Σύλλογος Γυναικών Γαλατσίου Πραγματοποιήθηκε εκδήλωση με θέμα «Πόλεμος και Προσφυγιά»

Εκδήλωση με θέμα «Πόλεμος και Προσφυγιά» πραγματοποιήθηκε από τον Σύλλογο Γυναικών Γαλατσίου και άλλους φορείς τη Δευτέρα 24 Φλεβάρη στο Πολιτιστικό Κέντρο «ΚΑΜΙΝΙ».

Στην εκδήλωση απηύθυναν χαιρετισμό η Μαρία Μαύρου, πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών Γαλατσίου, ο Γιάννης Τσουρουνάκης από την Επιτροπή Συνταξιούχων Γαλατσίου, ο Γιώργος Πάσχος, πρόεδρος του Εκπολιτιστικού Συλλόγου Άνω Γαλατσίου, ο Γιάννης Καρεκλάς, μέλος του ΔΣ της Ένωσης Γονέων Γαλατσίου, η Νικόλ Αθανασοπούλου, μέλος της Γραμματείας της Ελληνικής Επιτροπής Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης (ΕΕΔΔΑ) και υπεύθυνη του Τμήματος Μεταναστών – Προσφύγων. Εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους στους πρόσφυγες, την ανάγκη να εκφραστεί αυτή και στα προσφυγόπουλα που φοιτούν στα σχολεία του Γαλατσίου και να παλέψουν ενάντια στον πόλεμο που σπέρνει χιλιάδες θύματα και προσφυγιά.

Η κεντρική ομιλία έγινε από την Χριστίνα Σκαλούμπακα, πρόεδρο της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ), η οποία άνοιξε την ομιλία της με τους σπαρακτικούς και συνάμα ελπιδοφόρους στίχους που τραγούδησαν τα προσφυγόπουλα στην εκδήλωση αλληλεγγύης που οργάνωσε στην Καρδίτσα ο Σύλλογος Γυναικών μέλος της ΟΓΕ.

Αναφέρθηκε στις άθλιες συνθήκες που βιώνουν οι πρόσφυγες, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα οι γυναίκες και τα παιδιά, που αποτελούν το 70% των προσφύγων, αλλά και στις επιπτώσεις αυτής της κατάστασης στους κατοίκους ιδιαίτερα των νησιών. Παρουσίασε τα επίσημα στοιχεία που αποδεικνύουν πως το ποτάμι των ξεριζωμένων συνδέεται με τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στο Αφγανιστάν, στο Ιράκ, στη Συρία.

Αναφέρθηκε επίσης στην πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ που, συνεχίζοντας αυτή του ΣΥΡΙΖΑ, εφαρμόζει τη συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας και τον κανονισμό του Δουβλίνου, οδηγώντας στην ένταση του εγκλωβισμού και της καταστολής σε βάρος προσφύγων και μεταναστών, καθώς και στο «φαγοπότι» που έχει στηθεί γενικότερα στις πλάτες των προσφύγων από διάφορες ΜΚΟ.

Τόνισε ότι η εκρηκτική κατάσταση που έχει δημιουργηθεί είναι βούτυρο στο ψωμί όσων επιδιώκουν να καλλιεργήσουν το ρατσισμό και το μίσος απέναντι στους κατατρεγμένους πρόσφυγες και μετανάστες και στάθηκε στη στάση του ριζοσπαστικού γυναικείου κινήματος, στους Συλλόγους και τις Ομάδες της ΟΓΕ που δεν απομονώνουν μόνο τις ρατσιστικές κραυγές, αλλά πρωτοστατούν στην πολύμορφη αλληλεγγύη για τους πρόσφυγες και τα παιδιά τους. Υποδέχονται τα προσφυγόπουλα στα σχολεία και στις γειτονιές τους σαν δικά τους παιδιά και παλεύουν μαζί αναδεικνύοντας τις διεκδικήσεις για μια ανθρώπινη ζωή γι’ αυτούς και τις οικογένειές τους. Για να πιάσει τόπο όμως η αλληλεγγύη στους πρόσφυγες, είναι ανάγκη να στρέφουν τα βέλη στους πραγματικούς υπαίτιους, σ’ αυτούς που είναι υπεύθυνοι για τις καραβιές των απελπισμένων που φτάνουν στην Ελλάδα.

Η Χρ. Σκαλούμπακα εξήγησε ότι πρόκειται για τις κυβερνήσεις που δίνουν «γην και ύδωρ» στους φονιάδες των λαών για να σπέρνουν τον πόλεμο και την προσφυγιά, που ετοιμάζονται να υποδεχτούν τα πυρηνικά στον Άραξο, που στέλνουν τα παιδιά μας να συμμετάσχουν σε στρατιωτικές αποστολές έξω από τα σύνορα της χώρας, που μετατρέπουν την Ελλάδα σε στόχο, αλλά ταυτόχρονα και σε ορμητήριο κατά άλλων λαών. Αναφέρθηκε στις αγωνιστικές πρωτοβουλίες της ΟΓΕ το προηγούμενο διάστημα και σε συνεργασία με το αντιπολεμικό, το εργατικό, το νεολαιίστικο κίνημα ενάντια στη συμφωνία με τις ΗΠΑ και επέκταση των βάσεων, αλλά και σε όλες τις αποφάσεις του βαθέματος της εμπλοκής της χώρας μας στα ιμπεριαλιστικά σχέδια.

