Οι πρόσφυγες στο πλευρό των πληγέντων της Καρδίτσας

OI ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΤΩΝ ΠΛΗΓΕΝΤΩΝ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ

«Η αλληλεγγύη είναι το όπλο των λαών”

Στο πλευρό των κατοίκων, οι οποίοι υπέστησαν σημαντικές καταστροφές, βρέθηκαν πρόσφυγες, οι οποίοι φιλοξενούνται στην Καρδίτσα.

«Ο Αζίζ, ο Μουσταφά είναι γείτονες και πλέον φίλοι. Έτρεξαν αμέσως και έβγαλαν τη λάσπη από την επιχείρησή μας. Η Φεριντέ μας έκανε φαγητό. Όποιος έχει χάσει τα πάντα καταλαβαίνει. Τους ευχαριστούμε!». Έτσι σχολίασε κάτοικος στην Καρδίτσα τη βοήθεια που δέχθηκε από πρόσφυγες, οι οποίοι προσέτρεξαν να συνδράμουν, με όσα μέσα μπορούσαν, τους πληγέντες. Όπως  ο δεκαοκτάχρονος Μαμαντού από την Ακτή Ελεφαντοστού, ο οποίος δεν δίστασε να πιάσει σκούπα και λάστιχο για να βοηθήσει τους Έλληνες γείτονές του να καθαρίσουν τα σπίτια και τα καταστήματά τους. «Ήθελα να βοηθήσω τους ανθρώπους που με βοήθησαν. Σε όλη μου τη ζωή όταν βλέπω κάποιον που με χρειάζεται, βοηθάω με ό,τι έχω» και πρόσθεσε «και οι υπόλοιποι πρόσφυγες και μετανάστες που βοήθησαν τους κατοίκους στην Καρδίτσα, νιώθουν χαρούμενοι, καθώς η πόλη έχει πάρα πολύ καλούς ανθρώπους οι οποίοι στάθηκαν από την πρώτη στιγμή με ευγένεια απέναντι στους ίδιους. Σε κάθε περίπτωση, όπως εξομολογήθηκε, είναι πολύ ωραίο συναίσθημα να μπορείς να βοηθάς τους ανθρώπους οι οποίοι έχουν την ανάγκη σου.

 «Ιδιαίτερη πνοή στη σημερινή μας δράση έδωσαν με τη συμμετοχή και τη βοήθειά τους, πολλοί πρόσφυγες και μετανάστες που μένουν στις Καμινάδες είτε και σε όλη την πόλη. Βοήθησαν στο καθάρισμα σπιτιών πληγέντων κατοίκων. Αυτή είναι η πραγματική στήριξη από τον αδύναμο και χτυπημένο προς τη χτυπημένη γειτονιά μας. Μας έδωσαν υπόσχεση ότι θα βρίσκονται και θα στηρίζουν όλες τις δράσεις μας, γιατί οι διεκδικήσεις μας σήμερα και αύριο είναι κοινές!» σημειώνει σε ανακοίνωση της η Συντονιστική Επιτροπή πληγέντων Καμινάδων.

Όλα τα παραπάνω αποτελούν μαρτυρίες κατοίκων της κατεστραμμένης Καρδίτσας, μαρτυρίες προσφύγων για την αλληλεγγύη που έδειξαν οι άνθρωποι αυτοί που έχουν βιώσει τον ξεριζωμό, την καταστροφή, τον θάνατο. Άνθρωποι διωγμένοι από τις πατρίδες τους από τον πόλεμο εξαιτίας των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών.

Η πόλη αυτή που κυριολεκτικά πνίγηκε στις λάσπες από τις εγκληματικές πολιτικές που δεν θεωρούν τα αντιπλημμυρικά έργα επιλέξιμα, πιστή στις αγωνιστικές της παραδόσεις, από την πρώτη στιγμή που ήρθαν οι πρόσφυγες στο νομό άνοιξε την αγκαλιά της. Τα παιδιά τους στα σχολεία κάθισαν δίπλα-δίπλα με τα  καρδιτσιωτόπουλα και ούτε μια ρατσιστική φωνή δεν σκίασε αυτή την σχέση. Κι αν υπήρξε «πνίγηκε» σ’ αυτό που είπε με τα λίγα ελληνικά του ο Μαμαντού «η πόλη έχει πάρα πολύ καλούς ανθρώπους οι οποίοι στάθηκαν από την πρώτη στιγμή με ευγένεια απέναντι μας».

Είμαστε πολύ περήφανες οι γυναίκες του Συλλόγου Γυναικών της Καρδίτσας, οι ογεδίτισσες, που από την πρώτη στιγμή που ήρθαν αυτοί οι άνθρωποι σταθήκαμε αλληλέγγυες. Συνδιοργανώσαμε με σωματεία υλική βοήθεια, γιορτές για παιδιά, συζητήσεις μαζί τους για τα προβλήματα τους, ιδιαίτερα με τις γυναίκες πρόσφυγες. Τα παιδιά μας ζωγράφισαν στο ίδιο χαρτί με τα προσφυγόπουλα, μοιράστηκαν τα γλυκά που ετοιμάσαμε από τον ίδιο δίσκο, τραγουδήσαμε από κοινού για τα παιδιά του κόσμου του Γιάννη Ρίτσου και για τα παιδιά που «είμαστε τα σπόρια του περιβολιού του μέλλοντος», σπάσαμε κάθε προκατάληψη, κάθε θολούρα, κάθε  «μάγκωμα». Την ώρα της καταστροφής είναι μαζί μας. Κι αυτό έρχεται να αποδείξει  ότι η αλληλεγγύη είναι το όπλο των λαών.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