Συμπαράσταση στον αγώνα των καθαριστριών

Δελτίο Τύπου ΟΓΕ

Συμπαράσταση στον αγώνα των καθαριστριών

Το Δ.Σ. της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ), οι Σύλλογοι και οι ομάδες της, συμπαραστεκόμαστε στον απεργιακό αγώνα των εργαζόμενων καθαριστριών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Διεκδικούν από την εργοδότρια εταιρία ISS (πολυεθνική στο χώρο της καθαριότητας) καμία μείωση στους μισθούς τους, καμία κατάργηση του επιδόματος γάμου και των τριετιών.

Οι εργαζόμενες καθαρίστριες στο Πολυτεχνείο, στα πανεπιστήμια, στα νοσοκομεία, στα σχολεία αλλά και όλους τους χώρους του ευρύτερου δημόσιου τομέα εργάζονται για 300-400 ευρώ. Παραμένουν απλήρωτες για αρκετούς μήνες, δουλεύουν με εργασιακές σχέσεις ομηρίας και από πάνω εισπράττουν την κοροϊδία όλων κυβερνήσεων, τόσο των προηγούμενων όσο και της σημερινής ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, που έχουν την ευθύνη για τη διάλυση των εργασιακών σχέσεων και στο χώρο της καθαριότητας.                                                                                                                

Καταγγέλλουμε κυβέρνηση και Ε.Ε., που με την πολιτική τους στηρίζουν τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων, τσακίζοντας ό,τι εργατικό δικαίωμα έχει απομείνει. Πρόσφατα είναι τα περιστατικά στο νοσοκομείο Ηρακλείου, όπου οι εργαζόμενες καθαρίστριες νέες ή μέλλουσες μητέρες λόγω των συμβάσεων τους ούτε την εξάμηνη άδεια μητρότητας μπορούν να πάρουν, ούτε άδεια σε περίπτωση επαπειλούμενης εγκυμοσύνης.

Το δικαίωμα στη μητρότητα δέχεται σκληρή επίθεση και δεν έχουμε άλλο δρόμο παρά να δώσουμε ηχηρή απάντηση, με τον αγώνα του ριζοσπαστικού γυναικείου κινήματος, μαζί με το εργατικό λαϊκό κίνημα και τα σωματεία των καθαριστριών.

Δυναμώνουμε τον αγώνα μας. Να μην αφήσουμε να κάνουν τη ζωή για μας και τα παιδιά μας κόλαση. Να μην υποταχθούμε στη βαρβαρότητα.

Αγωνιζόμαστε για τη ζωή που μας ανήκει.

Είμαστε στο πλευρό των αγωνιζόμενων καθαριστριών και διεκδικούμε:

  • Καμία μείωση μισθού, καμία απόλυση.
  • Έξω οι εργολάβοι από το χώρο της καθαριότητας.
  • Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.
  • Επαναφορά του κλάδου της καθαριότητας στα βαρέα και ανθυγιεινά.

 

Παλεύουμε μαζί για δημιουργική ζωή με δικαιώματα στην εργασία και στη μητρότητα.

 

Το Γραφείο Τύπου

Αθήνα 23-2-2017