Διαμαρτυρία για την κατάπτυστη δικαστική απόφαση για τις αμβλώσεις

Παράσταση διαμαρτυρίας στην πρεσβεία των ΗΠΑ, για την κατάπτυστη απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ για τις αμβλώσεις, πραγματοποίησε την Τετάρτη 29 Ιούνη η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας

Επικίνδυνη και οπισθοδρομική η απαγόρευση των αμβλώσεων

Την απόφαση που πήρε πρόσφατα το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ και τις αντιδραστικές εξελίξεις που δρομολογεί όσον αφορά το δικαίωμα στην άμβλωση καταδίκασε η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ), με παράσταση διαμαρτυρίας που οργάνωσε χτες το απόγευμα έξω από την αμερικάνικη πρεσβεία.

Με το πανό, τις πικέτες και τα συνθήματά τους, δεκάδες γυναίκες απαίτησαν νόμιμη, δωρεάν και ασφαλή άμβλωση για όλες τις γυναίκες σε όλο τον κόσμο. «Δωρεάν αμβλώσεις για όλες μας δικαίωμα, δεν θα μας γυρίσετε πίσω στον Μεσαίωνα», φώναξαν.

Στη χτεσινή διαμαρτυρία συμμετείχαν φοιτήτριες και φοιτητές από μια σειρά Συλλόγους (Φιλοσοφικής, ΠΤΔΕ, ΤΕΑΠΗ, Κοινωνιολογίας, Τουρκικών Σπουδών, Οδοντιατρικής), καθώς και συνδικαλίστριες από σωματεία.

Η επίμαχη απόφαση ανατρέπει τη συνταγματική απόφαση «Roe εναντίον Wade» που κατοχύρωνε το δικαίωμα στην άμβλωση στις ΗΠΑ σε εθνικό ομοσπονδιακό επίπεδο. «Πρόκειται για μια αντιδραστική εξέλιξη που ανοίγει τον δρόμο στην επιβολή περιορισμών και απαγορεύσεων στο δικαίωμα των γυναικών στην άμβλωση, που ήδη προχωράει στις μισές Πολιτείες. Ερχεται να προστεθεί στα εμπόδια που συναντούν χρόνια τώρα εκατομμύρια γυναίκες της βιοπάλης στις ΗΠΑ στο πλαίσιο του εμπορευματοποιημένου συστήματος Υγείας, όπου και οι αμβλώσεις γίνονται σε ιδιωτικές κλινικές», σημειώνει η ΟΓΕ στο ψήφισμα που επέδωσε.

Στο φόντο της εξέλιξης αυτής, η πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Χριστίνα Σκαλούμπακα, καταδίκασε «κάθε σκοταδιστική φωνή και αντίληψη που μας γυρνάει πίσω στον Μεσαίωνα, κάθε πολιτική που στερεί από τις γυναίκες το αδιαπραγμάτευτο δικαίωμα στην άμβλωση, με την απαραίτητη στήριξη από δημόσιες και δωρεάν υπηρεσίες Υγείας».

Παράλληλα, σχολίασε την προσπάθεια που γίνεται να αξιοποιηθεί το συγκεκριμένο ζήτημα προπαγανδιστικά ενόψει των ενδιάμεσων εκλογών του Νοέμβρη. «Στην πραγματικότητα η σημερινή εξέλιξη έχει τη σφραγίδα όλων των πολιτικών δυνάμεων στις ΗΠΑ, που χρόνια τώρα δεν έχουν πάρει τις απαραίτητες νομοθετικές πρωτοβουλίες για το καθολικό κοινωνικό δικαίωμα της γυναίκας στη δημόσια και δωρεάν άμβλωση. Αποτέλεσμα της στάσης όλων των κυβερνήσεων των ΗΠΑ είναι να διατηρούνται διαφορετικά μέτρα και σταθμά ανάμεσα στις Πολιτείες, καθώς πολλοί κυβερνήτες έθεταν σημαντικά εμπόδια στην πραγματοποίηση εκτρώσεων, εισάγοντας περιορισμούς, απαγορεύσεις και επιβάλλοντας αυστηρές προϋποθέσεις.

Συνέπεια αυτής της κατάστασης είναι η παραμονή του θέματος των αμβλώσεων ως διακύβευμα στα δικαστήρια, καθώς και η κατάληξη της σημερινής απόφασης», επισημαίνει η ΟΓΕ στο ψήφισμά της. Στο έδαφος αυτό, ξεκαθαρίζει πως «είναι προκλητικό το όψιμο ενδιαφέρον της κυβέρνησης Μπάιντεν για τα δικαιώματα των γυναικών, στήνοντας κάλπικες διαχωριστικές γραμμές περί “προόδου” και “συντήρησης” μπροστά στις επικείμενες εκλογές για το Κογκρέσο».

«Κόντρα στην αντιδραστικοποίηση και την οπισθοδρόμηση που απειλούν τη ζωή μας, υπερασπιζόμαστε τις κατακτήσεις που έχουν τη σφραγίδα των εργατικών και γυναικείων κοινωνικών αγώνων, δυναμώνουμε την πάλη για την ισοτιμία και τη χειραφέτηση. Απαιτούμε για όλες τις γυναίκες σε όλο τον κόσμο σύγχρονα δικαιώματα στην αναπαραγωγική υγεία, στο πλαίσιο ενός δημόσιου και δωρεάν συστήματος Υγείας. Με επιστημονική κρατική στήριξη των γυναικών θα εξασφαλίζεται σε όλες το δικαίωμα στη νόμιμη, δωρεάν και ασφαλή άμβλωση, καθώς και στην αντισύλληψη, στον προγεννητικό έλεγχο, την ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, την εγκυμοσύνη και τον τοκετό», καταλήγει το ψήφισμα της Ομοσπονδίας.

Την αντιδραστική εξέλιξη κατήγγειλε η Ντίνα Γκογκάκη, μέλος της Γραμματείας του ΠΑΜΕ, επισημαίνοντας πως η απόφαση του Δικαστηρίου είναι αποτέλεσμα ενός συστήματος που βασίζεται στην εκμετάλλευση, θεωρεί τις ανάγκες και τα δικαιώματα των γυναικών «κόστος» και φτάνει στο σημείο να απειλεί να τις γυρίσει στον Μεσαίωνα. Χαιρετισμό εκ μέρους των Φοιτητικών Συλλόγων απηύθυνε η Χρύσα Λεμπέση – Πάκου.

Από τη διαμαρτυρία η ΟΓΕ, τα σωματεία και οι φοιτητικοί σύλλογοι απηύθυναν κάλεσμα συμμετοχής στη σημερινή συγκέντρωση στις 7.30 μ.μ. στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας, ενάντια στις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ.