Για την Προσχολική Αγωγή και Φροντίδα και τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης

Η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ) καταγγέλλει τον αποκλεισμό εκατοντάδων χιλιάδων παιδιών από τη δωρεάν προσχολική φροντίδα και αγωγή για ακόμα μία χρονιά κατά την περίοδο 2023-2024.

Μας γεμίζουν αγανάκτηση οι “ουρές της ντροπής” με τις μητέρες, τους γονείς και τους παππούδες να ξεροσταλιάζουν προκειμένου να βρουν μία θέση για τα παιδιά τους στους βρεφονηπιακούς σταθμούς του Δήμου τους χωρίς να χρειαστεί να πληρώσουν. Ούτε καν η απόκτηση του πολυπόθητου κουπονιού (voucher) από το πρόγραμμα της ΕΕΤΑΑ δεν μπορεί να τους εξασφαλίσει αυτή τη θέση !!!

Δεν ανεχόμαστε σήμερα τον 21ο αιώνα να μην εξασφαλίζει το κράτος το δικαίωμα ΟΛΩΝ των παιδιών στην προσχολική αγωγή και φροντίδα που θα παρέχεται ΔΩΡΕΑΝ σε δομές δημόσιες σύγχρονης παιδαγωγικής με το αναγκαίο μόνιμο παιδαγωγικό και βοηθητικό προσωπικό, σε κατάλληλες κτιριακές εγκαταστάσεις, με την απαραίτητη υλικοτεχνική υποδομή και τα μέτρα που θα εξασφαλίζουν την ασφάλεια και υγεία τους.

Αντί να καλυφθεί πλήρως η αυτονόητη ανάγκη των παιδιών μας στην προσχολική αγωγή και φροντίδα, που είναι απαραίτητη για την σωματική, νοητική, συναισθηματική και κοινωνική τους ανάπτυξη,έχει γίνει εμπόρευμα ή ευκαιριακή παροχή για “λίγους και τυχερούς”. Γι αυτό :

 • Από τα 320.000 παιδιά προσχολικής ηλικίας (6 μηνών έως 4 ετών) μόνο το 1/3 από αυτά δηλαδή 107.650 έλαβαν το κουπόνι (voucher).
 • Για τα 180.000 παιδιά ηλικίας έως 2,5 ετών υπάρχουν μόνο 25.000 θέσεις σε βρεφικούς σταθμούς. Δηλαδή μόνο για το 14% των βρεφών υπάρχει μια θέση σε βρεφικό σταθμό!!! με αποτέλεσμα χιλιάδες οικογένειές να μένουν… με το κουπόνι στο χέρι.
 • Χιλιάδες οικογένειες βρίσκονται σε απόγνωση ψάχνοντας μια θέση για το παιδί τους στο βρεφικό ή στο νηπιακό σταθμό στο δήμο τους αναγκασμένες να πληρώσουν τροφεία στους δημοτικούς ή δίδακτρα στους ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς.
 • Χιλιάδες παιδιά θα μείνουν εκτός προσχολικής φροντίδας και αγωγής, ενώ οι μητέρες ψάχνουμε ήδη εναγωνίως βοήθεια από παππούδες, γιαγιάδες και λοιπούς συγγενείς.
 • Ιδιωτικοί παιδικοί σταθμοί ξεφυτρώνουν σαν μανιτάρια σε κάθε γειτονιά, αφού “κυνηγάνε” τα προγράμματα ΕΣΠΑ για να προσελκύσουν ως πελάτες του γονείς, αναγκάζοντάς τους να βάλουν βαθιά το χέρι στη τσέπη και με επιπλέον χρεώσεις. Δεν είναι τυχαίο ότι την προηγούμενη χρονιά (2022-2023) το 52,3% των βρεφικών σταθμών που συμμετείχαν στο πρόγραμμα ΕΣΠΑ για τα vouchers- ήταν ιδιωτικοί !!!!

Καταγγέλλουμε τα σχέδια της κυβέρνησης που υλοποιώντας την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης ετοιμάζει νέα “δωράκια” στους επιχειρηματίες χαρίζοντάς τους 200.000.000 ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης για να υπάρξουν νέες θέσεις σε βρεφικούς σταθμούς, όπως ανακοίνωσε η Υφυπουργός Δόμνα Μιχαηλίδου. Χρηματοδοτεί η κυβέρνηση τους ιδιώτες για να αυξάνουν τα κέρδη τους, να παίρνουν ζεστό χρήμα που το πληρώνουμε εμείς και να εμπορεύονται την ανάγκη των παιδιών μας στην προσχολική αγωγή και φροντίδα.

