Κάλεσμα της ΟΓΕ στη Διαδήλωση των Συνδικάτων στη Θεσσαλονίκη

 Εργαζόμενες και άνεργες, αυταπασχολούμενες της πόλης και της υπαίθρου, φοιτήτριες, νέες μητέρες

Η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ)  σας καλεί  να ενώσουμε τις φωνές μας με τα εργατικά σωματεία, τις ενώσεις αυταπασχολουμένων, τους αγροτικούς συλλόγους και να δώσουμε το αγωνιστικό μας παρών στη συγκέντρωση και διαδήλωση στην οποία καλεί το ΠΑΜΕ στις 12 Σεπτέμβρη 2020 (6.30 μμ στη ΧΑΝΘ). Με τη μαζική μας συμμετοχή  και τηρώντας όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας να ακουστεί δυνατά η φωνή μας : Αρνούμαστε να ματώσουμε ξανά! Διεκδικούμε τα δικαιώματά μας με βάση τις σημερινές μας ανάγκες.

Δε συμβιβαζόμαστε να είναι οι ανάγκες μας στο περιθώριο, ενώ υπάρχει η δυνατότητα να έχουμε όλοι και όλες σταθερή δουλειά με ικανοποιητικό εισόδημα, να έχουμε ελεύθερο χρόνο, και δημόσιες δωρεάν υψηλού επιπέδου υπηρεσίες Υγείας , Παιδείας, Πρόνοιας.

Το μέλλον μας και το μέλλον των παιδιών μας δε χωράει σε μια κοινωνία που έχει για θεό το κέρδος των επιχειρηματικών ομίλων.

 Κατεβαίνουμε στο δρόμο του αγώνα γιατί η προστασία της υγείας μας, τα μορφωτικά δικαιώματα των παιδιών μας, το εισόδημα των οικογενειών μας, η στήριξη των ηλικιωμένων έρχεται σε σύγκρουση με την πολιτική της σημερινής κυβέρνησης, που όπως και των προηγούμενων, είναι κομμένη και ραμμένη στις απαιτήσεις των επιχειρηματικών ομίλων γι αυτό και τσακίζει τις δικές μας ανάγκες, τις ανάγκες των γυναικών των καθημερινού μόχθου και των οικογενειών μας.

Ενώ μπροστά στα σύννεφα της οικονομικής κρίσης, κυβέρνηση και Ευρωπαϊκή Ενωση  μοιράζουν δισεκατομμύρια ευρώ στους βιομήχανους, τους μεγαλοξενοδόχους, τους εφοπλιστές, στους μονοπωλιακούς ομίλους της υγείας, φορτώνουν στις δικές μας πλάτες ξανά το λογαριασμό. Προσφέρουν στους επιχειρηματικούς ομίλους ζεστό κρατικό χρήμα, επιχορηγήσεις, δάνεια, φοροαπαλλαγές και εισφοροαπαλλαγές που θα προέρχονται όλα από τη μεγάλη δεξαμενή της άγριας φορολογίας  των δικών μας οικογενειών. Χρήμα που προέρχεται από τα αντεργατικά μέτρα και τα μνημόνια, από τα ματωμένα πλεονάσματα. Η ΝΔ μάλιστα συναγωνίζεται με το ΣΥΡΙΖΑ στα μέτρα για το “ποιος θα δώσει πιο πολλά στους λίγους και πιο λίγα στους πολλούς”. Από δίπλα και το “Ταμείο Ανάκαμψης” της ΕΕ που είναι χρήματα των λαών της Ευρώπης που θα δοθούν όχι για να αυξηθούν οι μισθοί και οι συντάξεις, ούτε να δοθούν στην Υγεία και στην Παιδεία, αλλά για να κατευθυνθούν σε ομίλους κλάδων που θα ιεραρχήσει η ΕΕ μαζί με τις κυβερνήσεις των κρατών μελών.  Δίνουν κρατικό χρήμα για να σώσουν τους εκμεταλλευτές του μόχθου μας από την κρίση. Πρόκειται για χρήμα που βγαίνει από τις δικές μας τσέπες.

Την ίδια στιγμή μας αφήνουν απροστάτευτες εμάς και τις οικογένειές μας στο “έλεος” του υποβαθμισμένου και εμπορευματοποιημένου δημόσιου συστήματος υγείας εν μέσω πανδημίας. Γι αυτό εξακολουθούν να λείπουν 30.000 μόνιμοι γιατροί και νοσηλευτές από τα δημόσια νοσοκομεία και τουλάχιστον 2.000 δημόσια κρεβάτια ΜΕΘ. Για αυτό δεν έχει ανοίξει ούτε ένα νέο Κέντρο Υγείας, ενώ ακόμη και αυτά  που «λειτουργούν», όπως κι άλλες δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας, στενάζουν κάτω από τις ελλείψεις σε γιατρούς, κρεβάτια, εξοπλισμό. Γι αυτό χιλιάδες ασθενείς που παρουσιάζουν άλλα προβλήματα υγείας έμειναν και εξακολουθούν να είναι ξεκρέμαστοι. Γι αυτό μας υποχρεώνουν να καταφεύγουμε στα ιδιωτικά κέντρα υγείας και στους ιδιώτες γιατρούς. Να χρυσοπληρώνουμε την πρόληψη, τη διάγνωση, τη θεραπεία, τα φάρμακα. Ετσι πολλαπλασιάζονται οι ιδιωτικές κλινικές και τα διαγνωστικά κέντρα που κάνουν χρυσές δουλειές εκμεταλλευόμενοι τις ανάγκες  μας.

