Με τη συμμετοχή εκπροσώπων από κλαδικά και επιχειρησιακά σωματεία εργαζομένων, από ενώσεις αυτοαπασχολούμενων και άλλους φορείς της Αττικής πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης σύσκεψη στην οποία κάλεσε η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας με θέμα την οργάνωση κοινών αγωνιστικών πρωτοβουλιών για τις ανάγκες των γυναικών στην εργασία, στην υγεία, στην προστασία της μητρότητας, στη μόρφωση.
«Εκμετάλλευση, εκβιασμοί και βία, ασπίδα προστασίας η πάλη για χειραφέτηση και γυναικεία ισοτιμία». Με το σύνθημα αυτό η ΟΓΕ, μαζί με σωματεία και ομοσπονδίες εργαζομένων, φορείς προετοιμάζουν τις αγωνιστικές τους πρωτοβουλίες μπροστά στην Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας. Στην Αττική έχει ήδη ανακοινωθεί η οργάνωση συγκέντρωσης την Τρίτη 8 Μάρτη, στις 6 μ.μ., στο Σύνταγμα.
«Την προηγούμενη περίοδο συναντηθήκαμε στις λαϊκές κινητοποιήσεις, διεκδικώντας μέτρα προστασίας της υγείας, των εργασιακών μας δικαιωμάτων, των μορφωτικών δικαιωμάτων των παιδιών μας», ανέφερε ανοίγοντας τη σύσκεψη η πρόεδρος της ΟΓΕ, Χριστίνα Σκαλούμπακα. «Στο δρόμο της αγωνιστικής διεκδίκησης που θα βάζει σε πρώτο πλάνο όλα τα αιτήματά μας, που αποτελούν προϋπόθεση για την ισοτιμία των γυναικών και τη χειραφέτησή μας, σας καλούμε να συμπορευτούμε το επόμενο διάστημα. Να αναπτύξουμε κοινές αγωνιστικές πρωτοβουλίες στη βάση των κοινών μας αιτημάτων, πρωτοβουλίες που θα έχουν συνέχεια και κλιμάκωση και θα συμβάλουν στην κινητοποίηση και ένταξη περισσότερων γυναικών στη συλλογική δράση των σωματείων, του ριζοσπαστικού γυναικείου κινήματος. Πρωτοβουλίες που δεν θα έχουν απλά έναν επετειακό χαρακτήρα, αλλά κλιμακώνοντας μπροστά στην 8η Μάρτη θα ανοίγουν τον δρόμο για τη συνέχεια», υπογράμμισε.
«Δεν εξαντλούμε την αγωνιστικότητα και τη διαμαρτυρία μας μία μέρα τον χρόνο», ξεκαθάρισε και πρόσθεσε πως στόχος της συζήτησης είναι να σχεδιαστούν «αλλεπάλληλες πολύμορφες δράσεις που θα δυναμώνουν τον κοινό μας αγώνα ενάντια στους εκμεταλλευτές του μόχθου μας για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών μας με την προβολή και των ιδιαίτερων διεκδικήσεων για τις γυναίκες».
Στην κατεύθυνση αυτή, όπως υπογράμμισε, πρώτος αγωνιστικός σταθμός είναι το συλλαλητήριο που οργανώνεται το Σάββατο 26 Φλεβάρη για τη διεκδίκηση μέτρων για την προστασία της υγείας, των εργασιακών δικαιωμάτων, για την ανακούφιση του λαού από την ακρίβεια.
«Θα υποδεχθούμε και θα διαδηλώσουμε μαζί με τους εργαζόμενους από τα “Πετρέλαια Καβάλας” και από τη ΛΑΡΚΟ, με τις γυναίκες και τις οικογένειές τους που δίνουν έναν σκληρό αγώνα για να μείνουν στον τόπο τους και να μην ξεσπιτωθούν. Να εκφράσουμε την αλληλεγγύη μας στις γυναίκες αυτές που οργανώθηκαν δίπλα στους άνδρες τους και διεκδικούν τη ζωή που τους αξίζει. Να καταγγείλουμε όλους αυτούς που ψευδεπίγραφα παρουσιάζονται ως υπερασπιστές των γυναικείων δικαιωμάτων, ενώ καταδικάζουν όλες αυτές τις γυναίκες και τις οικογένειές τους στην ανεργία και στην ανασφάλεια», σημείωσε η πρόεδρος της ΟΓΕ. Μπροστά στην 8η Μάρτη κάλεσε τα σωματεία και τους φορείς να ξεδιπλώσουν κοινή δράση με εξορμήσεις, συζητήσεις, εκδηλώσεις στους χώρους δουλειάς, στις σχολές, στις γειτονιές.
Στη σύσκεψη διαβάστηκε σχέδιο ψηφίσματος για την Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας. Το κείμενο του ψηφίσματος έχει ήδη δοθεί στα σωματεία και τους φορείς προκειμένου να καταθέσουν τις προτάσεις τους για τη διαμόρφωσή του και να δοθεί τις επόμενες μέρες στη δημοσιότητα.
