Καταγγελία ΟΓΕ για μη Εφαρμογή Δίχρονης Προσχολικής Αγωγής σε 5 Δήμους

Αθήνα, 13.7.20

Νέες μητέρες, νέοι γονείς

          Η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ) καταγγέλλει την απόφαση της κυβέρνησης να αναστείλει την εφαρμογή της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής σε πέντε (5) μεγάλους δήμους της χώρας (Αθήνα, Ζωγράφου, Καλλιθέα, Νέα Σμύρνη, Νεάπολη – Συκεές Θεσσαλονίκης).

          Πρόκειται για το αποτέλεσμα της πολιτικής των κυβερνήσεων, τόσο της σημερινής της ΝΔ, όσο και της χθεσινής του ΣΥΡΙΖΑ, που δεν εξασφάλισαν την απαραίτητη χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό για τη λειτουργία δημόσιων και δωρεάν υποδομών για τα παιδιά προσχολικής ηλικίας.

          Η ΟΓΕ καταγγέλλει επίσης την πολιτική των δημοτικών αρχών και της Περιφέρειας, που ως μακρύ χέρι των κυβερνήσεων στηρίζουν ενεργά την πολιτική αυτή στερώντας από τα παιδιά μας το δικαίωμα στην προσχολική αγωγή. Όχι μόνο δεν διεκδικούν την αναγκαία χρηματοδότηση από το κράτος, αλλά στοιβάζουν τα παιδιά μας σε προκάτ και κοντέινερ μέσα στα σχολικά προαύλια (Δημοτικών, Γυμνασίων και Λυκείων). Κλείνουν βιβλιοθήκες, εργαστήρια πληροφορικής, αίθουσες εκδηλώσεων των δημοτικών για να βρουν μια σπιθαμή γης και να λειτουργήσουν όπως – όπως τα νηπιαγωγεία σε τμήματα των 25 παιδιών, χωρίς τις απαραίτητες παιδαγωγικές προϋποθέσεις. Μετακινούν παιδιά από σχολείο σε σχολείο μακριά από τη γειτονιά τους «μαγειρεύοντας τον αριθμό», χωρίς να αναλαμβάνουν ούτε καν την ευθύνη της μετακίνησης τους.

          Όμως τα παιδιά μας δεν μπορούν σ’ αυτές τις συνθήκες να χαρούν το παιχνίδι. Δεν εξασφαλίζονται οι προϋποθέσεις για την ασφάλεια, τη σωματική και πνευματική τους ανάπτυξη μέσα στον κατάλληλο χώρο και με τα κατάλληλα μέσα.

          Την ίδια στιγμή, οι δημοτικοί παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί επί της ουσίας υπολειτουργούν. Με την πανδημία ως αφορμή, κάποιοι δήμοι, όπως ο Δήμος Αθηναίων, δέχονται τα παιδιά τις μισές μέρες και τις μισές ώρες κάθε εβδομάδας, γιατί δεν έχει εξασφαλιστεί το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό βρεφονηπιοκόμων, καθαριστριών,  ούτε οι κατάλληλες υποδομές (όπως αίθουσες ύπνου, τραπεζαρίες, αυλές). Ως αποτέλεσμα οι εργαζόμενες μητέρες, οι γονείς βρίσκονται σε απόγνωση.

          Ό,τι και να κάνουν κυβέρνηση και δημοτικές Αρχές δεν μπορούν να κρυφτούν οι ευθύνες τους για την υποχρηματοδότηση της προσχολικής αγωγής. Τίποτα δεν μπορεί να κουκουλώσει ότι λογαριάζουν τις ανάγκες των οικογενειών μας ως “κόστος”.

          Ματώνουν τις οικογένειές μας με τη φοροληστεία, για να εξασφαλίσουν τα ματωμένα πλεονάσματα του κρατικού προϋπολογισμού που κατευθύνονται για τη στήριξη των επιχειρηματικών ομίλων, ενώ την ίδια ώρα μειώνουν τα χρήματα του κρατικού προϋπολογισμού για να φτιαχτούν σχολεία και νηπιαγωγεία, βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί. Εφαρμόζοντας την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τόσο η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, όσο και η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ, μετατρέπουν την προσχολική αγωγή από υποχρέωση του κράτους σε ατομική υπόθεση κάθε οικογένειας που είναι αναγκασμένη να την ακριβοπληρώσει. 

Δεν ανεχόμαστε να κάνουμε εκπτώσεις από αυτό που είναι σύγχρονο και αναγκαίο για  τα παιδιά μας!

          Η προσχολική αγωγή είναι ανάγκη για την σωματική, νοητική, συναισθηματική, αισθητική, κοινωνική ανάπτυξη του κάθε παιδιού. Γι’ αυτό και πρέπει να είναι υποχρέωση του κράτους και να παρέχεται ποιοτικά, δωρεάν και ενιαία σε όλα τα παιδιά σε σύγχρονα, ασφαλή κτήρια, από επαρκές και καταρτισμένο προσωπικό με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

Η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ) ενώνει τη φωνή της με τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς και διεκδικεί :

  • Άμεση και ουσιαστική υλοποίηση της δίχρονης υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής και εκπαίδευσης με κρατική χρηματοδότηση  με σύγχρονους όρους, για όλα τα παιδιά του νηπίου/προνηπίου, με μόνιμο επιστημονικό παιδαγωγικό και βοηθητικό προσωπικό για να καλύπτουν 15 παιδιά ανά τμήμα, και επαρκείς κτηριακές εγκαταστάσεις. Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού καθαριότητας και τραπεζοκόμων, ώστε τα παιδιά μας να ζουν σε ένα υγιές και ασφαλές σχολικό περιβάλλον.
  • Δημόσια και δωρεάν φοίτηση για όλα τα παιδιά χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση των οικογενειών.
  • Κτίρια σύγχρονα, ασφαλή, με τους αναγκαίους χώρους- αίθουσες και αυλές- για το παιχνίδι, τη σίτιση, την ξεκούραση των παιδιών.
  • Ενιαίο αναβαθμισμένο παιδαγωγικό, επιστημονικά θεμελιωμένο πρόγραμμα αγωγής και φροντίδας του παιδιού, με βάση τις ανάγκες της κάθε ηλικίας, ώστε το παιδί να αναπτύσσεται σωματικά, νοητικά και να κοινωνικοποιείται ομαλά. Το περιεχόμενο του παιδαγωγικό έργου δεν μπορεί να είναι στη δικαιοδοσία της εκάστοτε δημοτικής αρχής, διαφοροποιημένο και αποσπασματικό. Να   συνδέεται το παιδαγωγικό έργο των παιδικών σταθμών με αυτό των νηπιαγωγείων.

                                                                                                                                                                                                                                      Αθήνα, 13.7.20

                                    Το Γραφείο Τύπου της ΟΓΕ