Δυναμική κινητοποίηση για την Προστασία του Παιδιού – Άρνηση της Δόμνας Μιχαηλίδου να συναντήσει τους φορείς

Αθήνα, 7.11.2022

Σωματείο Εργαζομένων Π.Π.Π «Η ΜΗΤΕΡΑ & ΠΑΙΔΟΠΟΛΕΙΣ»
Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ)
Ενιαίος Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων ΑΜΕΑ Αττικής και Νήσων
Συνδικάτο Ο.Τ.Α. Αττικής
Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων
Ενιαίος Σύλλογος Γονέων ΑμεΑ Αττικής και Νήσων

«Κοινωνικές δομές για μας και τα παιδιά μας, του κράτους υποχρέωση και εμάς δικαίωμά μας»: αυτό ήταν το σύνθημα που κυριάρχησε στην παράσταση διαμαρτυρίας  για την προστασία των παιδιών και πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης 2 Νοέμβρη, στο Υπουργείο Εργασίας, από το Σωματείο Εργαζομένων ΠΠΠ «Μητέρα και Παιδοπόλεις»,  την ΟΓΕ, το Σύνδεσμο Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδας (ΣΚΛΕ), το Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΤΑ, τη ΣΕΑΑΝ, τον Ενιαίο Σύλλογο Γονέων ΑμεΑ Αττικής και Νήσων, το Πανελλαδικό Σωματείο Εργαζομένων Κέντρων Κοινότητας, την Ομοσπονδία Γονέων Μαθητών Αττικής, το  Σύλλογο Υπαλλήλων Περιφέρειας Αττικής.

            Στις ομιλίες των φορέων τονίστηκαν οι διεκδικήσεις τους για κάλυψη της  πρόληψης , αλλά και της αναγκαίας  στήριξης των  παιδιών και οικογενειών – θυμάτων βίας και κακοποίησης  από δημόσιες και δωρεάν δομές και υπηρεσίες   στελεχωμένες με όλο το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό όλων των  ειδικοτήτων, χωρίς καμία επιχειρηματική δράση και εμπλοκή των ΜΚΟ.

            Η Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων αρμόδια για θέματα Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Δόμνα Μιχαηλίδου, αρνήθηκε με την απουσία της οποιαδήποτε επικοινωνία των φορέων μαζί της.

            Όλοι εμείς οι αρμόδιοι φορείς που αγωνιούμε για την προστασία των παιδιών και την ολόπλευρη στήριξη της οικογένειας καταγγέλλουμε τη στάση της υφυπουργού, που ενώ είχε ενημερωθεί έγκαιρα επέλεξε να μην έχει καμία επικοινωνία μαζί μας. Τη στιγμή που σε κάθε εκπομπή: reallity , ενημερωτική, πολιτιστική, δελτία ειδήσεων όλων των καναλιών βρίσκει χρόνο να εμφανίζεται,  προβάλλοντας την  δήθεν κοινωνική πολιτική του υπουργείου της και της κυβέρνησης, απουσιάζει όταν πρέπει να συναντήσει τους άμεσα ενδιαφερόμενους : εργαζόμενους στις κοινωνικές υπηρεσίες, ΑΜΕΑ, γονείς, άλλες κοινωνικές και επιστημονικές οργανώσεις.

            Περιπλανώμενη από κανάλι σε κανάλι  υπηρετεί  μια βάρβαρη αντιλαϊκή πολιτική σε βάρος των πιο ευάλωτων ομάδων της κοινωνίας μας, που είναι και τα απροστάτευτα παιδιά.

