Κάλεσμα της ΟΓΕ για το Συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στη ΔΕΘ

ΣΑΒΒΑΤΟ 11/9 ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΧΑΝΘ στις 18.00

Αθήνα, 9.9.2021

Εργαζόμενες και άνεργες, αυτοαπασχολούμενες της πόλης και της υπαίθρου, φοιτήτριες, νέες μητέρες,

Η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ)  σας καλεί  να ενώσουμε τις φωνές μας με τα εργατικά σωματεία, τις ενώσεις αυταπασχολουμένων, τους αγροτικούς συλλόγους και να δώσουμε το αγωνιστικό μας παρών στο συλλαλητήριο που καλεί το ΠΑΜΕ το Σάββατο 11/9 στην πλατεία ΧΑΝΘ, 18.00.

Κατεβαίνουμε στο δρόμο του αγώνα γιατί η προστασία της υγείας μας, τα μορφωτικά δικαιώματα των παιδιών μας, το εισόδημα των οικογενειών μας, η στήριξη των ηλικιωμένων έρχεται σε σύγκρουση με την πολιτική της σημερινής κυβέρνησης που, όπως και των προηγούμενων, είναι κομμένη και ραμμένη στις απαιτήσεις των επιχειρηματικών ομίλων. Για αυτό και τσακίζει τις δικές μας ανάγκες και των οικογενειών μας.

Για αυτό για άλλη μια χρονιά:

-Χιλιάδες παιδιά έμειναν έξω από το πρόγραμμα ΕΣΠΑ και οι γονείς αναγκάζονται να πληρώνουν τροφεία είτε στους δημοτικούς είτε στους ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς. Ή αναγκάζονται να μετακινούνται πολλά χιλιόμετρα μακριά από το σπίτι τους για μια θέση σε έναν παιδικό σταθμό ή σε ένα νηπιαγωγείο.

– Η έναρξη της σχολικής χρονιάς θα μας βρει αντιμέτωπες με τον εφιάλτη της αγοράς των σχολικών ειδών, με την ακρίβεια, που ήδη κατατρώει το πενιχρό μας εισόδημα.

-Χιλιάδες στρέμματα δάσους και λαϊκές περιουσίες χάθηκαν, λόγω των τραγικών ελλείψεων και της χρόνιας υποχρηματοδότησης στις υπηρεσίες δασοπυρόσβεσης και δασοπροστασίας.

Κατεβαίνουμε στο δρόμο του αγώνα γιατί βλέπουμε τους λαούς της περιοχής να γεμίζουν βάσανα και μια χούφτα παράσιτα να σκορπούν τη δυστυχία. Συνεχίζεται το δράμα των προσφύγων, που πυροδοτείται από τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν, αποκαλύπτοντας πόσο ψεύτικα ήταν τα προσχήματα της ιμπεριαλιστικής επέμβασης των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ στη χώρα, για την προστασία και τα δικαιώματα των γυναικών και κοριτσιών, απέναντι στους Ταλιμπάν. Η αποχώρηση των ιμπεριαλιστών δημιουργεί νέο κύκλο όξυνσης των ανταγωνισμών στην περιοχή, όπου μεγάλος χαμένος θα είναι πάλι ο λαός, οι γυναίκες των λαϊκών στρωμάτων, τα παιδιά.

Δε συμβιβαζόμαστε να είναι οι ανάγκες μας στο περιθώριο, ενώ υπάρχει η δυνατότητα να έχουμε όλοι και όλες σταθερή δουλειά με ικανοποιητικό εισόδημα και σταθερό ωράριο, να έχουμε ελεύθερο χρόνο και δημόσιες δωρεάν υψηλού επιπέδου υπηρεσίες Υγείας, Παιδείας, Πρόνοιας.

Το μέλλον μας και το μέλλον των παιδιών μας δε χωράει σε μια κοινωνία που έχει για θεό το κέρδος των επιχειρηματικών ομίλων.

Όπως κάθε χρόνο, από το βήμα της ΔΕΘ ο πρωθυπουργός θα διαφημίσει το αντιλαϊκό του έργο και θα δώσει το έναυσμα για το νέο γύρο επίθεσης στα δικαιώματά μας, αφού ψήφισαν το 10ωρο, τις απλήρωτες υπερωρίες, τον νόμο-έκτρωμα του Χατζηδάκη, το νόμο για την επικουρική ασφάλιση που τζογάρει τις ασφαλιστικές εισφορές και των νέων γυναικών εργαζομένων

Τίποτα δεν μπορεί να κουκουλώσει ότι και η σημερινή κυβέρνηση, παίρνοντας τη σκυτάλη από τις προηγούμενες, προωθεί τους σχεδιασμούς που θα αυξήσουν τα οφέλη των επιχειρηματικών ομίλων, ιδιαίτερα της Ενέργειας, των Τηλεπικοινωνιών, της Πληροφορικής, μέσω της μεγαλύτερης και πιο “ευέλικτης” εκμετάλλευσης της εργατικής δύναμης της εργαζόμενης μητέρας.