Δεν δεχόμαστε οι κυβερνήσεις να πριμοδοτούν με κάθε είδους μέσα και αποφάσεις τους ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς και να τους αβαντάρουν για να εγγράφουν βρέφη σε τμήματα με παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας ή να τους παραχωρούν το “προνόμιο” να απασχολούν λιγότερο προσωπικό (βρεφοκόμους και νηπιαγωγούς) σε κάθε τμήμα σε σχέση με τους δημοτικούς Πρόκειται για “δωράκια” που έρχονται να προστεθούν στα σχέδια για “χώρους φύλαξης” βρεφών και νηπίων μέσα στους χώρους δουλειάς, που έχουν ήδη ξεκινήσει, υποβαθμίζοντας την προσχολική αγωγή και φροντίδα σε “υπηρεσίες φύλαξης”, προκειμένου να αυξήσουν την εκμετάλλευση της εργαζόμενης μητέρας, λύνοντας τα χέρια των εργοδοτών που θα εκβιάζουν τις εργαζόμενες να δουλεύουν πότε 4ωρο, πότε 10ωρο, στο όνομα της «συμφιλίωσης» επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής.

Δε συμβιβαζόμαστε τα σχέδια της κυβέρνησης για την προσχολική αγωγή, καθώς το ενδιαφέρον της έχει κριτήριο την “αποδοτική επένδυση”, όχι μόνο για τις μητέρες, αλλά κυρίως για τα ίδια τα παιδιά, στην χειραγώγησή τους από την πιο τρυφερή ηλικία και στην ανάπτυξη δεξιοτήτων προσαρμοσμένη στις “ανάγκες της αγοράς”.

Καταγγέλλουμε τον αποκλεισμό 63.000 παιδιών από το πρόγραμμα της ΕΕΤΑΑ για τα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης, όπως και εκατοντάδων χιλιάδων άλλων ηλικίας 5 έως 12 ετών που οι γονείς δεν έκαναν καν αίτηση. Στερούν τα παιδιά μας από το δικαίωμα στον πολιτισμό, στον αθλητισμό, στη δημιουργική απασχόληση, στο παιχνίδι που αποτελεί άπιαστο όνειρο για τις νέες μητέρες, τους νέους γονείς που αδυνατούν να πληρώσουν γι’ αυτό.

ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ !!!

Δεν δεχόμαστε οι ανάγκες των παιδιών μας να είναι εμπόρευμα

και ευκαιριακή παροχή με ημερομηνία λήξης.

Oι Σύλλογοι και οι Ομάδες της ΟΓΕ σε όλη την Ελλάδα πρωτοστατούμε σε αγωνιστικές πρωτοβουλίες σε κάθε γειτονιά και διεκδικούμε για ΟΛΑ τα παιδιά ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΜΕΝΗ ΚΑΙ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΠΡΟΣΧΟΛΙΚΗ ΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΦΡΟΝΤΙΔΑ
Διεκδικούμε :

 • Να εξασφαλίζεται από το κράτος για όλα τα παιδιά μέχρι την είσοδό τους στο σχολείο θέση σε προσχολική δομή δημόσια και δωρεάν με τα απαραίτητα βρεφικά τμήματα. Χωρίς voucher, χωρίς τροφεία, χωρίς χρήματα γονιών για να καλύψουν λειτουργικές δαπάνες, εξόδους, πολιτιστικές δράσεις. Παιδικοί, βρεφικοί σταθμοί και νηπιαγωγεία, τόσα όσα να καλύπτουν τις ανάγκες ΟΛΩΝ των παιδιών, με κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης
 • Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Να μη γίνει καμία απόλυση.
 • Να γίνουν όλες οι αναγκαίες προσλήψεις προσωπικού με μόνιμη και σταθερή εργασία, όλων των αναγκαίων ειδικοτήτων, παιδαγωγών (βρεφονηπιοκόμων και νηπιαγωγών), ειδικού παιδαγωγικού και επιστημονικού (λογοθεραπευτές, εργοθεραπευτές, ψυχολόγοι), βοηθητικού προσωπικού (καθαρίστριες, τραπεζοκόμοι).
 • Κτήρια σύγχρονα, ασφαλή, με τους αναγκαίους χώρους για το παιχνίδι, τη σίτιση, την ξεκούραση των παιδιών.
 • Η σίτιση να γίνεται με ευθύνη του κράτους, για όλα τα παιδιά, με το αναγκαίο προσωπικό, με ποιότητα και επάρκεια.
 • Ενιαίο, επιστημονικό, αναβαθμισμένο σύγχρονο παιδαγωγικό πρόγραμμα με ευθύνη του κράτους
 • Γενναία κρατική χρηματοδότηση για τη δημιουργία και λειτουργία Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών, αποκλειστικά δημόσιων και δωρεάν, με μόνιμο προσωπικό όλων των αναγκαίων ειδικοτήτων

8.9.2023

Το Γραφείο Τύπου της ΟΓΕ