            Μάλιστα περισσεύει το θράσος της κας Μιχαηλίδου, γιατί την επόμενη μέρα, κανόνισε να πάει με γνωστό κανάλι να στήσει σόου έξω από δομή με παιδιά. Όμως μην αντέχοντας τις διαμαρτυρίες των εργαζομένων για την απαράδεκτη κατάσταση, το έβαλε στα πόδια…

            Αναφερόμαστε σε μια δομή, για την οποία τα στοιχεία είναι αποκαλυπτικά, ενώ συγχρόνως δεν διαφέρουν και πολύ από άλλες αντίστοιχες δημόσιες και ιδιωτικές: Πρόκειται για τον Άγιο Ανδρέα, στο Μπραχάμι –  Αγ. Δημήτριο,   (δημόσια δομή, στην άμεση ευθύνη της κας Μιχαηλίδου).  Εκεί φιλοξενούνται 16 παιδιά με βάση τον κανονισμό και το οργανόγραμμα από 6 έως 12 χρονών. Σήμερα όμως, έχει 38 παιδιά από 6  μέχρι 18 χρονών στο ίδιο κτήριο με 2 εργαζόμενους στη βάρδια,  έναν σε κάθε όροφο και έναν την νύχτα.  Παιδιά κακοποιημένα, με ψυχικά τραύματα από κακοποιητικό οικογενειακό περιβάλλον ή χωρίς οικογένεια, φιλοξενούνται χωρίς κανένα επιστημονικό πρόγραμμα στήριξης με βάσει τις ιδιαιτερότητες τους, χωρίς ειδικούς, σε  άθλιες εγκαταστάσεις με το ένα παιδί πάνω στο άλλο. Υποτίθεται ότι είναι εκεί για να βρουν ζεστασιά, αγάπη, ολόπλευρη στήριξη. Να πατήσουν στα πόδια τους, να βγουν στη ζωή.

            Στην ίδια δομή οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε απελπιστική κατάσταση γιατί δεν μπορούν να τα βοηθήσουν αποτελεσματικά και έτσι το κράτος έρχεται με την αδιαφορία του να τα κακοποιήσει για άλλη μια φορά!!!!

Απευθυνόμαστε σε όλους τους εργαζόμενους, τους γονείς, τις γυναίκες : Τώρα είναι η ώρα να μετατρέψουμε την οργή και την αγανάκτησή μας σε συλλογική δράση ενάντια στην πολιτική που θυσιάζει την προστασία των παιδιών  λογίζοντάς την ως κόστος για το κράτος

            Τα τέρατα βρίσκονται παντού, πίσω από τα καλογυαλισμένα προφίλ του διαδικτύου και των υπεράνω υποψίας ανθρώπων της εκμεταλλευτικής κοινωνίας και των καναλιών της. Στις κοινωνίες, που όλα πουλιούνται και αγοράζονται, έχει αποδειχθεί διαχρονικά και παγκόσμια, ότι το παιδί όχι μόνο δεν προστατεύεται, αλλά είναι ένα κερδοφόρο εμπόρευμα,στα χέρια φιλανθρωπικών οργανώσεων, ΜΚΟ, της εκκλησίας, των ιδιωτών.

            Δεν ανεχόμαστε η υπόθεση της προστασίας των παιδιών να βρίσκεται στα χέρια ΜΚΟ, όπως το “Χαμόγελου του παιδιού”, με τις χιλιάδες χορηγίες, τις κρατικές επιδοτήσεις, αλλά και τις κάμερες που αντικαθιστούν εργαζόμενους και επιστημονικά προγράμματα, ενώ τα παιδιά διαβιούν στις ίδιες ή σε χειρότερες συνθήκες από αυτές των δημόσιων δομών.

            Το φρικτό έγκλημα με την 12/χρονη στον Κολωνό και τα άλλα που είδαν το φως της δημοσιότητας τελευταία ας γίνει η σταγόνα που θα ξεχειλίσει το ποτήρι της οργής, να αφυπνίσει και να κινητοποιήσει

Με τον αγώνα μας κτίζουμε ασπίδα προστασίας για τα παιδιά μας.

            Δηλώνουμε την θέλησή μας να συνεχίσουμε  ενάντια  στη  βαρβαρότητα, τα θλιμμένα μάτια των παιδιών, τα κακοποιημένα κορμάκια τους, είτε είναι ελληνόπουλα, είτε μεταναστόπουλα, είτε ασυνόδευτα προσφυγόπουλα.