Κάθε μας ανάγκη μπαίνει στη ζυγαριά του κέρδους των μονοπωλίων και απορρίπτεται γιατί «δεν αντέχει η οικονομία».

Ακόμα και τα αναγκαία μέτρα πρόληψης, προστασίας και στήριξης των γυναικών για να σταθούν στα πόδια τους οικονομικά, κοινωνικά, ψυχικά- συναισθηματικά ανεξάρτητες, ώστε να αποκρούσουν κάθε μορφής βία, κυρίως την εργοδοτική, κρατική, λογαριάζονται με τη λογική του “κόστους”.

Τα κροκοδείλια δάκρυα της ΕΕ, των κυβερνήσεων διαχρονικά για τα καταδικαστέα περιστατικά βίας κατά των γυναικών, τα οποία ήρθαν στην επικαιρότητα, δεν μπορούν να κρύψουν ότι με την πολιτική τους στηρίζουν τη γενεσιουργό μορφή βίας, που μας καταδικάζει σε μια ζωή και ωράρια λάστιχο με: τις ευέλικτες εργασιακές σχέσεις, τις συνδικαλιστικές διώξεις, τις ατομικές συμβάσεις εργασίας, τη δουλειά τις Κυριακές, τα ακανόνιστα ωράρια.

Με πυξίδα τις ανάγκες μας δυναμώνουμε το συλλογικό αγώνα για ισοτιμία και χειραφέτηση, ενάντια στους εκμεταλλευτές του μόχθου μας

Καμιά γυναίκα δεν μπορεί να πάρει ανάσα από τα σημερινά αδιέξοδα, απομονωμένη από το συλλογικό αγώνα. Η ζωή μας αποτελεί κίνητρο για πάλη!

Σε κάθε γειτονιά οι Σύλλογοι και οι Ομάδες γυναικών της ΟΓΕ δυναμώνουμε την αγωνιστική μας δράση για να διεκδικήσουμε τη ζωή που έχουμε ανάγκη σήμερα, τον 21ο αιώνα!

Απαιτούμε:

  • Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών και αντεργατικών νόμων όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων. Μόνιμη και σταθερή εργασία και με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, με μέτρα Υγείας και Ασφάλειας στο χώρο δουλειάς, με ιδιαίτερα μέτρα προστασίας του γυναικείου οργανισμού και της μητρότητας.
  • Γενναία κρατική χρηματοδότηση για την Παιδεία. Μαζικές προσλήψεις μόνιμου εκπαιδευτικού προσωπικού, μονιμοποίηση όλων των ωρομίσθιων εκπαιδευτικών, προσλήψεις μόνιμου βοηθητικού και επιστημονικού προσωπικού (σχολίατροι, σχολικοί ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί, τραπεζοκόμοι, κλπ).
  • Προσλήψεις μόνιμων σχολικών καθαριστριών, με αλλαγή θεσμικού πλαισίου για εργασία τους κατά τη διάρκεια της σχολικής λειτουργίας.
  • Εφαρμογή της δίχρονης προσχολικής αγωγής σε όλη την Ελλάδα με σύγχρονους όρους και προϋποθέσεις και το απαραίτητο βοηθητικό και επιστημονικό προσωπικό.
  • Δωρεάν, επαρκή και υγιεινή σίτιση για όλα τα παιδιά σε όλα τα σχολεία και ασφαλής διανομή των σχολικών γευμάτων στο σύνολο των μαθητών με κρατική ευθύνη.
  • Άμεσα μέτρα στήριξης του δημόσιου τομέα της Υγείας, με ενίσχυση σε προσωπικό και υποδομές, επίταξη του ιδιωτικού τομέα της Υγείας. Καθολικό πρόγραμμα δημόσιου δωρεάν εμβολιασμού, με εξαντλητική ενημέρωση, πλήρη προληπτικό έλεγχο, με εξειδικευμένα μέτρα για τις γυναίκες και σταθερή παρακολούθηση των εμβολιασμένων στο πλαίσιο ενός ενισχυμένου συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.
  • Άμεσα μέτρα προστασίας της υγείας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς, στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, στα σχολεία και στα πανεπιστήμια.
  • Επαναλαμβανόμενα δωρεάν τεστ σε όλους τους εργαζόμενους, με αποκλειστική επιβάρυνση του κράτους και των εργοδοτών.
  •  Άμεσα μέτρα προστασίας στις αστικές συγκοινωνίες και στις μεταφορές εν γένει, με πύκνωση δρομολογίων και αυστηρή τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων.
  • Μέτρα για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς. Τώρα να εξασφαλιστούν κατάλληλες αίθουσες, να αραιώσουν οι μαθητές στις τάξεις, να εξασφαλιστεί η καθαριότητα στα σχολεία, να γίνουν προσλήψεις εκπαιδευτικών με βάση τα πραγματικά κενά και τις ανάγκες.

Αθήνα, 9.9.2021

Το Γραφείο Τύπου της ΟΓΕ