Σύλλογος Γυναικών Νίκαιας – Παράσταση διαμαρτυρίας για τα προβλήματα στην ΠΦΥ και την ανάγκη προστασίας της υγείας του λαού

Συμβολική παράσταση διαμαρτυρίας στο Κέντρο Υγείας της πόλης πραγματοποίησε σήμερα ο Σύλλογος Γυναικών Νίκαιας, ενημερώνοντας παράλληλα τον κόσμο για τα αυτονόητα πλέον αιτήματα της προστασίας της υγείας του λαού με την ενίσχυση του συστήματος Υγείας που χρειάζεται και ο τομέας της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Παράλληλα, πραγματοποίησαν συνάντηση με τη διεύθυνση του Κέντρου, τονίζοντας ότι είναι πλέον επιτακτική ανάγκη η κυβέρνηση, η Περιφέρεια και ο δήμος να πάρουν ουσιαστικά μέτρα προστασίας. Μέτρα που να λαμβάνουν υπόψη τις άμεσες ανάγκες, αλλά και τα αδιέξοδα που θα πολλαπλασιαστούν στη συνέχεια.

Από την πλευρά τους -σύμφωνα με τον Σύλλογο- οι υπεύθυνοι του Κέντρου παραδέχθηκαν ότι η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη και ότι αναγκάζονται να λειτουργούν με περιορισμένο προσωπικό σύμφωνα με τις οδηγίες της κυβέρνησης και πως όντως προγραμματίζεται το Κέντρο Υγείας να μετατρέψει τον έναν όροφο σε κέντρο εμβολιασμού Covid-19 με το υφιστάμενο δυναμικό, δηλαδή με μόνο μία παθολόγο!

Σημειώνεται πως στο δυναμικό του Κέντρου υπάρχουν δύο ακόμη παθολόγοι που όμως απουσιάζουν λόγω αδειών ειδικού σκοπού και ευπαθών ομάδων, κάτι που όπως επισημαίνει ο Σύλλογος Γυναικών είναι «λογικό κι ανθρώπινο μέσα σε μια τέτοια κατάσταση πανδημίας να προκύπτουν και τέτοια ζητήματα, όμως η κυβέρνηση αρνείται να πάρει μέτρα αντικατάστασης ή ενίσχυσης της δομής, αφού ακόμα και η υγεία υπολογίζεται ως “κόστος”».

«Βεβαίως και θέλουμε τη δημιουργία κέντρων εμβολιασμού όπου όλοι οι κάτοικοι θα έχουν δωρεάν και ασφαλή πρόσβαση», τονίζει και αναρωτιέται «πόσο ασφαλής όμως μπορεί να είναι με μόνο έναν παθολόγο και χωρίς άλλες απαραίτητες ειδικότητες διαθέσιμες στον όροφο των εμβολιασμών για ενδεχόμενες επιπλοκές του εμβολίου; Τα δε ραντεβού των υπόλοιπων ειδικοτήτων, αν υπάρξουν, στην καλύτερη περίπτωση δίνονται για μετά από 1-2 μήνες ή και δεν κλείνονται καθόλου αφού λήγουν οι συμβάσεις γιατρών -όπως π.χ. των καρδιολόγων- και η κυβέρνηση δεν ενδιαφέρεται να ανανεωθούν εγκαίρως».

Όλα αυτά σε μια πόλη με πληθυσμό 110.000 κατοίκων όπου οι κάτοικοι αγωνιούν και παλεύουν καθημερινά για το πώς και πότε θα κλείσουν ραντεβού για ασθένειες εκτός Covid, επισημαίνει και καταλήγει ξεκαθαρίζοντας πως «συνεχίζουμε τον αγώνα μας και δυναμώνουμε τη διεκδίκηση για μέτρα προστασίας της υγείας και των δικαιωμάτων μας. Η Υγεία είναι κοινωνικό αγαθό. Παλεύουμε για ενιαίο σύστημα Δημόσιας και Δωρεάν Υγείας, για κατάργηση κάθε πληρωμής στην Υγεία, στην Πρόνοια, στο Φάρμακο. Αρνούμαστε να ματώσουμε ξανά! Δεν μας αρκεί απλά η επιβίωση, θέλουμε τη ζωή που μας αξίζει».