Για την απώλεια της Τερψιχόρης Παπαστεφάνου

Αθήνα, 23/12/2019

Με μεγάλη συγκίνηση η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας  αποχαιρετά τη συναγωνίστρια Τερψιχόρη Παπαστεφάνου, τη μεγάλη δημιουργό και  “πρώτη κυρία” της χορωδιακής μουσικής στην Ελλάδα.

Η Τερψιχόρη Παπαστεφάνου, τις δύσκολες εποχές της δεκαετίας του ‘50, αλλά και στη συνέχεια, τόλμησε και σφράγισε μια ολόκληρη εποχή με το σημαντικό μουσικό έργο της και τη πρωτοπόρα στάση ζωής της  

Το 1952 ο Μανώλης Καλομοίρης της εμπιστεύεται τη διεύθυνση και την αναδιοργάνωση του παραρτήματος του Εθνικού Ωδείου Τρικάλων. Έχοντας ιδιαίτερη αγάπη στο χορωδιακό τραγούδι, δημιουργεί παιδικές και μικτές χορωδίες. Έτσι γεννιέται η Χορωδία Τρικάλων, που γίνεται γνωστή στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Το 1963, η Χορωδία Τρικάλων «συναντιέται» με τη μουσική του Μίκη Θεοδωράκη, τον «Επιτάφιο» τον οποίο διασκεύασε για χορωδία η Τερψιχόρη Παπαστεφάνου, πραγματοποιώντας και το μέγα τότε τόλμημα να συνοδεύει τη χορωδία λαϊκή ορχήστρα. Υπήρξε η πρώτη που μετέφερε το έντεχνο ελληνικό τραγούδι σε χορωδιακή μορφή και η πρώτη που τολμά να το συνοδέψει με λαϊκά όργανα. Το βραβευμένο χορωδιακό σύνολο ηχογραφεί δίσκους πάνω σε τραγούδια του Μ. Θεοδωράκη, διασκευασμένα χορωδιακά από την ίδια.

Μελοποίησε έργα μεγάλων ποιητών :   «Ελεύθεροι πολιορκημένοι» του Πάνου Παναγιωτούνη, «Αδούλωτη» της Έλλης Παπαδημητρίου, «Άσμα ασμάτων» σε μεταγραφή Γιώργου Σεφέρη, «Πρελούδια» ποιήματα του Νικηφόρου Βρεττάκου, «Πόλεμος και Ειρήνη» του Γιάννη Ρίτσου και ένα ορχηστρικό «Καϋμοί στη γειτονιά».

Σημαντική ήταν και η δράση της μέσα από τις γραμμές του ριζοσπαστικού γυναικείου κινήματος, μέσα από τις γραμμές της ΟΓΕ, ενώ διατέλεσε  μεταξύ άλλων και πρόεδρος του Προοδευτικού Συλλόγου Γυναικών Βορείων Προαστίων της ΟΓΕ.

Στην εκδήλωση που είχε οργανώσει η ΟΓΕ για να την τιμήσει η ίδια είχε δηλώσει συγκινημένη, καθώς παραλάμβανε την τιμητική πλακέτα ότι “η οικογένειά μου είναι η ΟΓΕ” 

Η ΟΓΕ εκφράζει τα θερμά της συλλυπητήρια στους οικείους της.

Αθήνα, 23/12/2019

Το Γραφείο Τύπου της ΟΓΕ