Κάλεσμα στην Κινητοποίηση Επιστημόνων στις 30.3.2021

Αθήνα, 29.3.2021

Η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ) καλεί τις γυναίκες εργαζόμενες και αυταπασχολούμενες επιστήμονες να συμμετέχουμε μαζικά στην αγωνιστική κινητοποίηση που οργανώνουν  τα Σωματεία και οι Επιτροπές Αγώνα Μηχανικών, Δικηγόρων, Οικονομολόγων στο Υπουργείο Εργασίας την Τρίτη 30 Μάρτη 2021 στις 18.00.

Απευθυνόμαστε στις εργαζόμενες και αυτοαπασχολούμενες επιστημόνισσες:

 1. που βιώνουμε εδώ και ένα χρόνο την ανασφάλεια για την ζωή και την υγεία, τη δική μας και των οικογενειών μας, καθώς η πανδημία ξεγύμνωσε τις τεράστιες ελλείψεις του δημόσιου συστήματος υγείας και μας αφήνει ξεκρέμαστες χωρίς γιατρούς και εξετάσεις να τα χρυσοπληρώνουμε τους ιδιωτικούς ομίλους της Υγείας.
 2. που είτε δουλεύουμε με σύμβαση είτε με μπλοκάκι είμαστε έρμαια της εργοδοτικής τρομοκρατίας και αυθαιρεσίας. Βιώνουμε τη βία των απολύσεων, της  εντατικοποίησης και τηλεργασίας. Εργαζόμαστε χωρίς ωράριο, χωρίς ελεύθερο χρόνο, χωρίς μέτρα προστασίας της μητρότητας και του γυναικείου οργανισμού. 
 3. που αν είμαστε αυτοαπασχολούμενες είμαστε αντιμέτωπες με τα χρέη που μας πνίγουν, με την εξαθλίωση και την ανασφάλεια χωρίς κανένα μέτρο  για να καλυφθούν  οι στοιχειώδεις ανάγκες επιβίωσης οι δικές μας και των οικογενειών μας.

Δε συμβιβαζόμαστε με την πολιτική ΕΕ και κυβερνήσεων που είναι κομμένη και ραμμένη στις απαιτήσεις των επιχειρηματικών ομίλων θυσιάζοντας τις δικές μας ανάγκες, την προστασία της υγείας μας, τα μορφωτικά δικαιώματα των παιδιών μας, τα εργασιακά μας δικαιώματα.

Αξιοποιούν την πανδημία για να εξαπολύσουν νέα επίθεση στα δικαιώματά μας, νέο χτύπημα των δικαιωμάτων μας. Για να επιβάλουν την αντιλαϊκή πολιτική τους και χρησιμοποιούν την καταστολή και τον αυταρχισμό για να χτυπήσουν τους αγώνες μας.

Δε θα τους αφήσουμε !!!

Δεν κάνουμε βήμα πίσω από τη ζωή που έχουμε ανάγκη σήμερα τον 21ο αιώνα

Ενώνουμε τη φωνή μας με τα σωματεία και τις επιτροπές αγώνα και διεκδικούμε :

 1. Επίταξη ΤΩΡΑ του ιδιωτικού τομέα υγείας χωρίς αποζημίωση των κλινικαρχών.
 2. Να γίνουν άμεσα όλες οι αναγκαίες προσλήψεις μόνιμου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού με πλήρη εργασιακά δικαιώματα σε Νοσοκομεία και δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Να εξασφαλιστεί άμεσα ο αναγκαίος ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός στις δημόσιες μονάδες υγείας.
 3. Μέτρα προστασίας της Υγείας και της Ασφάλειας στους χώρους δουλειάς, στα ΜΜΜ, στα σχολεία και τα πανεπιστήμια.
 4. Να χορηγηθεί έκτακτο επίδομα 1000 ευρώ για την κάλυψη των επειγουσών αναγκών της πανδημίας για κάθε μήνα εφαρμογής περιοριστικών μέτρων.
 5. Απαλλαγή από την καταβολή ασφαλιστικών εισφορών ΕΦΚΑ για το 2021, χωρίς απώλεια συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων. Αφορολόγητο όριο ύψους 12.000, προσαυξημένο κατά 3000 ευρώ για κάθε παιδί. Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, του ΕΝΦΙΑ, της προκαταβολής φόρου.
 6. Αναστολή όλων των δανειακών υποχρεώσεων, δόσεων  και ρυθμίσεων στις τράπεζες για όλους τους α/α και τους εργαζόμενους χωρίς όρους και προϋποθέσεις για το 2020 και το 2021. Διαγραφή τόκων , προστίμων και του 30% του υπόλοιπου  χρέους στην εφορία και τις τράπεζες. Απαγόρευση των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας.  
 7. Να κηρυχθούν άκυρες οι απολύσεις εργαζομένων και κάθε βλαπτική μεταβοή στις συμβάσεις, τα ωράρια, τους μισθούς, τις εργασιακές σχέσεις (όπως η μονιμοποίηση υποχρεωτικής τηλεργασίας, η εκ περιτροπής εργασία κλπ). Κατάργηση των αντεργατικών ΠΝΠ.
 8. Μόνιμη και σταθερή εργασία με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Σταθερό ωράριο και μείωση του εργάσιμου χρόνου, χωρίς μειώσεις μισθών. Κατάργηση όλων των μορφών ελαστικής εργασίας.
 9. Ουσιαστική προστασία των ανέργων. Επίδομα ανεργίας για όλους τους ανέργους χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
 10. Να σταματήσει τώρα η κρατική βία και καταστολή με πρόσχημα τον κορωνοϊό.

Αθήνα, 29.3.2021