Αναφερόμενη συνολικότερα στην κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου εξήγησε ποιοι κονταροχτυπιούνται και για ποιο λόγο στις πλάτες των λαών γιατί ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος αποτελεί τη διέξοδο, όταν το σύστημα της εκμετάλλευσης και του κέρδους δεν μπορεί να λύσει με τους εμπορικούς πολέμους και τα αντιλαϊκά μέτρα τα τεράστια αδιέξοδά του.

Ανέδειξε επίσης τις συνθήκες που εντείνεται η τουρκική επιθετικότητα που συνδέονται με τις επικίνδυνες εξελίξεις σε ολόκληρη την περιοχή όπου η Τουρκία προσπαθεί να αναβαθμίσει τη θέση της. Επίσης αναφέρθηκε στο ΝΑΤΟ και στους λόγους για τους οποίος όχι μόνο δεν είναι παράγοντας ασφάλειας για τον ελληνικό λαό και τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, αλλά μετατρέπει το λαό μας σε στόχο πάνω στην κλιμάκωση των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, αλλά και στους λόγους που οι κυβερνήσεις δίνουν γην και ύδωρ, δισ. ευρώ στους φονιάδες των λαών.

Η Χρ. Σκαλούμπακα αναφέρθηκε στον διαχρονικό αγώνα της ΟΓΕ ενάντια στις πραγματικές αιτίες που γεννούν τον πόλεμο και την προσφυγιά, έναν αγώνα που δεν είναι μάταιος, αλλά έχει σημασία για τη ζωή και το μέλλον των παιδιών μας, όπως σημασία έχει και η ανυποχώρητη στάση των γυναικών παρά τις δυσκολίες, τονίζοντας ότι η υποταγή στη σημερινή βαρβαρότητα είναι ο μόνος σίγουρος δρόμος για να διαιωνίζεται αυτή η κατάσταση. Την ίδια στιγμή ο πραγματικός αντίπαλος των γυναικών και των οικογενειών τους, οι επιχειρηματικοί όμιλοι και οι κυβερνήσεις τους αντιλαμβάνονται τη σημασία της λαϊκής δύναμης και κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους για να σπείρουν την ηττοπάθεια και τη μοιρολατρία.

Τελείωσε λέγοντας: «Όσο αλήθεια είναι ότι οι συσχετισμοί είναι αρνητικοί, άλλο τόσο αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος για να βγει ο λαός από τα σημερινά αδιέξοδα παρά να μπουν μαχητικά στο προσκήνιο οι εργαζόμενοι και οι εργαζόμενες, οι άνεργοι, οι συνταξιούχοι, η νεολαία. Αυτό έχει αποδειχθεί πολλές φορές και από την ιστορία. Γι’ αυτό ενισχύοντας τα σωματεία, τη συλλογική δράση μέσα από τους Συλλόγους Γυναικών μπορούμε να αλλάξουμε και να αντιστρέψουμε τους σημερινούς συσχετισμούς. Να κηρύξουμε το δικό μας πόλεμο σ’ αυτούς που σπέρνουν τους πολέμους και την προσφυγιά, τη γενικευμένη ανασφάλεια, την εκμετάλλευση και καταπίεση».

Ανάμεσα στις ομιλίες και παρεμβάσεις προβλήθηκε βίντεο με αναφορά στους πρόσφυγες και φωτογραφίες που αφορούσαν στις επεμβάσεις του ΝΑΤΟ και των συμμάχων στις διάφορες χώρες. Ακούστηκαν επίσης τα ποιήματα «Για τον όρο Μετανάστες» του Μπέρτολτ Μπρεχτ και «Η Πατρίδα» της Κενυάτισσας Ουαρσάν Σάιρ που απαγγέλθηκαν από μέλη των Πολιτιστικών Συλλόγων.

Συγκίνηση προκάλεσε η νεαρή μαθήτρια, που κλείνοντας την εκδήλωση, τραγούδησε το παραδοσιακό τραγούδι «Τζιβαέρι» και το τραγούδι «Imagine» του John Lennon.

Τέλος, σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο, υπήρχαν πίνακες ζωγραφικής με θέμα την Ειρήνη, τον Πόλεμο και την Προσφυγιά, προσφορά του Εξωραϊστικού και Πολιτιστικού Συλλόγου Πανοράματος Γαλατσίου «Η Αγία Ειρήνη», στο πλαίσιο της συμμετοχής του στην εκδήλωση.