Για την Απόλυση Μητέρας Εκπαιδευτικού από Ιδιωτικό Σχολείο

Αθήνα, 26.9.22

Η μητρότητα στο στόχαστρο

            Η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ) καταγγέλλει την απόλυση εκπαιδευτικού, μιας νέας μητέρας, από το ιδιωτικό σχολείο “Κωστέας – Γείτονας”, μόλις πέρασε το 18μηνο από τη γέννηση του παιδιού της. Είχε ήδη περάσει το “Γολγοθά” της ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής για να αποκτήσει παιδί, αντιμετωπίζοντας την οικονομική “αφαίμαξη”, την αγωνία και ανασφάλεια.

            Ζητάμε την άμεση ακύρωση της απόλυσής της.

            Δε συμβιβαζόμαστε με το αντεργατικό νομοθετικό οπλοστάσιο που έχουν διαμορφώσει διαχρονικά οι κυβερνήσεις και αξιοποιεί η μεγαλοεργοδοσία και στα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια, που καταδικάζουν τις εργαζόμενες μητέρες σε εργασιακές σχέσεις- λάστιχο.

            Δεν ανεχόμαστε η προστασία της μητρότητας να λογαριάζεται ως “κόστος” για το κράτος και με κριτήριο το “όφελος” των επιχειρηματικών ομίλων, την ανταγωνιστικότητα και την κερδοφορία τους.

            Δεν αποδεχόμαστε την “κανονικότητα” των απολύσεων, μέχρι και εγκύων, νέων μητέρων, των εκβιασμών των σχολαρχών για το πότε θα δημιουργήσουμε οικογένεια.

            Με την οργάνωση, τη μαχητική διεκδίκηση των σύγχρονων αναγκών μας και την αλληλεγγύη μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την επίθεση της ΕΕ, των κυβερνήσεων, των επιχειρηματικών ομίλων σε κάθε κλάδο, που στο όνομα της περιβόητης “συμφιλίωσης οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής” μας καταδικάζουν σε δουλειά και ζωή χωρίς δικαιώματα.

            Μονόδρομος για την εργαζόμενη μητέρα, τη νέα γυναίκα είναι η οργάνωση στο σωματείο, στο χώρο δουλειάς, στο σύλλογο γυναικών της ΟΓΕ στη γειτονιά, η ανυποχώρητη πάλη για μέτρα ουσιαστικής προστασίας της μητρότητας και στήριξης της οικογένειας.

Παλεύουμε:

— Μόνιμη και σταθερή εργασία για όλες και όλους με όλα τα ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα, με σταθερό ωράριο εργασίας. Κατάργηση των νόμων που προωθούν τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις.

— Άδεια κύησης, τοκετού, λοχείας, μητρότητας, γονικές άδειες με πλήρεις αποδοχές και ασφαλιστικά δικαιώματα, ανεξαρτήτως εργασιακών σχέσεων. Μεγαλύτερη άδεια στις μονογονεϊκές οικογένειες και σε γυναίκες με αναπηρία ή με παιδιά ΑμεΑ. Κατάργηση της προϋπόθεσης συμπλήρωσης 200 ενσήμων τα τελευταία 2 χρόνια πριν το τοκετό για τη χορήγηση επιδόματος  και άδειας μητρότητας.

— Εφαρμογή του νόμου για την προστασία της εργαζόμενης μητέρας, την απαγόρευση της απόλυσης.

— Μέτρα υγείας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς για την προστασία του γυναικείου οργανισμού, της μητρότητας.

— Διευκόλυνση της επιστροφής της μητέρας στην εργασία με μειωμένα ωράρια κατά δύο ώρες για τα επόμενα δύο χρόνια μετά την άδεια μητρότητας και κατά μία ώρα για άλλα δύο με δυνατότητα χρήσης εναλλακτικά από τον πατέρα.

— Δίκτυο αποκλειστικά δημόσιων και δωρεάν βρεφονηπιακών σταθμών και υποδομών για τη δημιουργική απασχόληση βρεφών, νηπίων, παιδιών και των ΑμεΑ.

– Κάλυψη όλων των εξόδων των διαγνωστικών, προληπτικών εξετάσεων, του προγεννητικού ελέγχου, της ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής και τοκετού από το κράτος, στα πλαίσια ενός δημόσιου και δωρεάν συστήματος Υγείας με έμφαση στην πρόληψη.

– Ανάπτυξη προγραμμάτων δωρεάν συμβουλευτικής γονέων, στα πλαίσια του δικτύου Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

— Κάλυψη των στεγαστικών αναγκών των νέων ζευγαριών με ευθύνη του κράτους.

Αθήνα, 26.9.22

Το Γραφείο Τύπου της ΟΓΕ