Για τις αποφάσεις της συνόδου Υπουργών Απασχόλησης της Ε.Ε. (18 & 19 Ιουνίου 2009) – 16/05/2009

ΔΕΛΤΙΟ  ΤΥΠΟΥ

Ανακοίνωση της ΟΓΕ για τις αποφάσεις της συνόδου Υπουργών Απασχόλησης της Ε.Ε. (18 & 19 Ιουνίου 2009)

            Εργαζόμενη, Άνεργη, Νέα,

            Αυταπασχολούμενη, Φτωχή Αγρότισσα

            Δυο μέρες μετά τις Ευρωεκλογές, οι αποφάσεις των Υπουργών Απασχόλησης της Ε.Ε. έρχονται να προσθέσουν νέα δεινά στις πλάτες των εργαζομένων και ιδιαίτερα των γυναικών.

            Ο στόχος τους είναι ένας : Να βγουν πιο ενισχυμένες από την κρίση οι μεγάλες επιχειρήσεις, τα μονοπώλια και οι πολυεθνικές.

            Η «Ευελφάλεια» και «οι Ίσες Ευκαιρίες για Άνδρες και Γυναίκες» που εισηγούνται οι Υπουργοί στη Σύνοδο Κορυφής των Αρχηγών Κρατών, που γίνεται αυτή την εβδομάδα (17-18 Ιούνη), σημαίνουν στην πραγματικότητα για τη γυναίκα του καθημερινού μόχθου :

 • Επέκταση της μισής δουλειάς, της υποαπασχόλησης, της μερικής απασχόλησης, των stage και γενικότερα των ευέλικτων μορφών εργασίας. Καθιέρωση της 3ήμερης δουλειάς την εβδομάδα με αντίστοιχη μείωση των αποδοχών.
 • Απασχόληση μέχρι τα βαθειά γεράματα, που την αποκαλεί η Ε.Ε. «ενεργό γήρανση», και που στη γλώσσα των εργαζομένων δε σημαίνει τίποτα άλλο παρά δια βίου εκμετάλλευση τους από την εργοδοσία
 • Νέο χτύπημα των ασφαλιστικών δικαιωμάτων και περαιτέρω αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης καταρχήν για τις γυναίκες και στη συνέχεια για όλους τους εργαζόμενους. Πληρωμή των συνταξιοδοτικών εισφορών όχι μόνο κατά τη διάρκεια του εργάσιμου βίου, αλλά και μετά τη συνταξιοδότηση.
 • Μετατόπιση της ευθύνης για την παροχή υπηρεσιών κοινωνικής πρόνοιας από το κράτος στις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, στους εθελοντές και στην φιλανθρωπία.
 • Ανάληψη από τις γυναίκες της λεγόμενης άτυπης μέριμνας, ως μέτρο κατά της ανεργίας την περίοδο της κρίσης, αλλά και αργότερα ως τομέας «απασχόλησης» ατόμων που με τη δια βίου μάθηση θα αποκτούν τις κατάλληλες δεξιότητες για να προσφέρουν στοιχειώδεις υπηρεσίες Υγείας και Πρόνοιας.
 • Ενίσχυση της δια βίου κατάρτισης, ιδιαίτερα των γυναικών και των ηλικιωμένων για την απόκτηση δεξιοτήτων για να συγκαλύπτεται η ανεργία από τη μία πλευρά και να δημιουργείται μια δεξαμενή φτηνού εργατικού δυναμικού για την εργοδοσία από την άλλη.
 • Διευκόλυνση της ελεύθερης κυκλοφορίας των εργαζομένων μέσα στην Ε.Ε. για να μην εμποδίζεται η κερδοφορία του κεφαλαίου από σύνορα και περιορισμούς στην ανεύρεση του καταλληλότερου και φθηνότερου εργατικού δυναμικού. Την ίδια στιγμή οι «νόμιμοι» μετανάστες που ζουν στην ΕΕ δεν δικαιούνται το ίδιο καθεστώς κοινωνικής ασφάλισης με αυτό των Ευρωπαίων πολιτών.

 

 

Γυναίκα του καθημερινού μόχθου,

Μη δεχτείς να πληρώσεις την κρίση τους όπως πλήρωσες και την ανάπτυξή τους

Απέρριψε τους ευρωμονόδρομους.

Ξεπέρασε τα καλοστημένα δόκανα του αποπροσανατολισμού και της μοιρολατρίας.

Ο συλλογικός μας αγώνας για την υπεράσπιση και διεύρυνση των δικαιωμάτων μας είναι η μόνη απάντηση στις αντιλαϊκές πολιτικές της Ε.Ε. και των κομμάτων που τις εφαρμόζουν και τις στηρίζουν.

Διεκδικούμε :

–     Θετικές διακρίσεις υπέρ των εργαζομένων γυναικών που οδηγούν στην   ανακούφιση από τα πολλαπλά βάρη.

–     Έμπρακτη αναγνώριση από το κράτος της κοινωνικής αξίας της μητρότητας.

ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΣΤΕ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΑΣ

 • Στη σταθερή και μόνιμη εργασία με μισθούς που να καλύπτουν τις σύγχρονές ανάγκες μας, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα και κατοχύρωση της Κυριακής αργίας
 • Στη Δημόσια Καθολική Κοινωνική Ασφάλιση που να εγγυάται αξιοπρεπή σύνταξη στα 55 χρόνια και στα 50 γι αυτές που δουλεύουν στα βαριά και ανθυγιεινά επαγγέλματα.
 • Στην αποκλειστικά Δημόσια Δωρεάν Υγεία, Παιδεία και Πρόνοια.
 • Στην παροχή υψηλού επιπέδου κρατικών υπηρεσιών Πρόνοιας, Υγείας, Πρόληψης και Οικογενειακού Προγραμματισμού από εξειδικευμένους επιστήμονες και όχι από φθηνούς, καταρτισμένους απασχολήσιμους

 

Αθήνα, 16/5/2009

Το Γραφείο Τύπου

της ΟΓΕ