Αλληλεγγύη της ΟΓΕ στις δύο εργαζόμενες ξενοδοχείου της Αθήνας που κατήγγειλαν βία και σεξουαλική παρενόχληση από διευθυντικό στέλεχος

Η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ)  συμμετείχε σε κινητοποίηση  που οργάνωσε το Συνδικάτο Επισιτισμού – Τουρισμού – Ξενοδοχείων Αττικής έξω από το ξενοδοχείο  «Athens Avenue», στην οδό Συγγρού, το μεσημέρι της Τετάρτης 30.8.23   για να εκφράσει την αλληλεγγύη και τη συμπαράστασή της σε δύο εργαζόμενες του ξενοδοχείου και έχουν κάνει καταγγελίες για βίαιη συμπεριφορά και σεξουαλική παρενόχληση σε βάρος τους από διευθυντικό στέλεχος. 

«Ασπίδα προστασίας χτίζουμε μαζί ενάντια στη βία την εργοδοτική», φώναξαν μέλη του Συνδικάτου και των Συλλόγων της ΟΓΕ, στέλνοντας μήνυμα ότι δεν πρόκειται να δείξουν καμία ανοχή στις κακοποιητικές και προσβλητικές συμπεριφορές, στα περιστατικά παρενόχλησης, στην εντατικοποίηση που τσακίζει τις εργαζόμενες. «Βία, παρενόχληση και τρομοκρατία, απάντηση θα πάρει η εργοδοσία», διαβεβαίωσαν.

«Καμία μόνη απέναντι στη βία, δύναμη κι ασπίδα μας τα σωματεία», ήταν το κάλεσμα που απηύθυναν στις εργαζόμενες. Όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενες, σε κάθε καμαριέρα αναλογούν πάνω από 20 δωμάτια τη μέρα, σε διαφορετικούς ορόφους. Όταν χρειάζεται να κάνουν χρήση αναρρωτικής άδειας, με δεδομένη τη μεγάλη καταπόνηση και τα προβλήματα που τους προκαλούν οι συνθήκες δουλειάς, έρχονται αντιμέτωπες με τις πιέσεις της εργοδοσίας.

Σαν να μην έφταναν τα παραπάνω, αντιμετωπίζουν και την παρενοχλητική και κακοποιητική συμπεριφορά του διευθυντή της ξενοδοχειακής μονάδας. «Οπως φαίνεται, οι εργαζόμενοι στα μάτια του διευθυντή είναι σκουπίδια, καθώς απειλεί, βρίζει και παρενοχλεί τις συναδέλφισσες και όπως λέει “κουμάντο εδώ κάνω εγώ”», αναφέρει το Συνδικάτο. Απαιτεί να απομακρυνθεί άμεσα ο διευθυντής, ο οποίος είναι «επικίνδυνος για τη σωματική και ψυχική ασφάλεια των συναδέλφων». Οι καταγγελίες έχουν κατατεθεί και στην Επιθεώρηση Εργασίας και έχει οριστεί συνάντηση στις 14 Σεπτέμβρη. Για εκείνη την ημέρα το Συνδικάτο καλεί σε κινητοποίηση στις 9.30 π.μ. έξω από το ΣΕΠΕ Καλλιθέας.

«Βρισκόμαστε εδώ για να εκφράσουμε την αλληλεγγύη μας στις συναδέλφισσες που με μεγάλο θάρρος κατήγγειλαν τη συμπεριφορά του διευθυντή», τόνισε ο Γιώργος Στεφανάκης, πρόεδρος του Συνδικάτου. «Δε φτάνει που οι εργαζόμενες τραβάνε όσα τραβάνε με την εντατικοποίηση, τα 12ωρα, τη δουλειά εκ περιτροπής με το τηλέφωνο στο χέρι, θα έχουμε και τις ορέξεις του κάθε διευθυντή που τολμάει να απλώνει το χέρι του στις συναδέλφισσες», υπογράμμισε. Απαίτησε να απομακρυνθεί ο διευθυντής που τρομοκρατεί, καθυβρίζει, παρενοχλεί εργαζόμενες.

Όσο για την εργοδοσία, που ισχυρίζεται ότι τα πράγματα θα πάρουν τη «νομική οδό» και στο μεταξύ έχουν γίνει «συστάσεις» στον εν λόγω διευθυντή, σχολίασε πως το μόνο που επιβεβαιώνουν είναι πως όπου υπάρχει καπνός υπάρχει και φωτιά. Έξαλλου, όπως υπενθύμισε, ο ίδιος διευθυντής «το έχει παίξει ξανά το ίδιο έργο» και το Συνδικάτο έχει κληθεί ξανά να παρέμβει μετά από καταγγελία.

Τέλος, ενημέρωσε τους εργαζόμενους για την αντεργατική επίθεση της κυβέρνησης και κάλεσε σε συμμετοχή στην παράσταση διαμαρτυρίας που οργανώνουν τα συνδικάτα την Παρασκευή στο υπουργείο Εργασίας ενάντια στο νομοσχέδιο που επεκτείνει την ευελιξία και την εντατικοποίηση.

Τις περίφημες νομοθετικές ρυθμίσεις και διατάξεις για την αντιμετώπιση της βίας στην εργασία σχολίασε η Χριστίνα Σκαλούμπακα, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας. Όπως εξήγησε, οι ρυθμίσεις αυτές είναι «κενό γράμμα», καθώς δεν κάνουν τίποτα άλλο από το να «βάζουν τον λύκο να φυλάει τα πρόβατα», δηλαδή τους εργοδότες και τα στελέχη τους, που είναι κατά κύριο λόγο οι θύτες, να …ελέγχουν και να μεριμνούν για την προστασία από τη βία.

Σε ανακοίνωσή του το Συνδικάτο σημειώνει μεταξύ άλλων πως «μέσα από τη σημερινή κινητοποίηση στείλαμε το μήνυμα προς όλους τους εργοδότες και τα διευθυντικά τους στελέχη: Κάτω τα ξερά σας από τις εργαζόμενες στα ξενοδοχεία και τα εστιατόρια. Καμία εργαζόμενη δεν είναι μόνη απέναντι στην πολύμορφη βία που ασκείται στους χώρους δουλειάς».

Τονίζει ότι «όλοι οι εργαζόμενοι του κλάδου, άντρες και γυναίκες, έχουμε χρέος και καθήκον να οργανωθούμε στο συνδικάτο και να αντιπαλέψουμε αυτή τη βαρβαρότητα που επικρατεί μέσα στους χώρους δουλειάς. Από τη μια τα 12 ώρα, τα 7ημερα, η εξαντλητική δουλειά, η δουλειά λάστιχο με τις συμβάσεις ελαστικής απασχόλησης, τις συμβάσεις ομηρίας και τους μισθούς που μας οδηγούν σε 2 και 3 δουλειές. Και από την άλλη, η τρομοκρατία, λεκτική βία, οι απειλές και η σεξουαλική παρενόχληση».