Τους εκβιασμούς, τις πιέσεις και την τρομοκρατία που επιστρατεύει η εργοδοσία ενάντια στο νεοσύστατο σωματείο μετέφερε η εκπρόσωπος του Σωματείου Εργαζομένων στην επιχείρηση «Γευσήνους», Ελένη Κατωπόδη. «Εκείνοι έχουν τα όπλα που έχουν. Εμείς έχουμε τους αγώνες μας και είναι δίκαιοι», τόνισε, υπογραμμίζοντας την αλληλεγγύη που έχουν δεχθεί οι εργαζόμενοι και από τους Συλλόγους και τις Ομάδες της ΟΓΕ.
Στη θετική πείρα από τον κοινό βηματισμό του σωματείου και των Συλλόγων και Ομάδων Γυναικών αναφέρθηκε η πρόεδρος του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, Ντίνα Γκογκάκη. Με βάση τις κοινές εξορμήσεις, περιοδείες και παρεμβάσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη, στάθηκε ιδιαίτερα στη δυνατότητα οι πρωτοβουλίες να πολλαπλασιαστούν και να τραβήξουν περισσότερες εργαζόμενες στη δράση.
Τη μάχη που δίνουν συμβασιούχοι στους δήμους, μεταξύ των οποίων πολλές εργαζόμενες γυναίκες, για το δικαίωμα στη δουλειά, μετέφερε η Αγγελική Ντάγκα, από τον Σύλλογο Εργαζομένων Χαϊδαρίου. Στο έδαφος της αγωνιστικής διάθεσης που έχουν δείξει οι εργαζόμενες, ο Σύλλογος σχεδιάζει μια πρωτότυπη εκδήλωση-παρέμβαση για τις ίδιες, αλλά και τα παιδιά τους με τίτλο «Με τα παιδιά μας για τη δουλειά μας».
Τις επιπτώσεις της πανδημίας και της εγκληματικής πολιτικής διαχείρισής της στα σχολεία και τους μαθητές, ως πεδίο για την ανάπτυξη της πάλης και διεκδίκησης, αναφέρθηκε η Χρυσούλα Μεραμβελιωτάκη, εκπρόσωπος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών ΠΕ Ηλιούπολης.
Τον στόχο να σχεδιαστούν κοινές πρωτοβουλίες με τους Συλλόγους και τις Ομάδες της ΟΓΕ, προκειμένου να αγγίξει η συζήτηση για τα προβλήματα της τηλεργασίας, της ευέλικτης δουλειάς, της επίθεσης της εργοδοσίας περισσότερες γυναίκες, έθεσε η πρόεδρος της Ένωσης Λογιστών Ελεγκτών Περιφέρειας Αττικής, Αλεξάνδρα Καπαρού.
Το αδιέξοδο μπροστά στο οποίο βρίσκονται οι αυτοαπασχολούμενες γυναίκες που νοσούν οι ίδιες ή τα παιδιά τους από κορονοϊό, καθώς δεν υπάρχει κανένα μέτρο για την αναπλήρωση του εισοδήματός τους για τις μέρες της απουσίας τους από τη δουλειά, σκιαγράφησε η Ανθή Πατσιώτη, γραμματέας της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής. Μπροστά στο πρόβλημα αυτό η ΟΒΣΑ, άλλες ομοσπονδίες και ενώσεις επαγγελματοβιοτεχνών έχουν διαμορφώσει συγκεκριμένες διεκδικήσεις και έχουν προχωρήσει με αιχμή αυτές σε κινητοποιήσεις.
Το «παρών» του Συνδικάτου Επισιτισμού – Τουρισμού – Ξενοδοχείων Αττικής αλλά και επιχειρησιακών σωματείων, στη συγκέντρωση στις 8 Μάρτη, μετέφερε η Αντιγόνη Μαυρομμάτη. Μπροστά στην «τουριστική έκρηξη» που περιμένουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι, υπογράμμισε την ανάγκη το κάλεσμα για οργάνωση στα σωματεία και διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους να φτάσει από σήμερα σε κάθε γυναίκα που δουλεύει στον κλάδο.
«Αυτή την περίοδο όλο και περισσότεροι Φοιτητικοί Σύλλογοι μπαίνουμε μπροστά και προετοιμάζουμε τη συμμετοχή μας στο συλλαλητήριο στις 26 Φλεβάρη», τόνισε η Χρύσα Λεμπέση – Πάκου από το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών, προσθέτοντας πως ήδη στην ημερήσια διάταξη των Συλλόγων μπαίνει η συζήτηση για την 8η Μάρτη και οι αποφάσεις συμμετοχής στη συγκέντρωση.
Την απόφαση που έχει πάρει το Σωματείο Μισθωτών Δικηγόρων για την 8η Μάρτη μετέφερε η Μαρία Χατζηδημητρίου, μαζί με σκέψεις για την οργάνωση κοινών πρωτοβουλιών που να απευθύνονται στις εργαζόμενες στον χώρο των δικαστηρίων.