Ανακοίνωση για τις εξελίξεις στο χώρο της Υγείας- Πρόνοιας

Ανακοίνωση για τις εξελίξεις στο χώρο της Υγείας- Πρόνοιας

Εργαζόμενη, άνεργη, αυτοαπασχολούμενη, αγρότισσα,

Συνταξιούχα και νέα γυναίκα,

Εργαζόμενη στην Υγεία, Πρόνοια,

 

Η οργή μας για την άθλια κατάσταση της Υγείας, Πρόνοιας, Φαρμάκου για το λαό είναι ανάγκη να μετατραπεί σε συνειδητή οργάνωση και αγωνιστική διεκδίκηση. Σε πάλη απέναντι στο σύνολο της αντιλαϊκής πολιτικής.

Παρ’ ότι τα προβλήματα υγείας του λαού έχουν οξυνθεί…

Παρ’ ότι οι ανάγκες του οργανισμού μας, λόγω του ρόλου της γυναίκας στην αναπαραγωγική διαδικασία, είναι αυξημένες…

η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ, παίρνοντας τη σκυτάλη από τις προηγούμενες, προχωράει με γρήγορους ρυθμούς στη φτωχοποίηση του λαού, στο τσάκισμα της Υγείας, της Πρόνοιας, της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ), της επείγουσας βοήθειας (ΕΚΑΒ).

Η υποχρηματοδότηση και η υποστελέχωση των υγειονομικών και προνοιακών μονάδων συνεχίζονται.

Οι κενές οργανικές θέσεις προσωπικού είναι 30.000

Παραμένουν κλειστά 220 κρεβάτια σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, κλειστά κρεβάτια σε χειρουργεία.

Στην ΠΦΥ (ΠΕΔΥ, Κέντρα Υγείας) από τις 350 ανεπαρκείς μονάδες που λειτουργούσαν το 2014, σήμερα μισο-λειτουργούν μόνο 220.

Η έλλειψη γυναικολόγων και παιδιάτρων είναι επικίνδυνη.

Το 60% ασθενών με χρόνιες παθήσεις δεν κάνουν σωστά τη θεραπεία τους. Οι γυναίκες με καρκίνο του μαστού πληρώνουν το 60% του κόστους των θεραπειών, ενώ πριν 3 χρόνια καλύπτονταν 100%.

Κινδυνεύουν να κλείσουν κι άλλες κλινικές, εξειδικευμένα τμήματα.

Η εμπορευματοποίηση των υπηρεσιών υγείας συνεχίζεται.

Η γυναίκα υποχρεώνεται να πληρώσει πανάκριβα στον ιδιωτικό τομέα αναγκαίες διαγνωστικές, προληπτικές εξετάσεις, τον προγεννητικό έλεγχο, για τη διαδικασία της Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής.

Οι εργαζόμενοι/ες στο χώρο της υγείας, όχι μόνο δεν φταίνε για την άθλια αυτή κατάσταση, για την ταλαιπωρία των ασθενών.

Κυριολεκτικά υποφέρουν, εξαντλούνται και οι ίδιοι κάτω από την εντατικοποίηση της δουλειάς και την υποβάθμιση των υπηρεσιών, χωρίς μέτρα υγείας και ασφάλειας.

Η κατάσταση οξύνεται με την απόλυση των εργαζομένων στην Υγεία με τα 5μηνα προγράμματα από τα μέσα Μάη (τους χρωστάνε και δεδουλευμένα), αλλά και των συμβασιούχων του ΚΕΕΛΠΝΟ. Το Σεπτέμβρη λήγει η σύμβαση των επικουρικών γιατρών.

Η έλλειψη καθαριστριών, οι ελαστικές εργασιακές σχέσεις, οι εναλλαγές σε θέσεις εργασίας, πέρα από την εξάντληση, αυξάνουν τον κίνδυνο ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων.

Στον κρίσιμο τομέα του φαρμάκου σήμερα ασφαλισμένοι και ανασφάλιστοι, πληρώνουν μεσοσταθμικά το 30% του κόστους του φαρμάκου, ενώ σε ορισμένα φάρμακα ξεπερνάει το 50%.

Ο αριθμός των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων, που τα πληρώνει εξ ολοκλήρου ο ασθενής έχει αυξηθεί.

Οι εξελίξεις αυτές έχουν τη σφραγίδα των κατευθύνσεων ΕΕ και κυβερνήσεων.

Η Υγεία, το Φάρμακο αποτελεί προνομιακό πεδίο αύξησης των κερδών για τους μεγαλοεπιχειρηματίες.

«Μπίζνες πλαν», όμως, βάζει και το υπουργείο Υγείας και η κυβέρνηση. Στον κρατικό προϋπολογισμό του 2016 τα έσοδα των νοσοκομείων από την πώληση υπηρεσιών στους ασθενείς προϋπολογίζονται στα 93 εκατ. ευρώ! Με το 3ο Μνημόνιο πάγωσε η ανεπαρκής κρατική χρηματοδότηση μέχρι το 2018. Απάντηση σε αυτή την εκρηκτική κατάσταση δεν είναι οι υποβαθμισμένες υπηρεσίες Κοινωνικής Οικονομίας.

Επιστρέφουμε ως απαράδεκτες τις δηλώσεις της κυβέρνησης που επικαλείται τις «δημοσιονομικές αντοχές», το «κόστος» για αυτή την άθλια κατάσταση.

Δεν πέφτουμε στην παγίδα της περιβόητης ανάπτυξης που δήθεν θα φέρει βελτιώσεις στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Αυτές οι κατευθύνσεις ψηφίστηκαν πολλά χρόνια πριν την κρίση.

Τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε οι γυναίκες και οι οικογένειές μας, οι υγειονομικοί δεν μπορούν να περιμένουν. Δείχνουμε την αλληλεγγύη μας στην απεργία των εργαζομένων στις δημόσιες μονάδες Υγείας- Πρόνοιας και το ΕΚΑΒ.

 

Διεκδικούμε:

Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, μονιμοποίηση των συμβασιούχων. Στελέχωση με μόνιμο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων των ΠΕΔΥ

Αποκλειστικά Δημόσια και Δωρεάν Υγεία για όλες και όλους, με κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης και των πληρωμών των ασθενών.

 

Όλες στις 8 Ιούνη στις 11πμ στο Υπουργείο Υγείας

 

 

 

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ

ΑΘΗΝΑ, 2/6/2016