Συμπαράσταση στον αγώνα των καθαριστριών

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΟΓΕ

             ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΩΝ ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΩΝ

Η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας ( ΟΓΕ) εκφράζει τη συμπαράστασή της  στις εργαζόμενες-ους στην καθαριότητα των δημοσίων σχολείων και τους καλούμε να πάρουν μαζικά μέρος στην απεργία στις 31 Μάρτη 2017 και στη συγκέντρωση στην Ομόνοια, στις 10.30 π.μ . Καλεί τις γυναίκες των λαϊκών οικογενειών να βρεθούμε στο πλευρό τους και να στηρίξουμε το δίκαιο αγώνα τους.

         Οι   εργαζόμενοι στην καθαριότητα των Δημοσίων σχολείων, συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν την εκμετάλλευση και την κοροϊδία, παραμένουν εδώ και μια δεκαετία σε καθεστώς μόνιμης ομηρίας, εκβιασμών, ψεύτικών υποσχέσεων. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ,   συνεχίζει ότι δημιούργησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις, διαιωνίζει το αίσχος   των συμβάσεων ανάθεσης   έργου και αποκαλει τις καθαρίστριες εργολάβους. Παράλληλα, η απλήρωτη εργασία έχει γίνει μόνιμο καθεστώς, αφού οι εργαζόμενοι στον κλάδο πληρώνονται τρεις φορές το χρόνο. Η ανανέωση των συμβάσεων βρίσκεται κάθε Σεπτέμβρη στον «αέρα» και μόνο οι αγωνιστικές κινητοποιήσεις πιέζουν τις κυβερνήσεις ώστε στο παρά ένα, να τις παρατείνουν.

Η πλειοψηφία της διοίκησης της ΟΙΥΕ (ΣΥΡΙΖΑ/ΛΑΕ – ΠΑΣΟΚ) μόνο στα λόγια διεκδικεί τη μονιμοποίηση όλων των καθαριστριών χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Στην πράξη υπονομεύουν τους αγώνες των εργαζομένων. Για αυτό και ζητάει από την κυβέρνηση να συγκροτήσει «ομάδα εργασίας» που θα συζητά τους όρους και τις προϋποθέσεις παζαρεύοντας την εργασία των καθαριστριών.

Κυβέρνηση και εργοδοτικός συνδικαλισμός εμπαίζουν τις εργαζόμενες και τους εργαζόμενους πουλώντας τους φύκια για μεταξωτές κορδέλες. Κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους για να τις οδηγήσουν στο συμβιβασμό. Τους υποδεικνύουν το δρόμο των δικαστηρίων για να τις σύρουν σε δικαστικές διαμάχες, Οι νόμοι τους είναι κομμένοι και ραμμένοι στα μέτρα της κυβέρνησης και των επιχειρηματικών ομίλων. Οι νόμοι τους όπως οι συμβάσεις που βάζουν τις καθαρίστριες να υπογράψουν  δεν τους επιτρέπουν ούτε να αρρωστήσουν, ούτε να γεννήσουν. Η μητρότητα αποτελεί κόστος για την κυβέρνηση και την εργοδοσία και είναι ατομική μας υπόθεση, όπως και η ευθύνη των παιδιών, των ηλικιωμένων, των ΑμΕΑ και το νοικοκυριό.

Η εμπειρία που απόκτησαν όλα αυτά τα χρόνια μέσα από τις επιτροπές αγώνα πρέπει να αξιοποιηθεί,   χρειάζεται η οργάνωση και η συμμετοχή των καθαριστριών στους αγώνες και   τα σωματεία, διεκδικώντας έρχονται αποτελέσματα.                                                                                                                     Ο αγώνας των εργαζόμενων στην καθαριότητα αφορά όλους μας, γονείς, μαθητές, εκπαιδευτικούς. Να δυναμώσει η οργάνωση της   πάλης μέσα στους χώρους δουλειάς για  να   κατακτήσουμε   τις   σύγχρονες   ανάγκες μας.   Δε παζαρεύουμε την υγεία των παιδιών μας!

Στηρίζουμε τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων στην καθαριότητα των σχολείων που παλεύουν για :

  • Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις, χωρίς κριτήρια αιθουσών, με πλήρη και σταθερή εργασία και πλήρη μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα.
  • Άμεση πληρωμή των δεδουλευμένων.
  • Κατάργηση της μερικής απασχόλησης και της κάθε είδους ευέλικτης εργασίας.
  • Κανένας μεγαλοεργολάβος καθαρισμού ή συνεργείο μέσα στα σχολεία και σε κάθε δημόσιο κτίριο (νοσοκομεία, πανεπιστήμια).
  • Επαναφορά των Βαρέων Ανθυγιεινών ενσήμων για όλους τους εργαζόμενους στον κλάδο.

                                                                                     Το Γραφείο Τύπου της ΟΓΕ

                                                                                                                 28.3.2017