Στο Καράκας πρωτεύουσα της Βενεζουέλας πραγματοποιήθηκε από τις 25 έως τι 28 Απρίλη το 17ο Συνέδριο της ΠΔΟΓ με τη συμμετοχή 41 οργανώσεων από 27 χώρες του κόσμου και σύνθημα «Γυναίκες ενωμένες για την εξάλειψη των ανισοτήτων και της βίας, για την ειρήνη και την υγεία του πλανήτη»
Η ΟΓΕ συμμετείχε με 3μελή αντιπροσωπεία αποτελούμενη από την πρόεδρο της Χριστίνα Σκαλούμπακα, την αντιπρόεδρο Μαιρήνη Στεφανίδη και το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου και της επιτροπής Διεθνών σχέσεων Θεοδοσία Δαλμάρα.
Η συζήτηση στο συνέδριο οργανώθηκε σε έξι τραπέζια εργασίας με τα εξής θέματα: “Ο ρόλος και η λειτουργία της ΠΔΟΓ στη σημερινή εποχή”, “Η επίδραση της πανδημίας στις ζωές των γυναικών”, “Η επίδραση της ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας στους λαούς και στις ζωές των γυναικών”, “Μια παγκόσμια ατζέντα για τα δικαιώματα των νέων γυναικών”, “Ανθρώπινα δικαιώματα των γυναικών”, “Αγώνας ενάντια στην ανισοτιμία των γυναικών στην εργασία, στην προστασία της μητρότητας, στην υγεία, ενάντια στον καπιταλισμό, που είναι η αιτία”. Την εισήγηση στο τελευταίο θέμα χρεώθηκε η ΟΓΕ.
Σ’ αυτό το τραπέζι εργασίας συμμετείχαν δεκάδες αντιπρόσωποι γυναικείων οργανώσεων από τη Λατινική Αμερική και Καραϊβική, από την Αφρική, από τις Αραβικές χώρες. Στις παρεμβάσεις τους αναφέρθηκαν στις εργασιακές συνθήκες και στα πρόσθετα εμπόδια που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες λόγω της μητρότητας . Έκαναν σχετικές προτάσεις για την δράση της ΠΔΟΓ.
Στο τραπέζι εργασίας για τον ιμπεριαλισμό αναπτύχθηκε αντιπαράθεση απέναντι στην κυρίαρχη αντίληψη που υποστηρίζει ότι πρόκειται για εξωτερική επιθετική πολιτική που περιορίζεται στις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, ενώ ως λύση για τους λαούς προβλήθηκε ο λεγόμενος “πολυπολικός κόσμος”. Πρόκειται για άποψη που βλέπει μονόπλευρα την εναντίωση απέναντι σ’ ένα κέντρο των μονοπωλιακών ανταγωνισμών και της ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας. Επικράτησε μάλιστα και στην τελική διακήρυξη του συνεδρίου.
Η ΟΓΕ αντιπαρατέθηκε και υποστήριξε στις παρεμβάσεις της, ανάμεσα σε άλλα, πως “αυτοί που τσακίζουν τα δικαιώματα των εργαζομένων, ιδιαίτερα των γυναικών σε συνθήκες ειρήνης, είναι οι ίδιοι που τους στέλνουν στον πόλεμο για να σκοτωθούν για τα συμφέροντά τους. Γι αυτό είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη για τα συμφέροντα των λαών όλου του κόσμου η θεωρία για τον αποκαλούμενο «πολυπολικό κόσμο». Μια θεωρία που διατυμπανίζει ότι η ειρήνη μπορεί να έρθει αν δίπλα στον αμερικάνικο πόλο υπάρχει ο ρωσικός ή ο κινεζικός πόλος. Όμως η πραγματικότητα είναι ότι ο καπιταλιστικός κόσμος, ανεξάρτητα από τον αριθμό των «κέντρων», των συμμαχιών, χαρακτηρίζεται από την ταξική εκμετάλλευση, τις κρίσεις, τη φτώχεια, τους ανταγωνισμούς των μονοπωλίων και τους πολέμους, τη μαζική προσφυγιά και μετανάστευση. Σήμερα αποδεικνύεται ότι ο λεγόμενος “πολυπολικός κόσμος” δεν είναι ο κόσμος της ειρήνης και της ασφάλειας για τους λαούς, αλλά ο κόσμος των οξυμένων ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων.
Ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι αποτέλεσμα αυτών των σφοδρών ανταγωνισμών ανάμεσα στις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και την ΕΕ από τη μία και την καπιταλιστική Ρωσία από την άλλη για τον έλεγχο των αγορών, των πλουτοπαραγωγικών πηγών και των δικτύων μεταφοράς. Όμως διεξάγεται με διάφορα ψεύτικα προσχήματα και από τις δύο πλευρές…. Γι αυτό το γυναικείο κίνημα δεν μπορεί να στηρίξει τις ελπίδες του σε κανένα ιμπεριαλιστικό στρατόπεδο…… Γι αυτό η πάλη μας πρέπει να εστιάσει ενάντια στην εμπλοκή των χωρών μας στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους που σπέρνουν το θάνατο, τη φτώχεια και την προσφυγιά…….». Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο εξέφρασε και την αλληλεγγύη της στον Κουβανικό, τον Παλαιστινιακό και Κυπριακό λαό.
Αντίστοιχες πλευρές ανέδειξε και στο χαιρετισμό της η ΟΓΕ ως συντονίστρια του Ευρωπαϊκού Γραφείου στην εναρκτήρια εκδήλωση του συνεδρίου
Η ΟΓΕ σαν συντονίστρια του Περιφερειακού Γραφείου Ευρώπης έκανε απολογισμό της δράσης των ευρωπαϊκων οργανώσεων μέσα στα δύσκολα χρόνια της πανδημίας.
Υπήρξε συμφωνία των Ευρωπαϊκών οργανώσεων για την επανεκλογή της ΟΓΕ ως συντονίστρια οργάνωση για την Ευρώπη καθώς και για τις προταθείσες πρωτοβουλίες για το επόμενο διάστημα :
- Ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και την εμπλοκή των ευρωπαϊκων χωρων σ’ αυτόν
- Ενάντια στις συνέπειες της πολιτικής της ΕΕ για τις γυναίκες
- Για την αύξηση της συμμετοχής των γυναικών στα εργατικά σωματεία, στο γυναικείο κίνημα
Ακόμα αποφασίστηκε με τηλεδιασκέψεις και οργάνωση σεμιναρίων να ενταθεί η ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των οργανώσεων. Να αναπτυχθούν κοινές αγωνιστικές πρωτοβουλίες και να ενταχθούν νέες ευρωπαϊκές οργανώσεις στην ΠΔΟΓ.
Πρόεδρος της ΠΔΟΓ επανεξελέγη η Λορένα Πένια από το Σαν Σαλβαδόρ. Αντιπρόεδροι για την Ευρώπη επανεξελέγηκαν η Κύπρια Σκεύη Κουκουμά και η Ιταλίδα Αντα Ντόνο.
Επίσης η αντιπροσωπεία της ΟΓΕ συμμετείχε σε εκδήλωση αλληλεγγύης που οργάνωσε η Βενεζουελάνικη Οργάνωση Γυναικών «Κλάρα Τσέτκιν» από κοινού με την «Επιτροπή Γυναικών Κρατουμένων Εργατών για τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες από την Εταιρεία Πετρελαίου Βενεζουέλας που διώκονται είτε γιατί κατήγγειλαν διαφθορά ανώτατων στελεχών, είτε γιατί αρνήθηκαν να εμπλακούν σε παράνομες πράξεις. Πολλοί από αυτούς έχουν φυλακιστεί και βασανιστεί χωρίς δίκη, χωρίς κάν απαγγελία κατηγορίας. Εκφράσαμε την αλληλεγγύη μας στον αγώνα τους.
Τέλος, στην αποχαιρετιστήρια συνεδρίαση η ΟΓΕ πρόσφερε στις γυναίκες της Βενεζουέλας που η οργάνωσή τους φιλοξένησε το Συνέδριο μικρή μαρμάρινη απομίμηση της «Νίκης της Σαμοθράκης» για να θυμίζει τους αγώνες μας για την Νίκη απέναντι στον εχθρό μας που είναι ο Ιμπεριαλισμός.