ΕΝΩΣΗ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΙΚΑΡΙΑΣ: Μια ενδιαφέρουσα εκδήλωση με θέμα «Μιλάμε στα παιδιά μας για τον πόλεμο»

  Επιτυχημένη εκδήλωση πραγματοποιήθηκε από την  Ένωση Δημοκρατικών  Γυναικών Ικαρίας , το Σάββατο 6 Μάη στο Καραβόσταμο Ικαρίας, με αντιπολεμικά animation. Το θέμα «Μιλάμε στα παιδιά μας για τον πόλεμο» προβληματίζει και ανησυχεί  τα τελευταία χρόνια ολοένα και περισσότερα νοικοκυριά, νέες οικογένειες ,νέες μητέρες, εκπαιδευτικούς.

   Η κεντρική ομιλία έγινε από την Στέλλα Πούλου  όπου μεταξύ άλλων ανέφερε:

   Πολλοί γονείς αναρωτιούνται πώς πρέπει να μιλήσουνε στα παιδιά  για τον πόλεμο , ενώ άλλοι στέκονται αμήχανοι απέναντι σε ένα τέτοιο δύσκολο θέμα. Κάποιοι άλλοι αναρωτιούνται: Μήπως είναι καλύτερο να αποκρύψουμε όσο μπορούμε από τα παιδιά μας αυτά που συμβαίνουν;

    Καταρχάς είναι σημαντικό οι ίδιοι οι γονείς να μην αισθάνονται αποσβολωμένοι απέναντι σε αυτά που συμβαίνουν και να γνωρίζουν οι ίδιοι τις αιτίες του βάρβαρου πολέμου που διεξάγεται έτσι ώστε να μπορούν και να τον εξηγήσουν.

    Ένας σωστά ενημερωμένος γονιός που μπορεί να εξηγήσει τα γεγονότα αποπνέει μεγαλύτερη σιγουριά στο παιδί .

   Αντίθετα, ένας γονιός που βρίσκεται σε σύγχυση από τα ψέματα και τις μεροληψίες της κυρίαρχης προπαγάνδας για τον πόλεμο δεν εμπνέει ασφάλεια στα παιδιά του.

    Ασφαλώς ο τρόπος που μιλάμε στα παιδιά πρέπει να είναι προσαρμοσμένος στην ηλικία τους και στη δυνατότητά τους να κατανοήσουν τα λόγια μας.

    Μπορούμε να μιλήσουμε στα παιδιά μας για τις αιτίες των άδικων πολέμων , εξηγώντας τους ότι οι πλούσιοι και οι ισχυροί κάνουν τους άδικους πολέμους καθώς ανταγωνίζονται για να γίνουν πιο ισχυροί. Ότι οι πλούσιοι και ισχυροί εξαπατούν τους λαούς με τα ψέματά τους για να στρέψουν τον έναν λαό ενάντια στον άλλον.

    Ότι οι λαοί δεν έχουν τίποτα να χωρίσουν και ότι θα μπορούσαν σε μια άλλη, καλύτερη κοινωνία να ζουν αδελφωμένοι.

      Σε όλα αυτά μπορεί να βοηθήσει η καλή παιδική λογοτεχνία που μπορεί να μεταδώσει αξίες και γνώσεις(…)Πολλοί γονείς διστάζουν να δώσουν στα παιδιά τους παιδική λογοτεχνία με κοινωνικοπολιτικό περιεχόμενο, καθώς σκέφτονται ότι δεν θέλουν να εμπλέξουν τα παιδιά με έγνοιες των μεγάλων.

    Γι’ αυτό είναι ευθύνη των γονέων να προετοιμάσουν σταδιακά τα παιδιά για τον κόσμο που θα μεγαλώσουν και να τους δώσουν τα απαραίτητα εφόδια έτσι ώστε να μη σταματήσουν να ονειρεύονται και να αγωνίζονται για να γίνει η ζωή καλύτερη.

    Στην εκδήλωση παρουσιάστηκαν αντιπολεμικά animation: «Τα Σπίρτα Πάνε Στον Πόλεμο»(σοβιετικό), «Μετανάστευση» και «Το κουτί» (τούρκικες παραγωγές).

   Τέλος έγινε αφήγηση από την Άννα Καλαλή, του παραμυθιού «Το Αστερόσπιτο», της Αλεξάνδρας Μητσιάλη. Παράλληλα λειτούργησε στο χώρο εργαστήρι δημιουργικής απασχόλησης για τα παιδιά.

Τo Δ.Σ

8/5/23