Κινητοποίηση της ΟΓΕ στην Αθήνα για την 8η Μάρτη

Η 8η Μάρτη είναι «σύμβολο αγώνα», οδηγός της πάλης των γυναικών και στις σημερινές συνθήκες

Συγκέντρωση στα Προπύλαια και πορεία στα γραφεία της ΕΕ οργάνωσε η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας το απόγευμα της Παρασκευής 8 Μάρτη, με αφορμή την ημέρα της γυναίκας.

Στην κινητοποίηση συμμετείχαν σύλλογοι και ομάδες της ΟΓΕ, Σωματεία εργαζομένων από τους κλάδους του Επισιτισμού – Τουρισμού, του Εμπορίου, των ΟΤΑ. Επίσης συμμετείχαν το Συνδικάτο Εργαζομένων στο Φάρμακο, Σύλλογοι Εκπαιδευτικών, καθώς και αντιπροσωπεία της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ.

«Λάστιχο ωράριο – λάστιχο ζωή, οργανώσου τώρα για την ανατροπή», «οι γυναίκες θέλουμε σταθερή δουλειά κι όχι απασχόληση και σύγχρονη σκλαβιά», «εμείς διεκδικούμε τα δικαιώματά μας, καλύτερη ζωή για μας και τα παιδιά μας», ήταν μερικά από τα συνθήματα με τα οποία κατήγγειλαν την αντιλαϊκή πολιτική και τις επιπτώσεις της στις γυναίκες, ενώ παράλληλα βροντοφώναξαν πως η 8η Μάρτη είναι «σύμβολο αγώνα», οδηγός της πάλης των γυναικών και στις σημερινές συνθήκες.

Τη συγκέντρωση στα Προπύλαια άνοιξε η Γεωργία Νέρη, μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, καταγγέλλοντας την εργασιακή ζούγκλα που αντιμετωπίζουν χιλιάδες εργαζόμενες στον κλάδο. «Οι εργοδότες μας θέλουν 24 ώρες το 24ωρο στη διάθεσή τους και μάλιστα μας θέλουν και χαμογελαστές», σημείωσε μεταξύ άλλων. «Να παλέψουμε για ζωή με δικαιώματα», ήταν το κάλεσμα που απηύθυνε.

Χαιρετισμό απηύθυνε η Φωτεινή Παυλή, εκ μέρους της Πρωτοβουλίας Αναπληρωτών/τριών και Ωρομισθίων Εκπαιδευτικών και των Συλλόγων Εκπαιδευτικών που συμμετείχαν στην κινητοποίηση (Σεφέρης, Σωκράτης, Ιμβριώτη, Πλουμπίδης και Χαϊδαρίου). Υπενθύμισε τον πρόσφατο αγώνα που έδωσαν για το δικαίωμα στη δουλειά και στη μητρότητα. Δίπλα στη διαρκή περιπλάνηση και εργασιακή ανασφάλεια, επισήμανε πως οι αναπληρώτριες εκπαιδευτικοί καλούνται να βάλουν στο ζύγι το δικαίωμα τους στη δουλειά και το δικαίωμα τους στη μητρότητα, αφού βρίσκονται ξεκρέμαστες στην περίπτωση μιας επαπειλούμενης εγκυμοσύνης ενώ καλούνται να επιστρέψουν στην τάξη σε σύντομο διάστημα μετά τον τοκετό.

Την κεντρική ομιλία έκανε η Χριστίνα Σκαλούμπακα, πρόεδρος της ΟΓΕ, η οποία μεταξύ άλλων σημείωσε,  «η ΟΓΕ καλεί τις γυναίκες του καθημερινού μόχθου να μη συμφιλιωθούν με μια ζωή γεμάτη υποχρεώσεις, με “ίσες ευκαιρίες” αντί για σύγχρονα κοινωνικά δικαιώματα για όλες και όλους. Να απορρίψουμε το μονόδρομο μιας ζωής με ευκαιριακά “επιδόματα” και κουπόνια, με την αγωνιστική μας στάση και τη διεκδίκηση για τις σύγχρονες ανάγκες μας. Έτσι τιμάμε σήμερα το αγωνιστικό μήνυμα της 8ης Μάρτη» (δείτε στο κεντρικό video την ομιλία της και διαβάστε την παρακάτω ολόκληρη).

Μετά τη συγκέντρωση έγινε πορεία που κατέληξε έξω από τα γραφεία της ΕΕ στη Λεωφόρο Β. Σοφίας, με τις γυναίκες να καταγγέλλουν την Ένωση των ιμπεριαλιστών, τόσο για το ματοκύλισμα των λαών, μαζί με το δολοφονικό μηχανισμό του ΝΑΤΟ, όσο και για την επίθεση στα δικαιώματά τους. «Φονιάδες, ληστές, υποκριτές είναι οι Ευρωπαίοι ιμπεριαλιστές», φώναξαν ενώ έβαλαν φωτιά στη σημαία της ΕΕ