Για την Παγκόσμια Ημέρα Μεταναστών

Αθήνα, 17/12/2019

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Μεταναστών η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ) εκφράζει την αλληλεγγύη της στις χιλιάδες εργαζόμενες μετανάστριες που η ανεργία και η φτώχεια τις ανάγκασε να αφήσουν τη χώρα τους και να συνεχίσουν τον αγώνα για τη ζωή και τα δικαιώματα τους σε άλλες χώρες. Στις χιλιάδες Ελληνίδες εργαζόμενες που ζουν και εργάζονται σε κάθε γωνιά του κόσμου, εκεί όπου τις έστειλε η πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των κυβερνήσεων. Οι βιομήχανοι, οι μεγαλοξενοδόχοι, οι μεγαλέμποροι, οι τραπεζίτες στο βωμό του κέρδους και της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων τους ξεζουμίζουν τις εργαζόμενες κάνοντας τη ζωή τους λάστιχο από δουλειά σε δουλειά, από κλάδο σε κλάδο, από χώρα σε χώρα.

          Η ΟΓΕ εκφράζει την αμέριστη συμπαράστασή της στις γυναίκες και τις μητέρες, πρόσφυγες και μετανάστριες, και στις οικογένειές τους που κρατούνται κάτω από απάνθρωπες συνθήκες στα hotspot και τις διάφορες δομές των νησιών και της ηπειρωτικής χώρας. Φυλακίζουν στα σύγχρονα κολαστήρια τις  γυναίκες που ο πόλεμος και η φτώχεια τις έφερε στο κατώφλι μας. 

          Φτάνει πια! Όχι άλλοι θάνατοι μανάδων, όχι άλλοι θάνατοι μικρών παιδιών!

         Απαιτούμε ανθρώπινες συνθήκες ζωής για όλους και όλες τους πρόσφυγες και μετανάστες

          Απομονώνουμε τις ρατσιστικές κραυγές που χύνουν το δηλητήριό τους για να χάνουμε τον πραγματικό μας αντίπαλο από τα μάτια μας.

          Μαζί με την αλληλεγγύη μας στρέφουμε τα βέλη στους πραγματικούς υπαίτιους για τη σημερινή οδυνηρή κατάσταση που βιώνουν οι πρόσφυγες στη χώρα μας, αποκαλύπτουμε την πραγματική αιτία που γεννά την προσφυγιά και τη μετανάστευση. Παλεύουμε κατά των ιμπεριαλιστικών σχεδίων και της συμμετοχής της χώρας μας σ’ αυτά, κατά της μετατροπής της χώρας μας σε ορμητήριο των ΑμερικανοΝΑΤΟϊκών. 

          Είναι τεράστιες οι ευθύνες της κυβέρνησης της ΝΔ αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ που στηρίζουν την απάνθρωπη και επικίνδυνη συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας με αποτέλεσμα να εγκλωβίζονται πρόσφυγες και μετανάστες στη χώρα μας. Η σημερινή κυβέρνηση, αξιοποιώντας την οριακή κατάσταση στα νησιά, κλιμακώνει την καταστολή και τον αυταρχισμό, ενώ με πρόσχημα τους πρόσφυγες ενισχύει το ρόλο του ΝΑΤΟ και της FRONTEX και την παρουσία τους στο Αιγαίο.

          Διεκδικούμε :

Να μεταφερθούν οι πρόσφυγες και μετανάστες σε κέντρα φιλοξενίας που θα λειτουργούν με ευθύνη του κράτους , όπου θα εξετάζονται τα αιτήματά ασύλου και θα μεταβαίνουν στις χώρες πραγματικού προορισμού τους.

Να προχωρήσουν χωρίς καθυστέρηση όλες οι οικογενειακές επανενώσεις.

Να μην υπάρχει κανένας ανήλικος άστεγος και απροστάτευτος ή σε κέντρα – φυλακές.

Να στελεχωθούν επαρκώς όλες οι υπηρεσίες, οι καταυλισμοί και οι δομές που ασχολούνται με πρόσφυγες, με μόνιμες εργασιακές σχέσεις και καταβολή όλων των δεδουλευμένων τους.

Να σταματήσει η εμπλοκή ΜΚΟ στα κέντρα φιλοξενίας, σε ζητήματα εκπαίδευσης και υγείας. 

Να μη μείνει κανένα προσφυγόπουλο εκτός σχολείου και τους δοθεί η αναγκαία στήριξη  από κατάλληλο και ειδικευμένο προσωπικό με μόνιμη εργασία.

Να εξασφαλιστεί πλήρης  και δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και εμβολιασμοί στους πρόσφυγες και μετανάστες.

Να τηρηθούν όλα τα δικαιώματα των προσφύγων με βάση τη συνθήκη της Γενεύης, καθώς και τα δικαιώματα των αιτούντων άσυλο και μεταναστών.

Να αποζημιωθούν στο 100% όσοι κάτοικοι έχουν υποστεί ζημιές από τον εγκλωβισμό που επιβάλλει η ΕΕ και οι κυβερνήσεις.

                                                                                                      Αθήνα, 17/12/2019

                                                                                         Το Γραφείο Τύπου της ΟΓΕ