Η κυβέρνηση, όπως και οι προηγούμενες που βαδίζουν στις ράγες της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης λογαριάζει ως κόστος το δικαίωμα στη δημόσια και δωρεάν υγεία. Αντίστοιχα και στην παιδεία.

Γι αυτό δεν παίρνει τα αναγκαία μέτρα για να προστατευτεί η η υγεία και η ασφάλεια των παιδιών μας με το άνοιγμα των σχολείων, αλλά και τα μορφωτικά τους δικαιώματα. Αντί να προετοιμάσει τα σχολεία και να προσλάβει το αναγκαίο μόνιμο εκπαιδευτικό και βοηθητικό προσωπικό, ξόδεψε όλο τον χρόνο που κερδήθηκε με τις δικές μας θυσίες, σε κηρύγματα περί “ατομικής ευθύνης”.

Στοιβάζουν τα παιδιά μας σε ακατάλληλα σχολικά κτίρια, σε πολυπληθή τμήματα, χωρίς το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό καθαριότητας, Προκλητικά πέρασε η κυβέρνηση μέσα στο καλοκαίρι  νόμο που στερεί από τα παιδιά μας την ολοκληρωμένη γνώση, που κάνει το σχολείο ακόμα πιο ανισότιμο και εξοντωτικό γι αυτά, ενώ περιλαμβάνει και ρύθμιση που προβλέπει μέχρι και την αύξηση των μαθητών ανά τμήμα.  

Την ίδια στιγμή που απλόχερα δίνουν ετησίως 4 δις ευρώ από τις θυσίες των εργαζόμενων και του λαού στη δολοφονική μηχανή του ΝΑΤΟ, ανερυθρίαστα δια στόματος Υπουργού Παιδείας δηλώνουν ότι δε μπορούν να ικανοποιήσουν τα δίκαια αιτήματα της σχολικής κοινότητας γιατί … κοστίζουν!!!

Γι αυτό και φέτος άλλη μια χρονιά χιλιάδες παιδιά είτε θα στερηθούν το δικαίωμα στην προσχολική φροντίδα και αγωγή, είτε θα αναγκαστούμε οι γονείς να το ακριβοπληρώσουμε. 

Κατεβαίνουμε στο δρόμο του αγώνα, όπως κάναμε και την περίοδο της πανδημίας γιατί “Δεν μπορούμε να αναπνεύσουμε” στο σημερινό σύστημα της εκμετάλλευσης και καταπίεσης, που μας καταδικάζει σε μια ζωή – λάστιχο. Δε θα συμβιβαστούμε με την πολιτική της κυβέρνησης που με αφορμή την πανδημία του κορονοϊού, δίνει νέα όπλα στους  επιχειρηματικούς ομίλους για να επιταχύνουν τα μέτρα που χτυπούν τις εργασιακές σχέσεις, το ωράριο εργασίας, τους μισθούς, τα εργασιακά μας δικαιώματα, για να μας εκμεταλλεύονται περισσότερο και να δουλεύουμε πιο εντατικά. Με την τηλεργασία, τα σπαστά και ακανόνιστα ωράρια διαλύουν την οικογενειακή και κοινωνική μας ζωή, διαγράφουν τα όρια ανάμεσα στο χρόνο εργασίας και τον ελεύθερο χρόνο μας. Παίρνουν μέτρα καταστολής και ποινικοποίησης των αγώνων των εργαζομένων για να μας κλείσουν το στόμα.

                                      Δε θα τους αφήσουμε

Κατεβαίνουμε στο δρόμο του αγώνα γιατί βλέπουμε τους λαούς της περιοχής να γεμίζουν βάσανα και μια χούφτα παράσιτα να σκορπούν τη δυστυχία. Ρημάζουν τις ζωές μας και τις ζωές των παιδιών μας για να αναβαθμίσουν τα συμφέροντα των εταιριών που θέλουν να μοιραστούν την Ενέργεια, τους δρόμους μεταφοράς εμπορευμάτων και τις αγορές.  Θυσιάζουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, συμμετέχοντας με τα μπούνια στον ΑμερικανοΝΑΤΟΪκό σχεδιασμό που έχει στόχο να παραμείνει η Τουρκία στο ευρωατλαντικό στρατόπεδο. Δε θα πληρώσουμε εμείς τα σπασμένα των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών. Μπροστά στις τελευταίες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο εντείνουμε την πάλη μας για απεμπλοκή της Ελλάδας από τα σχέδια των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στην περιοχή, για να κλείσουν όλες οι βάσεις. Δεν δεχόμαστε να συμμετέχουν Ελληνες στρατιώτες σε 16 ιμπεριαλιστικές αποστολές έξω από τα σύνορα της χώρας μας. Ποιανού τα συμφέροντα υπερασπίζονται εκεί ;

Συνεχίζουμε ανυποχώρητα τον αγώνα για αποδέσμευση από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ που αποτελεί προϋπόθεση για να ζήσουμε μια ανθρώπινη ζωή.

