Ρεπορτάζ από την κινητοποίηση της Ομάδας Γυναικών Σεπολίων – Κολωνού

Ρεπορτάζ από την κινητοποίηση της Ομάδας Γυναικών Σεπολίων – Κολωνού

Η Ομάδα Γυναικών Σεπολίων – Κολωνού (μέλος της ΟΓΕ) με συγκέντρωση και πορεία εξέφρασε την οργή και τον αποτροπιασμό της για το φριχτό έγκλημα κατά της 12χρονης στην περιοχή της, απαιτώντας την παραδειγματική τιμωρία των δραστών και κυρίως την στήριξη και προστασία των παιδιών και των οικογενειών.

Η κινητοποίηση, στην οποία συμμετείχαν επίσης  δεκάδες κάτοικοι της περιοχής, καθώς και ο τοπικός Πολιτιστικός Σύλλογος «Αναγέννηση», ξεκίνησε με συγκέντρωση έξω από το κατάστημα του καθ’ ομολογία βιαστή της 12χρονης, και ολοκληρώθηκε με πορεία που κατέληξε στο Μετρό των Σεπολίων. «Κοινωνικές δομές για μας και τα παιδιά μας, του κράτους υποχρέωση κι εμάς δικαίωμά μας», διαδήλωσαν. Συνεχίζοντας τις πρωτοβουλίες τους, οι φορείς κάλεσαν σε νέα κινητοποίηση αύριο Σάββατο στις 11.30 π.μ. στο ίδιο σημείο (Ξανθίππης και Δράμας).

Οι υποθέσεις βιασμών και σεξουαλικής κακοποίησης «αποκαλύπτουν την παντελή έλλειψη φροντίδας και πρόνοιας για την προστασία και στήριξη των παιδιών», τονίζει η Ομάδα Γυναικών Σεπολίων – Κολωνού στην ανακοίνωση που μοίρασε στη χτεσινή παρέμβαση. «Αποτελούν την άλλη όψη της βίας της εκμεταλλευτικής κοινωνίας που ζούμε, με τις σάπιες και αρρωστημένες αξίες της, την εγκληματικότητα που αντιμετωπίζει μέχρι και τα παιδιά ως πηγή κέρδους, τη φτώχεια που αγγίζει ολοένα και περισσότερες οικογένειες», προσθέτει.

«Είμαστε εδώ για να απαιτήσουμε την προστασία των παιδιών και των γυναικών που είναι θύματα αυτής της βίας, δεν ανεχόμαστε η υπόθεση αυτή να βρίσκεται στα χέρια επιχειρήσεων και ΜΚΟ. Γι αυτό και στηρίξαμε τον αγώνα του σωματείου “ΜΗΤΕΡΑ και Παιδοπολεις” και βρεθήκαμε δίπλα στους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες που σήμερα έκαναν στάση εργασίας και έδωσαν συνέντευξη τύπου απαιτώντας την ενίσχυση των δημόσιων δομών», τόνισε μιλώντας στους συγκεντρωμένους η πρόεδρος της ΟΓΕ Χριστίνα Σκαλούμπακα. Αναφέρθηκε αναλυτικά στα αιτήματα της Ομοσπονδίας για την ενίσχυση των δημόσιων και δωρεάν κοινωνικών υπηρεσιών για την προστασία των παιδιών.

Την οργή και την αγανάκτηση που έχει προκαλέσει η αποτρόπαιη αυτή υπόθεση μετέφερε και ο πρόεδρος του Συλλόγου «Αναγέννηση», Θεοδόσης Μπενάτος. «Είμαστε εδώ με σφιγμένο το στομάχι, προσπαθούμε όμως να έχουμε κρύο τον νου και ζέστη την καρδιά μας για το θύμα», τόνισε. Στην κατεύθυνση αυτή, κάλεσε «κάθε κενό που αφήνει η ανεπάρκεια και απροθυμία του κράτους» να γεμίσει με όνειρα, με διεκδικήσεις, με αιτήματα για τα δικαιώματα, τις ανάγκες, τη ζωή που αξίζει σε κάθε παιδί και την οικογένειά του.

Η ΟΓΕ και η Ομάδα Γυναικών Σεπολίων – Κολωνού απαιτούν την ολόπλευρη κοινωνική προστασία του 12χρονου κοριτσιού, τη διερεύνηση της έκτασης του εγκλήματος, τη δημοσιοποίηση των στοιχείων των εμπλεκομένων και την τιμωρία των ενόχων με τις ανώτατες ποινές.

Διεκδικούν: Χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό για τη λειτουργία δωρεάν κρατικών κοινωνικών υπηρεσιών και υποδομών, που θα καλύπτουν πλήρως τις ανάγκες για πρόληψη του φαινομένου της βίας κατά των παιδιών και των γυναικών, για τη στήριξή τους με την άμεση και πλήρη στελέχωσή τους από εξειδικευμένο προσωπικό, με μόνιμη και σταθερή εργασία, χωρίς καμία εμπλοκή ΜΚΟ και ΚΟΙΝΣΕΠ.

Μέτρα στήριξης των άνεργων γυναικών (επίδομα ανεργίας χωρίς όρους και προϋποθέσεις), των γυναικών από μονογονεϊκές και πολύτεκνες οικογένειες. Μόνιμη και σταθερή δουλειά με αξιοπρεπείς μισθούς, κατοχυρωμένους από Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

Ενημερωτικά προγράμματα σε σχολεία και σχολές από επιστημονικούς κρατικούς φορείς για τη βία και τη σεξουαλική παρενόχληση.