίσχυση της τηλεργασίας, των ακανόνιστων ωραρίων και άλλων “ευέλικτων” μορφών εργασίας.

Τονίσαμε την υποκρισία της κυβέρνησης καθώς επικαλείται την “ατομική ευθύνη”, όταν οι εργαζόμενες και οι εργαζόμενοι με ευθύνη του κράτους και της καπιταλιστικής εργοδοσίας μένουν απροστάτευτοι στους χώρους δουλειάς, στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, στα supermarket.  Όταν οι υγειονομικοί δίνουν τη μάχη χωρίς τα απαραίτητα μέτρα προστασίας.

Επίσης τονίσαμε  πως είναι απαράδεκτο να μας καλούν να αντιμετωπίσουμε την άρση των περιορισμών, με “ατομική υπευθυνότητα”, δηλαδή να βρούμε μόνες μας τα “υποχρεωτικά” μέσα προστασίας (μάσκες σε κλειστούς χώρους) και να τις χρυσοπληρώνουμε.

Το μήνυμα που τελικά περάσαμε – μέσα από τις συζητήσεις που κάναμε με γονείς , φοιτητές και συνταξιούχους – είναι πως η επόμενη μέρα δεν πρέπει να μας βρει παροπλισμένους και απογοητευμένους, αντιθέτως πρέπει να μας βρει δυνατούς και μαχητικούς.