Μπροστά στις νέες θύελλες προτάσσουμε τη δύναμη και την αποφασιστικότητα να διεκδικήσουμε τη ζωή που μας αξίζει!

Το μήνυμά μας στις εργαζόμενες και τις άνεργες, στις αυτοαπασχολούμενες της πόλης και της υπαίθρου είναι ξεκάθαρο : Ο πιο θανάσιμος ιός είναι η εκμετάλλευση και η καταπίεση. Η πιο αποτελεσματική θεραπεία ο αγώνας για τα δικαιώματά μας.

Διεκδικούμε :

  • Καμία και κανένας χωρίς αξιοπρεπές εισόδημα. Καμία μείωση μισθού, απώλεια του εισοδήματος των εργαζομένων. Να πληρώσουν κράτος κι εργοδοσία. Ουσιαστική προστασία των ανέργων. Επίδομα ανεργίας για όλους και όλες τους ανέργους/ες χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Κοινωνική ασφάλιση για όλες και όλους αποκλειστικά δημόσια και υποχρεωτική.
  • Να σταματήσουν αμέσως οι πλειστηριασμοί κύριας κατοικίας, οι διακοπές σε ηλεκτρικό ρεύμα και νερό, λόγω των χρεών των εργατικών λαϊκών νοικοκυριών. 
  • Πλήρη, επαρκή κι αποκλειστική χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό του δημόσιου συστήματος Υγείας με προσλήψεις μόνιμου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού με πλήρη εργασιακά δικαιώματα για να στελεχωθούν δημόσια νοσοκομεία, δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, ΕΚΑΒ. Να ανοίξουν όλες οι δημόσιες δομές υγείας που έκλεισαν τα προηγούμενα χρόνια. Σχέδιο επίταξης του ιδιωτικού τομέα και άμεση επίταξη των ιδιωτικών διαγνωστικών για μαζικά δωρεάν τεστ στον πληθυσμό.
  • Δωρεάν επαναλαμβανόμενα τεστ στους χώρους δουλειάς, με ευθύνη του κράτους.
  • Εφαρμογή του νόμου για την προστασία της εργαζόμενης μητέρας, την απαγόρευση της απόλυσης.
  • Άδεια κύησης, τοκετού, λοχείας, μητρότητας με πλήρεις αποδοχές και ασφαλιστικά δικαιώματα, ανεξάρτητα εργασιακών σχέσεων.
  • Τμήματα 15 παιδιών ανά σχολική τάξη. Μαζικές  προσλήψεις μόνιμων εκπαιδευτικών σε όλες  τις  βαθμίδες  ώστε  να  μην υπάρχει κανένα εκπαιδευτικό  κενό. Μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών και ωρομίσθιων εκπαιδευτικών, προσλήψεις μόνιμου βοηθητικού και επιστημονικού προσωπικού (σχολίατροι, νοσηλευτές, σχολικοί ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί, τραπεζοκόμοι, κλπ).   Μόνιμο  πλήρους  ωραρίου και  επαρκές προσωπικό  καθαριότητας. Σύγχρονα σχολικά κτήρια που να πληρούν τις συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας.
  • Να εξασφαλίζεται από το κράτος για όλα τα παιδιά -από τη γέννησή τους μέχρι την είσοδό τους στο σχολείο- θέση σε προσχολική δομή, δημόσια και δωρεάν. Χωρίς voucher, χωρίς τροφεία. Παιδικοί σταθμοί και Νηπιαγωγεία, τόσα όσα καλύπτουν τις ανάγκες όλων των παιδιών. Άμεση και ουσιαστική υλοποίηση της δίχρονης υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής με κρατική χρηματοδότηση.
  • Πύκνωση δρομολογίων, ειδικά στις ώρες αιχμής, σε όλα τα μέσα μεταφοράς.
  • Κατάργηση του νόμου απαγόρευσης των διαδηλώσεων, του νόμου περιορισμού του απεργιακού δικαιώματος.

Δίνουμε δυναμικά το παρών στη διαδήλωση που οργανώνουν τα συνδικάτα στη Θεσσαλονίκη Σάββατο 12 Σεπτέμβρη 2020

6:30 μμ στην πλατεία ΧΑΝΘ.