Κάλεσμα της ΟΓΕ στις πρωτοβουλίες Χρηματοπιστωτικού και ΣΕΤΗΠ Ενάντια στην Τηλεργασία

Αθήνα, 25.5.2020

Εργαζόμενη, νέα μητέρα

            Η ΟΓΕ απευθύνεται σε σένα

  • που μέσα στην πανδημία βίωσες τη σκλαβιά της 24ωρης εργασίας από το σπίτι
  • που σου μίλησαν για “διευκόλυνση”, αλλά ήσουν υποχρεωμένη να μετατρέψεις το σπίτι σου σε εργασιακό χώρο και να είναι δική σου ατομική ευθύνη το λειτουργικό κόστος, η υγεία και η ασφάλειά σου
  • που σου παρουσίασαν την τηλεργασία ως ευκαιρία για να συνδυάσεις μητρότητα και εργασία, αλλά οι εργοδότες απαιτούν να βρίσκονται τα παιδιά σου σε άλλο χώρο “για να μην σε αποσπούν”, ενώ αυτά αποζητούν και δικαίως την προσοχή σου.
  • που βρίσκεσαι όλη την ημέρα κάτω από τον εργοδοτικό έλεγχο, την επιτήρηση και τις κάμερες της εταιρίας μέσα στο σπίτι σου

            Η πανδημία αποτέλεσε το πρόσχημα για να επεκταθεί η τηλεργασία σε χιλιάδες εργαζόμενους και εργαζόμενες. Η κυβέρνηση έδωσε νέα όπλα στην μεγαλοεργοδοσία για να αυξάνει την εκμετάλλευσή μας. Η ελαστική αυτή σχέση εργασίας αποτελεί εδώ και χρόνια τον διακαή πόθο και την πάγια επιδίωξη των επιχειρηματικών ομίλων για να μπορούν να μας ξεζουμίζουν ολόκληρη την ημέρα και όχι μόνο τις εργάσιμες ώρες. Και η επίκληση της πανδημίας την έκανε πραγματικότητα εν μια νυκτί.

            Επιδιώκουν να μην ξεχωρίζει ο εργάσιμος από τον μη εργάσιμο χρόνο.  Να μην έχουμε για μας ούτε τα Σάββατα, ούτε τις Κυριακές. Να μην έχουμε ωράριο, ούτε ελεύθερο χρόνο,  που θα τον αφιερώνουμε σε μας και τις οικογένειές μας, στα ενδιαφέροντά μας, στην κοινωνική δράση. Οι επιχειρηματικοί κολοσσοί θέλουν να υποτάξουν ακόμα και το δημιουργικό χρόνο με τα παιδιά μας στις ανάγκες της κερδοφορίας τους.

            Τους βολεύει να είμαστε απομονωμένες. Να μην έχουμε επαφή με τους συναδέλφους μας. Να μην έχουμε συνδικαλιστική δράση.

                                                 Δε θα τους αφήσουμε

             Δε δεχόμαστε να ζήσουμε με τα ωράρια – λάστιχο και τη ζωή -λάστιχο

            Σήμερα τον 21ο αιώνα η επιστήμη και η τεχνολογία μπορεί να μας εξασφαλίσει εργασία και ζωή με δικαιώματα. Σήμερα μπορούμε να έχουμε όλοι και όλες σταθερή δουλειά με ικανοποιητικό εισόδημα, λιγότερες ώρες εργασίας και ελεύθερο χρόνο.

Γι αυτό δε συμβιβαζόμαστε να τσακίζουν οι εκμεταλλευτές του μόχθου μας τις  ανάγκες μας και τις ζωές μας. 

Η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ) ενώνει τη φωνή της και συντονίζει τη δράση της με τα κλαδικά σωματεία εργαζομένων χρηματοπιστωτικού και τηλεπικοινωνιών ενάντια στη επέκταση της τηλεργασίας. Καλούμε τις εργαζόμενες να συμμετέχουν μαζικά στις αγωνιστικές πρωτοβουλίες των σωματείων και να δώσουν το “παρών” την Τρίτη 26.5.20 στις 6.00μμ έξω από τη Βουλή στην κινητοποίηση του χρηματοπιστωτικού και την Τετάρτη 27.5.20 στις 6.00μμ στο Υπουργείο Εργασίας στην κινητοποίηση του ΣΕΤΗΠ.

                                                                                               Αθήνα, 25.5.2020

                       Το Γραφείο Τύπου της ΟΓΕ