Για την αύξηση στα όρια συνταξιοδότησης των γυναικών – 26/03/2009

ΔΕΛΤΙΟ  ΤΥΠΟΥ

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΤΗΣ ΟΓΕ

 

Για την αύξηση στα όρια συνταξιοδότησης των γυναικών

 

Για μια ακόμη φορά η Ε.Ε. χρησιμοποιεί το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ως μοχλό πίεσης για την υλοποίηση των πολιτικών της.

Για μια ακόμη φορά η Ε.Ε. χρησιμοποιεί ψευδεπίγραφα την ισότητα των φύλων όσο βαθαίνει με τις πολιτικές της την ανισοτιμία των γυναικών.

Οι εδώ και χρόνια εφαρμοζόμενες αντιασφαλιστικές  πολιτικές από τις εναλλασσόμενες κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ που συναποφασίζονται στην Ε.Ε., είτε αναφέρονται ως «μεταρρυθμίσεις» είτε ως «εκσυγχρονισμοί», έχουν ως αποτέλεσμα το χτύπημα του κοινωνικού χαρακτήρα των ασφαλιστικών – συνταξιοδοτικών και προνοιακών δικαιωμάτων ( νόμοι Σιούφα, Ρέππα, Πετραλιά ).

Στόχος να απαλλάξουν το κράτος από δημόσιες κοινωνικές δαπάνες και να παραχωρήσουν στους εργοδότες μεγαλύτερο πεδίο για την επιχειρηματική τους δράση και κερδοφορία τους.

Η απόφαση αυτή εντάσσεται στο σχεδιασμό για τα νέα χειρότερα αντεργατικά – αντιασφαλιστικά μέτρα ( ίδρυση επαγγελματικών, δηλαδή ιδιωτικών ταμείων με αρνητικές επιπτώσεις για όλους ).

Η πενταετής διαφορά στα όρια συνταξιοδότησης μεταξύ ανδρών και γυναικών δεν είναι ούτε προνόμιο, ούτε πρόωρη συνταξιοδότηση. Είναι η ελάχιστη αναγνώριση της κοινωνικής αξίας της μητρότητας και της βιολογικής διαφοράς των γυναικών. Είναι η ελάχιστη αναγνώριση των κοινωνικών και οικογενειακών βαρών που επωμίζονται οι εργαζόμενες γυναίκες στα πλαίσια μιας κοινωνίας που μεταβιβάζει συνεχώς κοινωνικές υπηρεσίες στις πλάτες τους.

Η πενταετής διαφορά είναι επιβεβλημένη ιδιαίτερα στις σημερινές συνθήκες, όπου οι εργασιακές σχέσεις ελαστικοποιούνται, όπου η ανεργία και η μερική απασχόληση των γυναικών και των νέων θερίζουν. Πόσο μάλλον για τις νέες γυναίκες οι οποίες γίνονται αποδέκτες όλων των αντεργατικών αλλαγών αλλά και για τις γυναίκες που βρίσκονται κοντά ή στο τέλος της ασφαλιστικής τους διαδρομής, που ο κίνδυνος να απολυθούν σημαίνει απώλεια της δυνατότητας τους να συνταξιοδοτηθούν.

Παρ’ όλα αυτά, η εξίσωση των ορίων ηλικίας των γυναικών με αυτά των ανδρών στα 65 χρόνια, έχει ήδη νομοθετηθεί στον ιδιωτικό τομέα και στο Δημόσιο για τις γυναίκες που προσελήφθηκαν μετά το 1993. τώρα ήρθε η σειρά των εργαζόμενων γυναικών στο δημόσιο που εργάζονται και πριν το 1993. Αυτή η πραγματικότητα δείχνει το πόσο αναγκαίος είναι ο κοινός αγώνας των εργαζόμενων γυναικών, ανεξάρτητα από το αν δουλεύουν στον ιδιωτικό ή δημόσιο τομέα, με το ταξικό εργατικό και το γενικότερα ριζοσπαστικό κίνημα των αγροτών, των αυτοαπασχολούμενων, των γυναικών.

Η ΟΓΕ καταγγέλλει αυτή την απόφαση. Καταγγέλλει τα κόμματα και τις συνδικαλιστικές ηγεσίες που συμφωνούν και εφαρμόζουν την αντιλαϊκή πολιτική γενικά της Ε.Ε. και ιδιαίτερα αυτή που στο όνομα της εξίσωσης ανδρών και γυναικών, ανεξάρτητα από το αν τώρα για αποπροσαναλιστικούς λόγους «διαρρηγνύουν τα ιμάτια τους», χτυπάει τις ειδικές θετικές ρυθμίσεις που απαιτούνται υπέρ των εργαζόμενων γυναικών.

Η ΟΓΕ καλεί τις εργαζόμενες γυναίκες στο Δημόσιο να μη δεχτούν αυτή την απόφαση αλλά και βγάλουν συνολικά συμπεράσματα για την πολιτική της Ε.Ε. και των δυνάμεων που συμφωνούν και την στηρίζουν. Συμπεράσματα που θα πρέπει να εκφραστούν και στην απεργία στις 2 Απρίλη, στις απεργιακές συγκεντρώσει στου ΠΑΜΕ αλλά και στις επικείμενες Ευρωεκλογές.

Καμιά εργαζόμενη στη δουλειά στις 2 Απρίλη.

Αγώνας για:

  • Αποκλειστικά Δημόσιο Σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης.
  • Κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης στη συνταξιοδότηση, υγεία, πρόνοια, παιδεία, αθλητισμό, πολιτισμό.
  • Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων.
  • Κατοχύρωση της 5ετούς διαφοράς συνταξιοδότησης μεταξύ ανδρών και γυναικών στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.
  • Σύνταξη των γυναικών στα 55 και στα 50 για τα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα. Συνταξιοδότηση στα 30 χρό0νια εργασίας, ανεξάρτητα από το όριο ηλικίας. Κατοχύρωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος με 4050 μέρες εργασίας.
  • Ουσιαστικά μέτρα κοινωνικής προστασίας της Μητρότητας για όλες τις εργαζόμενες του ιδιωτικού και δημοσίου τομέα.
  • Επιστροφή των κλεμμένων και των χρωστούμενων από τα ασφαλιστικά ταμεία.
  • Κατάργηση του τζόγου στα Ασφαλιστικά Ταμεία.
  • Όχι στα επαγγελματικά – ασφαλιστικά ταμεία.

 

Η ΟΓΕ καλεί τις γυναίκες να αντισταθούν στην αντιασφαλιστική λαίλαπα και να αγωνιστούν για τη διεύρυνση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων τους σύμφωνα με τις σύγχρονες ανάγκες τους.

Αθήνα, 26/3/2009

Το Γραφείο Τύπου

της ΟΓΕ