Κάλεσμα στην Κινητοποίηση των Ομοσπονδιών και Ενώσεων Αυτοαπασχολούμενων

Αθήνα, 4.10.22

Η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας στηρίζει τις αγωνιστικές πρωτοβουλίες που παίρνουν Ομοσπονδίες και Ενώσεις αυτοαπασχολούμενων, Σωματεία επαγγελματιών και καλεί στη συγκέντρωση που οργανώνουν  την Τετάρτη 5 Οκτώβρη, στις 7.30 μ.μ., στο υπουργείο Οικονομικών.

Απευθυνόμαστε:

  • σε κάθε γυναίκα που πασχίζει να τα βγάλει πέρα στη μικρή ατομική και οικογενειακή επιχείρηση.
  • σε κάθε αυτοαπασχολούμενη που βλέπει τα έξοδα των λογαριασμών Ενέργειας, του ενοικίου, των προμηθευτών να διογκώνονται και να λεηλατούν το πενιχρό της εισόδημα, τη στιγμή που το εισόδημά της ροκανίζουν οι λογαριασμοί στο supermarket, τα πρώτα σχολικά έξοδα. 
  • σε κάθε επαγγελματία που ζει με την αγωνία τι θα γίνει στην περίπτωση που νοσήσει με κορονοϊό η ίδια ή τα παιδιά της, χάνοντας το μεροκάματο.
  • σε κάθε μητέρα που αναγκάζεται να μεγαλώνει τα παιδιά της μέσα στην ατομική της επιχείρηση, βιώνοντας τη σκληρή πραγματικότητα της έλλειψης μέτρων προστασίας της μητρότητας.

Ανάσα ανακούφισης απέναντι στα αδιέξοδα που αντιμετωπίζουμε οι γυναίκες της βιοπάλης μπορεί να υπάρξει στο δρόμο της αγωνιστικής διεκδίκησης των σύγχρονων αναγκών μας στην εργασία, στην προστασία της μητρότητας και στη στήριξη της οικογένειας.

Για αυτό πυκνώνουμε το ποτάμι της συλλογικής πάλης για να αντιμετωπίσουμε την πολιτική των κυβερνήσεων και της ΕΕ που λογαριάζουν την προστασία του εισοδήματός μας ως “κόστος” για το κράτος, την ίδια στιγμή που ετοιμάζονται να δώσουν 14 δις ευρώ για τις μπίζνες των επιχειρηματικών κολοσσών, με βάση το προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2023.  

Η «φωνή» των αιτημάτων των αυτοαπασχολούμενων μπορεί και πρέπει να ακουστεί πιο δυνατή μέσα από τη συμμετοχή των γυναικών στη συλλογική δράση και τις αγωνιστικές πρωτοβουλίες, στους Συλλόγους και Ομάδες Γυναικών της ΟΓΕ, στις ενώσεις των αυτοαπασχολούμενων.

Η ΟΓΕ ενώνει τη φωνή της με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις των επαγγελματιών και απαιτεί:

  • Άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας στην Ενέργεια. Μείωση και πλαφόν στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος. Φθηνότερο τιμολόγιο σε φως, νερό, τηλέφωνο, χωρίς πρόσθετα χαράτσια. Κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και του ΦΠΑ σε πετρέλαιο, βενζίνη, φυσικό αέριο και ηλεκτρική ενέργεια. Καμία διακοπή ρεύματος σε όσους δεν μπορούν να ανταποκριθούν στους υπέρογκους λογαριασμούς. Άμεση ρύθμιση των χρεών.
  • Όχι στις πολιτικές απελευθέρωσης της Ενέργειας, της πράσινης μετάβασης, του Χρηματιστηρίου της Ενέργειας.
  • Αφορολόγητο όριο 12.000 ευρώ, κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, της προκαταβολής φόρου. Κατάργηση του ΦΠΑ στα βασικά είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, του ΕΝΦΙΑ για τα λαϊκά νοικοκυριά. Διαγραφή των δημοτικών τελών στην περίοδο της πανδημίας. Μείωση των δημοτικών τελών για επιχειρήσεις μέχρι 12.000 ευρώ εισόδημα.
  • Διαγραφή χρεών σε εφορία και τράπεζες. Διαγραφή τόκων και προστίμων για χρέη ατομικής ασφάλισης. Επίσης, διαγραφή του μέρους των χρεών που αφορά την εισφορά Υγείας.
  • Επίδομα μητρότητας στις αυτοαπασχολούμενες για 2 μήνες πριν τον τοκετό και 6 μήνες μετά, στο ύψος του βασικού μισθού. Κατάργηση των ασφαλιστικών εισφορών τον πρώτο χρόνο μετά τον τοκετό.
  • Καθιέρωση ακατάσχετου επιχειρηματικού λογαριασμού. Αναστολή κατασχέσεων και απαγόρευση πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας.
  • Επιδότηση ενοικίου για εργατικά και λαϊκά νοικοκυριά, τους φοιτητές, τις μικρές επιχειρήσεις, διεύρυνση των κριτηρίων ένταξης και αύξηση της επιδότησης.

Αθήνα, 4.10.22

Το Γραφείο Τύπου της ΟΓΕ