Αγωνιστική κινητοποίηση στο Ίδρυμα “ΜΗΤΕΡΑ”

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ Π.Π.Π. «ΜΗΤΕΡΑ ΚΑΙ ΠΑΙΔΟΠΟΛΕΙΣ»
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ (ΟΓΕ)
ΕΝΙΑΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΑΜΕΑ ΑΤΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΝΗΣΩΝ
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΝΑ ΑΝΑΠΗΡΩΝ (ΣΕΑΑΝ)

Αγωνιστική κινητοποίηση στο Ίδρυμα “ΜΗΤΕΡΑ”

Το Σωματείο Εργαζομένων Π.Π.Π «Η ΜΗΤΕΡΑ & ΠΑΙΔΟΠΟΛΕΙΣ» μαζί με την Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ), τον Ενιαίο Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων ΑΜΕΑ Αττικής και Νήσων και τη Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων έδωσαν αγωνιστικό παρών στην εκδήλωση που οργάνωσε η διοίκηση του “ΜΗΤΕΡΑ” για το παραδοσιακό κόψιμο της πίτας.

Παρευρέθηκαν στην είσοδο του ιδρύματος “ΜΗΤΕΡΑ” για να διαδηλώσουν ενάντια στην υποστελέχωση και την εγκατάλειψη της δομής, για να μονιμοποιηθούν άμεσα οι συμβασιούχοι και να γίνουν οι απαραίτητες μόνιμες προσλήψεις που απαιτούν οι σύγχρονες ανάγκες των παιδιών που φιλοξενούνται.

Οι συγκεντρωμένοι για άλλη μια φορά εξέφρασαν μαχητικά τις διεκδικήσεις τους, όπως τις εξέφρασαν και μέσα από τα συνθήματα τους :

Τα παιδιά σε κίνδυνο δίχως προστασία, όχι στην εκμετάλλευση και την εμπορία

Κοινωνικές δομές για μας και τα παιδιά μας, του κράτους υποχρέωση και εμάς δικαίωμά  μας

Μαζικές προσλήψεις και όχι απολύσεις

Δώστε λεφτά για πρόνοια υγεία και όχι για του ΝΑΤΟ τα σφαγεία

Ακολουθεί το υπόμνημα των φορέων που κατατέθηκε στο πρόεδρο του ιδρύματος κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης της πίτας , που παραδόθηκε από την πρόεδρο του Σωματείου Εργαζομένων Π.Π.Π «Η ΜΗΤΕΡΑ & ΠΑΙΔΟΠΟΛΕΙΣ”, Τασούλα Παπαδογιαννάκη.

Σωματείο Εργαζομένων Π.Π.Π «Η ΜΗΤΕΡΑ & ΠΑΙΔΟΠΟΛΕΙΣ»

Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ)

Ενιαίος Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων ΑΜΕΑ Αττικής και Νήσων

Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων

ΥΠΟΜΝΗΜΑ

              Τα φρικιαστικά εγκλήματα σε βάρος ανήλικων παιδιών, που έχουν δει το φως της δημοσιότητας το τελευταίο διάστημα, και οι εξελίξεις στις ιδιωτικές δομές και δομές ΜΚΟ παιδικής προστασίας, αποδεικνύουν ότι τα παιδιά είναι τα πρώτα θύματα της πολιτικής που εμπορευματοποιεί την υγεία, την πρόνοια και τα ίδια τα παιδιά.

              Πρόκειται για την ίδια πολιτική που διαιωνίζει την απαράδεκτη κατάσταση που υπάρχει στις δημόσιες δομές (όπως στο ΜΗΤΕΡΑ και τις Παιδοπόλεις), που φιλοξενούν απροστάτευτα παιδιά (κακοποιημένα, παιδιά χωρίς οικογένεια ή με ακατάλληλο οικογενειακό περιβάλλον, παιδιά με αναπηρία), που είναι υποστελεχωμένες, χωρίς το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό, χωρίς επιστημονικά προγράμματα προσαρμοσμένα στις ανάγκες των παιδιών ανάλογα με την ηλικία και τα ιδιαίτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στη λογική της μείωσης των δημόσιων δαπανών, της λογικής κόστους-οφέλους.