            Μπροστά στα φρικιαστικά εγκλήματα σε βάρος των ανυπεράσπιστων παιδιών δυναμώνουμε τη συλλογική μας δράση εντείνοντας τον αγώνα για ό,τι είναι σύγχρονο και αναγκαίο για μας και τις οικογένειές μας, βροντοφωνάζοντας ένα ακόμα σύνθημα της συγκέντρωσης : “Τα παιδιά σε κίνδυνο, χωρίς προστασία- Όχι στην εκμετάλλευση και την εμπορία

            Για αυτό παίρνουμε μαζικά μέρος στην απεργία στις 9 του Νοέμβρη και στα συλλαλητήρια σ όλη την Ελλάδα, ενάντια στην φτώχεια στην εξαθλίωση και την ακρίβεια.

            Κλιμακώνουμε τον αγώνα μας και καλούμε ακόμα περισσότερους φορείς επιστημονικές και κοινωνικές οργανώσεις, συνδικάτα, φοιτητικούς συλλόγους να κάνουμε υπόθεσή μας την προστασία του παιδιού “Γιατί αν γλυτώσει το παιδί υπάρχει ελπίδα”

Αγωνιστικά διεκδικούμε:

  •  Ανάπτυξη δικτύου κρατικών δωρεάν κοινωνικών υπηρεσιών (για την πρόληψη, την στήριξη των παιδιών και των οικογενειών σ’ όλες τις πλευρές της ζωής, στη γειτονιά, στο σχολείο κλπ, των θυμάτων βίας και κακοποίησης) με μόνιμο προσωπικό όλων των αναγκαίων ειδικοτήτων χωρίς επιχειρηματική δράση και εμπλοκή ΜΚΟ.
  • Στήριξη των δημόσιων δομών προστασίας του παιδιού και των κοινωνικών υπηρεσιών στήριξης της οικογένειας των δήμων και περιφερειών. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων.
  • Να γίνουν άμεσα ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΝΑΓΚΑΙΕΣ προσλήψεις μόνιμου προσωπικού (κοινωνικοί λειτουργοί, ψυχολόγοι, νοσηλευτές) σε κάθε σχολείο. Μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών.
  • Δωρεάν σχολικά γεύματα για όλα τα παιδιά χωρίς εξαιρέσεις και αποκλεισμούς στα γενικά και ειδικά σχολεία.
  • Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σε όλες τις προνοιακές δομές όλων των ειδικοτήτων με βάση τις ανάγκες για να εξασφαλιστούν ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς και ποιοτικές συνθήκες στήριξης και φροντίδας των παιδιών, των ΑμεΑ, των προσφύγων κάθε λαϊκής οικογένειας.
  •  Καμία απόλυση, μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων και επικουρικών.
  • Να ανοίξουν όλες οι πτέρυγες που έχουν κλείσει, με την ανάλογη στελέχωση στο Π.Π.Π. «Μητέρα», στο Αναρρωτήριο Πεντέλης, στις Παιδοπόλεις και στην υπόλοιπη Ελλάδα με βάση τις ανάγκες.
  • Όχι στην ιδιωτική επαγγελματική αναδοχή και υιοθεσία.

Διεκδικούμε :

Δημόσιο πανελλαδικό φορέα που θα έχει την αποκλειστική ευθύνη της προστασίας του παιδιού χωρίς οικογένεια, του κακοποιημένου παιδιού, του παιδιού σε επικίνδυνο οικογενειακό περιβάλλον. Στα πλαίσια αυτού του φορέα θα εντάσσεται αποκλειστικά η διαδικασία υιοθεσίας-αναδοχής.

Όλοι στον αγώνα για την προστασία του παιδιού! Για να μπει τέλος στη φτώχεια, στην εξαθλίωση, στην κακοποίηση του παιδιού, της σαπίλας της εμπορευματοποίησης των πάντων, για μια κοινωνία που στο κέντρο της θα είναι το παιδί, ο άνθρωπος και οι ανάγκες του.

Κλιμακώνουμε τη δράση μας συμμετέχοντας μαζικά στην απεργιακή μάχη και τις συγκεντρώσεις στις 9 Νοέμβρη (Αθήνα-Προπύλαια 10.30 πμ., Πειραιάς-Πλατεία Καραϊσκάκη 11πμ)

Αθήνα, 7.11.2022