Το απόγευμα της περασμένης Κυριακής, 12 Ιούλη, πραγματοποιήθηκε με επιτυχία, στην αυλή του Μουσείου της ΠΕΚΑΜ, στο Θησείο, συνάντηση γνωριμίας της ΟΓΕ με γυναίκες εργαζόμενες στο Εμπόριο. Η συνάντηση αυτή είχε στόχο να ανοίξει δρόμους επικοινωνίας μέσα από τη συζήτηση για τα δικαιώματα των γυναικών σε κάθε πλευρά της ζωής τους, τις αιτίες των προβλημάτων τους και την πείρα από τον κοινό βηματισμό ΟΓΕ και Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας.
Από μεριάς της ΟΓΕ, ανοίγοντας την εκδήλωση η Πόπη Ξεκαλάκη, μέλος του προεδρείου της ΟΓΕ, αφού καλωσόρισε τις παρευρισκόμενες σύστησε την Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας στις εμποροϋπαλλήλους. Η ΟΓΕ, ανέφερε, είναι η ριζοσπαστική γυναικεία οργάνωση της χώρας μας, που ιδρύθηκε πριν από 44 χρόνια, από γυναίκες αγωνίστριες, αποφασισμένες με συλλογικό και οργανωμένο αγώνα να ανοίξουν δρόμους για την ισοτιμία και τα δικαιώματα των γυναικών του καθημερινού μόχθου. Από την ίδρυσή της η ΟΓΕ είχε ξεκάθαρο ότι δεν απευθύνεται σε όλες τις γυναίκες, αλλά σε όλες αυτές τις γυναίκες που βιώνουν την εκμετάλλευση και την καταπίεση. Άλλωστε 44 χρόνια, τώρα, βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του αγώνα σε σύγκρουση με όλους αυτούς τους φραγμούς που συναντά η γυναίκα στη μόρφωση, στην εργασία, στη μητρότητα, στην αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου της, στη συμμετοχή της στην κοινωνική δράση.
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις βάρβαρες συνθήκες δουλειάς που βιώνουν οι εργαζόμενες στο Εμπόριο. Την εντατικοποίηση, την απλήρωτη εργασία, τα σπαστά ωράρια, τις υπερωρίες, δηλαδή 10ωρα και 12ωρα, χωρίς ρεπό… Στερούνται ακόμα και την κυριακάτικη αργία για να γίνει πραγματικότητα η πάγια απαίτηση των μεγαλεμπόρων για λειτουργία των καταστημάτων 7 ημέρες την εβδομάδα, σε συνδυασμό με τις «Black Friday», τις «Λευκές Νύχτες». Σ’ αυτό το ζοφερό περιβάλλον πώς να αποφασίσει η γυναίκα εμποροϋπάλληλος να γίνει μητέρα όταν αναγκάζεται πολλές φορές να υπογράψει και χαρτί ότι δεν θα μείνει έγκυος ή πώς μια μητέρα να μεγαλώσει τα παιδιά της, αφού η μητρότητα θεωρείται κόστος για την εργοδοσία και το κράτος; Η έξαρση των επαγγελματικών ασθενειών τις ταλανίζουν τη στιγμή που πολλές φορές αναγκάζονται να δουλεύουν σε συνθήκες ακατάλληλες με ανύπαρκτα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, που καταπονούν διπλά τις γυναίκες και οδηγούν σε επιπρόσθετες δυσκολίες ιδιαίτερα σε περίοδο εγκυμοσύνης.
Η ίδια η ζωή των εμποροϋπαλλήλων αποδεικνύει ότι η γυναικεία ανισοτιμία ζει και βασιλεύει, τόνισε η ομιλήτρια, και κάτω από αυτό το πρίσμα αντιλαμβανόμαστε την αναγκαιότητα ύπαρξης ενός ριζοσπαστικού γυναικείου κινήματος. Η νομική – τυπική ισότητα των δύο φύλων συγκαλύπτει την ουσιαστική ανισότητα. H ΟΓΕ όταν μιλάει για «ισοτιμία» θεωρεί ότι πρέπει να αναγνωρίζονται οι ιδιαιτερότητες των φύλων, πρέπει να λαμβάνονται υπόψη οι ιδιαίτερες ανάγκες που προκύπτουν από την αναπαραγωγική λειτουργία, τα κοινωνικά προβλήματα που βιώνουν οι γυναίκες.