              ΔΕΝ ΑΝΕΧΟΜΑΣΤΕ:

 • Στα παιδιατρικά νοσοκομεία της Αττικής να φιλοξενούνται με εισαγγελική εντολή πάνω από 70 παιδιά χωρίς κανένα πρόβλημα υγείας, γιατί έχουν κλείσει οι πτέρυγες στις δημόσιες δομές και δεν υπάρχει χώρος να φιλοξενηθούν και την ίδια στιγμή απολύονται τέλος του μήνα άλλοι 11 εργαζόμενοι από τις δομές προστασίας του παιδιού στην Αττική, ενώ υπάρχει ήδη μείωση προσωπικού με συνταξιοδοτήσεις του 2022 και αναμένονται κι άλλες μέσα στο 2023.
 • Η υπόθεση της προστασίας των παιδιών να βρίσκεται σε χέρια ΜΚΟ, όπως το “Χαμόγελο του Παιδιού” η “Κιβωτός”, με τις χιλιάδες χορηγίες, τις κρατικές επιχορηγήσεις, αλλά και τις κάμερες που αντικαθιστούν εργαζόμενους και επιστημονικά προγράμματα, ενώ τα παιδιά διαβιούν στις ίδιες ή και χειρότερες συνθήκες από αυτές των δημόσιων δομών. Οι καταγγελίες για την κακοποίηση παιδιών να διαδέχονται η μία την άλλη, όπως και κακοποιητικές ενέργειες σαν αυτή του ιδιοκτήτη του «Χαμόγελου του Παιδιού»,  που επιχείρησε να κλείσει τη δομή της Κέρκυρας εν μια νυκτί και να σκορπίζονται παιδιά και εργαζόμενοι σαν αντικείμενα στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα γεγονός που επιβεβαιώνει αυτό που από χρόνια λέμε ότι δεν μπορούν παιδιά, άνθρωποι που δεν μπορούν να υπερασπιστούν τον εαυτό τους, να είναι στα χέρια ιδιωτών.
 • Παιδιά και εργαζόμενοι  να κακοποιούνται βάναυσα από τα παιχνίδια της κυβέρνησης  και των ιδιοκτητών των ΜΚΟ με πρόσχημα τις προδιαγραφές στη λειτουργία αυτών των χώρων. Ενώ όλοι μαζί συμφωνούν στο κλείσιμο των δημόσιων δομών στο όνομα της «αποασυλοποίησης», της επαγγελματικής αναδοχής και της υιοθεσίας.

Δεν συμβιβαζόμαστε με αυτήν την βαρβαρότητα.

Δυναμώνουμε το συλλογικό αγώνα για να διεκδικήσουμε ό,τι είναι σύγχρονο και αναγκαίο για τα παιδιά μας.

 Αγωνιστικά διεκδικούμε:

 • Ανάπτυξη δικτύου κρατικών δωρεάν κοινωνικών υπηρεσιών (για την πρόληψη, την στήριξη των παιδιών και των οικογενειών σ’ όλες τις πλευρές της ζωής, στη γειτονιά, στο σχολείο κλπ, των θυμάτων βίας και κακοποίησης) με μόνιμο προσωπικό όλων των αναγκαίων ειδικοτήτων χωρίς επιχειρηματική δράση και εμπλοκή ΜΚΟ.
 • Στήριξη των δημόσιων δομών προστασίας του παιδιού και των κοινωνικών υπηρεσιών στήριξης της οικογένειας των δήμων και περιφερειών. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων.
 • Να γίνουν άμεσα ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΝΑΓΚΑΙΕΣ προσλήψεις μόνιμου προσωπικού (κοινωνικοί λειτουργοί, ψυχολόγοι, νοσηλευτές) σε κάθε σχολείο. Μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών.
 • Δωρεάν σχολικά γεύματα για όλα τα παιδιά χωρίς εξαιρέσεις και αποκλεισμούς στα γενικά και ειδικά σχολεία.
 • Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων σε όλες τις προνοιακές δομές με βάση τις ανάγκες για να εξασφαλιστούν ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς και ποιοτικές συνθήκες στήριξης και φροντίδας των παιδιών, των ΑμεΑ, των προσφύγων κάθε λαϊκής οικογένειας.
 • Καμία απόλυση, μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων και επικουρικών.
 • Να ανοίξουν όλες οι πτέρυγες που έχουν κλείσει, με την ανάλογη στελέχωση στο Π.Π.Π. «Μητέρα», στο Αναρρωτήριο Πεντέλης, στις Παιδοπόλεις και στην υπόλοιπη Ελλάδα με βάση τις ανάγκες.
 • Όχι στην ιδιωτική επαγγελματική αναδοχή και υιοθεσία.

Παλεύουμε για ίδρυση δημόσιου πανελλαδικού φορέα που θα έχει την αποκλειστική ευθύνη της προστασίας του παιδιού χωρίς οικογένεια, του κακοποιημένου παιδιού, του παιδιού σε επικίνδυνο οικογενειακό περιβάλλον. Στα πλαίσια αυτού του φορέα θα εντάσσεται αποκλειστικά η διαδικασία υιοθεσίας-αναδοχής.

Αθήνα, 17.1.2023