Νοσοκομείο Παίδων : Δεν διαπραγματευόμαστε την υγεία και τη ζωή των παιδιών μας

 Δεν διαπραγματευόμαστε την υγεία και τη ζωή των παιδιών μας

ΠΛΗΡΗΣ  ΣΤΕΛΕΧΩΣΗ ΤΩΡΑ ΤΟΥ Ν. ΠΑΙΔΩΝ ΑΓ. ΣΟΦΙΑ ΚΑΙ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΩΝ ΜΕ ΤΟ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ ΙΑΤΡΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ. Η ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ Η ΖΩΗ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΑΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑ !

Το «Νέο ΕΣΥ» της εμπορευματοποίησης και της ιδιωτικοποίησης που σχεδιάστηκε και δομήθηκε βήμα – βήμα  με τις πολιτικές όλων των κυβερνήσεων, είναι εδώ και ολοκληρώνεται πλέον με ταχύτατους ρυθμούς. Για αυτό δεν προκηρύσσονται μόνιμες οργανικές θέσεις εδώ και χρόνια και τα κενά είναι χιλιάδες σε ιατρούς και λοιπό προσωπικό, ενώ έχουν αυξηθεί κατά πολύ οι επικουρικοί-συμβασιούχοι. Για αυτό οι μισθοί των υγειονομικών είναι περικομμένοι, ο 13ος και 14ος καταργήθηκαν από δεκαετίας, δεν θεσμοθετήθηκαν τα ΒΑΕ παρά την πανδημία. Για αυτό καταργήθηκαν ειδικά επιδόματα και άδειες, π.χ. ακτινολογικές, που αποτελούσαν επιπλέον κίνητρα για τους ιατρούς ώστε να εργαστούν στο ΕΣΥ. Το αποτέλεσμα είναι εικόνα διάλυσης σε όλα τα δημόσια νοσοκομεία. «Ευαισθησία» δεν υπάρχει στην πράξη από την κυβέρνηση ούτε καν για τα παιδιατρικά νοσοκομεία, που αφήνονται σκοπίμως να ρημάξουν μέρα με τη μέρα, με μοναδικό κερδισμένο τους ιδιωτικούς ομίλους της υγείας. Τίποτα δεν είναι τυχαίο.

Το Νοσοκομείο Παίδων Αγ. Σοφία, που εφημερεύει μέρα παρά μέρα, είναι νοσοκομείο αναφοράς για πολλά νοσήματα και εξυπηρετεί τεράστιο όγκο του παιδιατρικού πληθυσμού της Αττικής, αλλά και όλης της χώρας, εκπέμπει απεγνωσμένα SOS.

Είναι γνωστή εδώ και καιρό η έλλειψη αναισθησιολόγων με αποτέλεσμα να πραγματοποιούνται χειρουργεία μόνο στα έκτακτα περιστατικά και να αναβάλλονται τα προγραμματισμένα χειρουργεία των μικρών ασθενών. Η λίστα αναμονής παιδιών για προγραμματισμένη χειρουργική επέμβαση έχει ξεπεράσει τους 3000. Τα κενά σε ειδικούς ιατρούς  είναι πολλά, όπως και σε ειδικευόμενους. Σε ποιο πλαίσιο να προσέλθουν για να εκπαιδευτούν οι νέοι ιατροί; Από ποιους ειδικούς; Ενδεικτικά στα εργαστήρια υπάρχουν 16 κενές θέσεις ειδικευομένων μικροβιολογίας.

Οι εναπομείναντες υπηρετούντες ιατροί στα εργαστήρια (Αιματολογικό, Μικροβιολογικό, Αιμοδοσία) είναι ελάχιστοι με αποτέλεσμα να μην πραγματοποιούνται εξετάσεις όλες τις ώρες, ακόμα και σε εφημερία, και να αποστέλλονται στο διπλανό νοσοκομείο Αγλαΐα Κυριακού, το προσωπικό του οποίου επίσης αδυνατεί να ανταπεξέλθει στον όγκο των δειγμάτων. Ο ένας από τους δύο βιολόγους του Αιματολογικού εργαστηρίου παραιτήθηκε, αφού είχε βγει σε αναστολή λόγω υποχρεωτικότητας,  και από τότε σταμάτησε να γίνεται ο έλεγχος για σύνδρομο Gilbert. Το εργαστήριο εξυπηρετούσε όλη την Ελλάδα και από τότε η σημαντική αυτή εξέταση δεν πραγματοποιείται. Οι δύο Μονάδες Μεσογειακής Αναιμίας με 830 τακτικά μεταγγιζόμενους ασθενείς είναι υπό διάλυση λόγω έλλειψης μόνιμων ιατρών.

Η κατάσταση δεν πάει άλλο. Η ΟΓΕ καταγγέλλει την εγκληματική πολιτική της κυβέρνησης που αφήνει χιλιάδες παιδιά στην αναμονή για αναγκαίες χειρουργικές επεμβάσεις. Η διάλυση των παιδιατρικών νοσοκομείων οδηγεί αναγκαστικά τους γονείς στα ιδιωτικά κέντρα, όπου πληρώνουν αδρά με τιμοκατάλογο για την επέμβαση του παιδιού τους. Η αναμονή αυτή σε οικογένειες που αδυνατούν να πληρώσουν μπορεί να κοστίσει στην υγεία, ακόμα και στη ζωή των μικρών ασθενών. Καταγγέλλουμε την απαρέγκλιτη πολιτική της υποχρηματοδότησης του δημόσιου συστήματος υγείας. Δεν ανεχόμαστε η υγεία και η ζωή των παιδιών να μπαίνουν σε δεύτερη μοίρα μπροστά στα κέρδη των επιχειρηματιών της υγείας. Καταγγέλλουμε την εντατικοποίηση και την απαξίωση που βιώνουν οι ιατροί και οι άλλοι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία.

Δηλώνουμε αμέριστη συμπαράσταση στον δίκαιο αγώνα τους. Θα συνεχίσουμε να ενισχύουμε τον αγώνα των υγειονομικών -όπως δεν σταματήσαμε ποτέ να κάνουμε ούτε κατά τα δύσκολα χρόνια της πανδημίας-  και να δυναμώνουμε τη φωνή τους φωνάζοντας κι εμείς, οι γυναίκες του ριζοσπαστικού γυναικείου κινήματος, διότι ο αγώνας τους αφορά τα παιδιά όλων μας. Τα αιτήματά τους είναι πρωτίστως και δικά μας αιτήματα, των γυναικών και των οικογενειών μας, και δε θα πάψουμε να τα διεκδικούμε μέχρι να ικανοποιηθούν πλήρως. Κανένας αγώνας δεν πάει χαμένος, παρά μόνο αυτός που δεν δόθηκε. Ήδη στις 29/9, υπό τη γενική κατακραυγή και τον ενωτικό αγώνα των εργαζομένων, το Υπ. Υγείας ανάρτησε την προκήρυξη μόνιμων θέσεων για την κάλυψη κάποιων βασικών κενών για το Ν. Αγ. Σοφία.

Καλούμε κάθε γυναίκα νέα, μητέρα, γιαγιά, θεία, κάθε γυναίκα που νοιάζεται για τα παιδιά όλου του κόσμου, να διεκδικήσουμε μαζί την πλήρη κάλυψη όλων των αναγκών σε ιατρούς στο Ν. Παίδων Αγ. Σοφία, και σε όλα τα παιδιατρικά νοσοκομεία με διαδικασία κατεπείγοντος. Να δοθεί η αναγκαία χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό ώστε να στελεχωθούν πλήρως και να υποστηριχθούν με τον αναγκαίο υλικοτεχνικό εξοπλισμό τα παιδιατρικά, και όλα τα δημόσια νοσοκομεία. Αυτό είναι το αυτονόητο εν έτει 2022.  Διεκδικούμε επιπλέον πλήρη εργασιακά και επιστημονικά δικαιώματα για τους υγειονομικούς, ώστε να ασκούν την σύνθετη υψηλής ευθύνης εργασία τους στο κατάλληλο περιβάλλον, και όχι στις σημερινές ελεεινές και αντίξοες συνθήκες. Να αρθεί τώρα το επαίσχυντο αντιεπιστημονικό μέτρο της υποχρεωτικότητας και να παύσει η αναστολή εργασίας που εξακολουθεί να ισχύει μόνο για τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς, ενώ όλα έχουν απελευθερωθεί πλήρως. Με τις αναστολές στερούνται τα νοσοκομεία εργαζόμενους απαραίτητους για τη λειτουργία των τμημάτων.

ΔΕΝ ΚΑΝΟΥΜΕ ΒΗΜΑ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΜΑΣ.

ΔΕΝ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΟΜΑΣΤΕ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΑΣ.

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΣΥΓΧΡΟΝΑ  ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΙΔΙΑΤΡΙΚΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΠΛΗΡΩΣ ΣΤΕΛΕΧΩΜΕΝΑ ΜΕ ΜΟΝΙΜΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΜΕ ΠΛΗΡΗ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΑΡΤΙΑ ΕΞΟΠΛΙΣΜΕΝΑ.

Μαρία Μανιατάκου

Μέλος του Προεδρείου της ΟΓΕ