Άλλωστε η «ισότητα»” τα τελευταία 30 χρόνια χρησιμοποιείται από τις κυβερνήσεις και την ΕΕ για να εφαρμόζονται αντιλαϊκά μέτρα που πλήττουν ιδιαίτερα τις γυναίκες, αλλά μετατρέπουν την «ισότητα» σε πολιορκητικό κριό, προκειμένου να ισοπεδώσουν δικαιώματα και κατακτήσεις, αλλά και να πείσουν τις γυναίκες να συναινέσουν σ’ αυτή την πολιτική.
Στη συνέχεια δόθηκε ο λόγος στην Ντίνα Γκογκάκη, πρόεδρο του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, που αναφέρθηκε κατ’ αρχάς στην κοινή δράση του Σωματείου και της ΟΓΕ, η οποία αποτελεί παρακαταθήκη για τη συνέχεια, στις σημερινές συνθήκες νέας οικονομικής κρίσης. Τόνισε την ανάγκη οι γυναίκες της εργατικής τάξης να μη συμβιβαστούν με τη βαρβαρότητα, αλλά να πρωτοστατήσουν μέσα από το Σωματείο, τους Συλλόγους Γυναικών για την ανατροπή αυτής της κατάστασης. Το μήνυμα που στέλνει η κυβέρνηση και η εργοδοσία μέσω του νέου πια νόμου για τις διαδηλώσεις είναι ότι όποιος δεν «συμμορφώνεται», θα καταστέλλεται και θα διώκεται. Γιατί τώρα; Γιατί ετοιμάζουν νέα επίθεση στα εργασιακά μας δικαιώματα και θέλουν να φτηνύνουν τη τιμή της εργατικής δύναμης. Μας θέλουν αφοπλισμένους γιατί φοβούνται τη δύναμη της εργατικής τάξης.
Ο κοινός βηματισμός, συνέχισε η ομιλήτρια, έχει συμβάλει στο να φτάσουμε σε μεγάλο τμήμα εμποροϋπαλλήλων. Αιχμή ήταν η δράση για την κυριακάτικη αργία. Σημαντική συμβολή είχε η καμπάνια της ΟΓΕ για τις ελαστικές σχέσεις εργασίας, όπως και η συμμετοχή των συλλόγων της ΟΓΕ στη Πανελλήνια Μέρα Δράσης για τους εργαζόμενους στο Εμπόριο στις 15 Απρίλη. Χρειάζεται με μεγαλύτερη μαχητικότητα να φτάσουμε σε όλο και περισσότερες εργαζόμενες στο εμπόριο, που είναι ακόμα ανοργάνωτες, να αναδείξουμε τις πραγματικές αιτίες της βαρβαρότητας που βιώνουν, αλλά και τη διέξοδο για μια ζωή με δικαιώματα.
Στη συζήτηση, που ακολούθησε, υπήρξε πλούσιος προβληματισμός για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενες στο Εμπόριο και ιδιαίτερα οι νέες κοπέλες, όπως και ποιες πρωτοβουλίες θα μπορούσαν να ακουμπήσουν περισσότερο την εργαζόμενη γυναίκα στο Εμπόριο και τις σύγχρονες ανάγκες της. Αυτές οι πρωτοβουλίες θα αποτελέσουν το επίκεντρο της κοινής δράσης ΟΓΕ και Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας το επόμενο διάστημα. Ήταν εξάλλου καθολική διαπίστωση ότι αυτή η κοινή μας δράση πολλαπλασιάζει τη δύναμή μας.