Έναρξη της πεντάμηνης καμπάνιας για τα σύγχρονα δικαιώματα της γυναίκας

Έναρξη της πεντάμηνης καμπάνιας για τα σύγχρονα δικαιώματα της γυναίκας

 

Με συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε την Τετάρτη το μεσημέρι στην αίθουσα του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, σηματοδότησε η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ) την έναρξη της πεντάμηνης καμπάνιας που οργανώνει με θέμα τα σύγχρονα δικαιώματα των γυναικών στην εργασία, τη μητρότητα και τον ελεύθερο χρόνο.

«Παλεύουμε μαζί για δημιουργική ζωή με δικαιώματα στην εργασία και τη μητρότητα», το σύνθημα που έχει επιλέξει η ΟΓΕ για την καμπάνια της και θα αποτελέσει τον άξονα και για τις πρωτοβουλίες των Συλλόγων και των Ομάδων της για την 8η Μάρτη, Παγκόσμια μέρα της γυναίκας.

Στο φόντο αυτό, την Τετάρτη 8 Μάρτη η ΟΓΕ οργανώνει πολιτική – πολιτιστική εκδήλωση στις 6.30 μ.μ. στον κινηματογράφο “Studio” (Σπάρτης και Σταυροπούλου 33, πλατεία Αμερικής). Στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα γίνει ομιλία από την πρόεδρο της Ομοσπονδίας ενώ θα προβληθεί η ταινία “Δύο ημέρες, μία νύχτα” των Ζαν Πιέρ και Λυκ Νταρντέν.

Το περιεχόμενο και τους στόχους της καμπάνιας παρουσίασε η πρόεδρος της ΟΓΕ, Χριστίνα Σκαλούμπακα.

«Με την έναρξη της καμπάνιας θέλουμε να καλέσουμε τις γυναίκες να συζητήσουμε και να διεκδικήσουμε τη ζωή που μας αξίζει», τόνισε ανάμεσα σε άλλα και απηύθυνε κάλεσμα συμμετοχής στη συγκέντρωση που οργανώνει σήμερα το ΠΑΜΕ, με αφορμή τις “διαπραγματεύσεις” κυβέρνησης και κουαρτέτου για νέα μέτρα.

Αναφέρθηκε στις σύγχρονες πλευρές της ανισοτιμίας, σκιαγραφώντας την πραγματικότητα που ζουν οι γυναίκες των λαϊκών οικογενειών, από την ανεργία και τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις, μέχρι την επίθεση στη μητρότητα. Μίλησε για τις δυνατότητες που υπάρχουν για σύγχρονα δικαιώματα και τις προϋποθέσεις για να γίνουν οι δυνατότητες αυτές πράξη.

Εκ μέρους της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, η Γιώτα Ταβουλάρη, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Φαρμάκου, χαιρέτισε την πρωτοβουλία της ΟΓΕ. Υπογράμμισε τη σημασία της συζήτησης και της δράσης με άξονα τις σύγχρονες ανάγκες, τις οποίες και οι συνδικαλιστικές οργανώσεις που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ προσπαθούν να θέσουν στο επίκεντρο.

Ο Μπάμπης Μαυροθαλασσίτης, από την Πανελλαδική Γραμματεία της ΠΑΣΕΒΕ, στάθηκε στη συμβολή που μπορεί να έχει η καμπάνια της ΟΓΕ στο δυνάμωμα της κοινής δράσης των Συλλόγων και Ομάδων Γυναικών με τους Συλλόγους, τις Ενώσεις και τις Επιτροπές των αυτοαπασχολούμενων, στο έδαφος των κοινών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι αυτοαπασχολούμενες και οι εργαζόμενες γυναίκες.

Το στόχο να γίνει η καμπάνια υπόθεση των νέων γυναικών και να αναπτυχθεί ο κοινός βηματισμός φοιτητικών και σπουδαστικών συλλόγων με την ΟΓΕ, έθεσε η Εύα Κουφαλάκου, από το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ).

Η πρόεδρος του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, Ντίνα Γκογκάκη, σημείωσε πως τα δικαιώματα των γυναικών που εργάζονται στον κλάδο του Εμπορίου χτυπιούνται καθημερινά. Η μερική απασχόληση, το ωράριο λάστιχο, η εντατικοποίηση, το ξήλωμα αργιών με χαρακτηριστική περίπτωση την κυριακάτικη αργία, είναι η πραγματικότητα που επικρατεί στον κλάδο. Στις εργαζόμενες αυτές κάλεσε να συζητηθούν τόσο τα αιτήματα της ΟΓΕ όσο και το διεκδικητικό πλαίσιο του σωματείου.