Για τα Κέρδη των Ιδιωτών  Υπονομεύουν την Ανάγκη των Παιδιών μας σε Ασφαλείς και Σύγχρονους Βρεφονηπιακούς Σταθμούς

Η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ) καταγγέλλει την απαράδεκτη απόφαση της απερχόμενης τότε κυβέρνησης της ΝΔ,  η οποία, μία ημέρα πριν τις εκλογές της 21ης Μαΐου    ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΣΤΟΥΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥΣ ΠΑΙΔΙΚΟΥΣ ΣΤΑΘΜΟΥΣ το δικαίωμα της δυνατότητας εγγραφής στα νηπιακά τμήματα, βρεφών μικρότερων των 2,5 ετών. Με Υπουργική Απόφαση που αφορά στο πρόγραμμα ΕΣΠΑ για τους παιδικούς σταθμούς της χρονικής περιόδου 2023-2024, πριμοδοτεί τους ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς παρέχοντας τους τη δυνατότητα να φιλοξενούν βρέφη ηλικίας μικρότερης των 2,5 ετών ως προνήπια σε νηπιακά τμήματα.

Τώρα η ΝΔ, πριν ο ΣΥΡΙΖΑ…       

Η τελευταία απόφαση της κυβέρνησης της ΝΔ αποτελεί ένα ακόμα “δωράκι” στους ιδιώτες που έρχεται να προστεθεί σ’ αυτά που είχαν  προηγηθεί από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία έβαλε κι αυτή το λιθαράκι της με ρυθμίσεις υπέρ των ιδιωτικών παιδικών σταθμών.  Πρόκειται για την απόφαση που καθορίζει μέχρι και σήμερα τις προϋποθέσεις “άδειας ίδρυσης και λειτουργίας ιδιωτικών σταθμών”, παραχωρώντας τους το προνόμιο να απασχολούν λιγότερο προσωπικό (βρεφονηπιοκόμους και βοηθούς) σε κάθε τμήμα σε σχέση με τους δημοτικούς σταθμούς.

Καταδικάζουμε την πολιτική των κυβερνήσεων που βάζουν τη φροντίδα, την ασφάλεια και την αγωγή των παιδιών μας, την υγεία και τη ζωή τους στη ζυγαριά του κόστους για το κράτος και του οφέλους για τους επιχειρηματικούς ομίλους, ενισχύοντας αδιάλειπτα τα κέρδη των εμπόρων της παιδικής φροντίδας και αγωγής και των επιχειρήσεών τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι, κατά την περίοδο που διανύουμε 2022-2023, το 52,3% των βρεφικών σταθμών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα ΕΣΠΑ για τα vouchers-κουπόνια είναι ιδιωτικοί !!!!

Είναι πρόκληση να μην διαθέτει το κράτος χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό για δημόσιους και δωρεάν βρεφονηπιακούς σταθμούς, που θα είναι εξοπλισμένοι και πλήρως στελεχωμένοι για ΟΛΑ τα παιδιά . Αντίθετα :

  • από τη μία πλευρά οι κυβερνήσεις και οι δήμοι εναποθέτουν τη λειτουργία τους σε προγράμματα  που έχουν ημερομηνία λήξης, όπως το ΕΣΠΑ,
  • και από την άλλη οι ιδιώτες επιχειρηματίες του κλάδου “κυνηγάνε” αυτά τα προγράμματα για να προσελκύσουν ως πελάτες τους γονείς, που βρίσκουν κλειστές πόρτες στους δημοτικούς σταθμούς, αναγκάζοντάς τους να βάλουν βαθιά το χέρι στη τσέπη και με επιπλέον χρεώσεις…

Καταγγέλλουμε την πολιτική των κυβερνήσεων οι οποίες εφαρμόζοντας την στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θέλουν “φτηνή” και “ευέλικτη” προσχολική αγωγή, προσαρμοσμένη στις εργασιακές σχέσεις λάστιχο των εργαζόμενων γονιών για τη μεγαλύτερη κερδοφορία των επιχειρήσεων. Γι αυτό το λόγο υπονομεύουν το δικαίωμα των παιδιών μας στη δημόσια δωρεάν σύγχρονη προσχολική αγωγή. 

ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ !!!

Δεν δεχόμαστε οι ανάγκες των παιδιών μας να είναι εμπόρευμα

και ευκαιριακή παροχή με ημερομηνία λήξης.

Οι Σύλλογοι και οι Ομάδες της ΟΓΕ σε όλη την Ελλάδα πρωτοστατούμε σε αγωνιστικές πρωτοβουλίες σε κάθε γειτονιά και διεκδικούμε για ΟΛΑ τα παιδιά ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΜΕΝΗ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΦΡΟΝΤΙΔΑ

Διεκδικούμε :

Να εξασφαλίζεται από το κράτος για όλα τα παιδιά μέχρι την είσοδό τους στο σχολείο θέση σε προσχολική δομή δημόσια και δωρεάν με τα απαραίτητα βρεφικά τμήματα. Χωρίς voucher, χωρίς τροφεία, χωρίς χρήματα γονιών για να καλύψουν λειτουργικές δαπάνες, εξόδους, πολιτιστικές δράσεις. Παιδικοί, βρεφικοί σταθμοί και νηπιαγωγεία, τόσα όσα να καλύπτουν τις ανάγκες ΟΛΩΝ των παιδιών, με κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης .

Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Να μη γίνει καμία απόλυση.

Να γίνουν όλες οι αναγκαίες προσλήψεις προσωπικού με μόνιμη και σταθερή εργασία, όλων των αναγκαίων ειδικοτήτων, παιδαγωγών (βρεφονηπιοκόμων και νηπιαγωγών), ειδικού παιδαγωγικού και επιστημονικού (λογοθεραπευτές, εργοθεραπευτές, ψυχολόγοι), βοηθητικού προσωπικού (καθαρίστριες, τραπεζοκόμοι).
Κτήρια σύγχρονα, ασφαλή, με τους αναγκαίους χώρους για το παιχνίδι, τη σίτιση, την ξεκούραση των παιδιών.
Η σίτιση να γίνεται με ευθύνη του κράτους, για όλα τα παιδιά, με το αναγκαίο προσωπικό, με ποιότητα και επάρκεια.
Ενιαίο, επιστημονικό, αναβαθμισμένο σύγχρονο παιδαγωγικό πρόγραμμα με ευθύνη του κράτους.
Γενναία κρατική χρηματοδότηση για τη δημιουργία και λειτουργία Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών, αποκλειστικά δημόσιων και δωρεάν, με μόνιμο προσωπικό όλων των αναγκαίων ειδικοτήτων.

27.6.2023

Το Γραφείο Τύπου της ΟΓΕ