Για τη Νέα Σχολική Χρονιά 2023

Νέες μητέρες, γονείς, εκπαιδευτικοί και εργαζόμενοι στα σχολεία,

Η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ) απευθύνεται σε όλες και όλους εσάς μπροστά στη νέα σχολική χρονιά.

Μια σχολική χρονιά που ξεκινά σε πολλές περιοχές της χώρας με σχολεία πνιγμένα στη λάσπη, καψαλισμένα από τις πυρκαγιές, επικίνδυνα για την ασφάλεια των παιδιών μας λόγω απουσίας αντισεισμικού ελέγχου.

Τις διαβεβαιώσεις του Υπουργείου Παιδείας ότι όλα είναι έτοιμα να υποδεχτούν τα παιδιά μας διαψεύδει η ίδια η πραγματικότητα αφού η σχολικά χρονιά ξεκινά :

 • Με τουλάχιστον 20.000 κενά σε εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, που όσο κι αν προσπαθεί το Υπουργείο Παιδείας, δεν «κουκουλώνονται» με  τις συγχωνεύσεις τμημάτων, την κατάργηση μαθημάτων ειδικοτήτων, τις αλλαγές στην Παράλληλη Στήριξη, τις αναθέσεις μαθημάτων σε άλλες ειδικότητες, και άλλα τρικ που τελικά δυσχεραίνουν το εκπαιδευτικό έργο με επιπτώσεις στη μόρφωση των μαθητών. 
 • Με το αίσχος των ελαστικών εργασιακών σχέσεων να αφορά το 1/3 των εκπαιδευτικών, που εργάζονται ως αναπληρωτές και αναπληρώτριες, αναγκασμένοι να γυρνούν την χώρα με μια βαλίτσα στο χέρι, με δυσβάσταχτα κόστη, χωρίς να υπάρχει καμία μέριμνα γι’ αυτούς και τις οικογένειές τους (π.χ. για τη διαμονή τους, για τα παιδιά τους κ.ο.κ.), χωρίς να μπορούν να κάνουν κανέναν προγραμματισμό για την προσωπική και οικογενειακή τους ζωή.
 • Με πάνω από 9.000 σχολεία χτισμένα την περίοδο 1960-1985, στα οποία δεν έχει γίνει ποτέ προσεισμικός έλεγχος. Σχολεία σαν κι αυτά που οι σοβάδες πέφτουν κάθε τρεις και λίγο στα κεφάλια των μαθητών, που πλημμυρίζουν με μια μπόρα. Γιατί ο έλεγχος, η συντήρηση και η κατασκευή της σχολικής στέγης, σε τελική ανάλυση η ασφάλεια των παιδιών μας, θεωρείται κόστος για το κράτος.
 • Με καθαρίστριες που δουλεύουν σε συνθήκες εργασιακού μεσαίωνα, με 2ωρες και 3ωρες συμβάσεις, με μισθούς ψίχουλα, και που σε καμία περίπτωση δεν επαρκούν για την καθαριότητα των σχολικών μονάδων και την εξασφάλιση της υγείας της σχολικής κοινότητας.
 • Με την ενεργειακή φτώχεια και την ακρίβεια, τα υπέρογκα νοίκια να εξανεμίζουν τον οικογενειακό προϋπολογισμό το πρώτο 10ήμερο του μήνα και οι γονείς πανικόβλητοι να αναρωτιούνται πώς θα τα βγάλουν πέρα με τα φροντιστήρια και τις εξωσχολικές δραστηριότητες.  Η βοήθεια στο διάβασμα, ο αθλητισμός ο πολιτισμός, αντί για δικαίωμα των παιδιών που θα έπρεπε να καλύπτεται δωρεάν από το κράτος, γίνονται ατομική ευθύνη και βραχνάς για την οικογένεια.

Η σημερινή κυβέρνηση, πιάνοντας το νήμα απ όλες τις προηγούμενες, αφήνει τα σχολεία να στενάζουν από την υποχρηματοδότηση, την ίδια στιγμή που «ταΐζει» με δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ από τη φοροληστεία των λαϊκών οικογενειών τις μεγάλες επιχειρήσεις και τις ΝΑΤΟικές στρατιωτικές δαπάνες.

Όσα «καλάθια του μαθητή», όσους «ψηφιακούς μετασχηματισμούς» κι αν διαφημίσουν δε μπορούν να κρύψουν ότι θέλουν σχολεία πολλών ταχυτήτων εξαρτημένα από την οικονομική κατάσταση των γονιών, που βάζουν όλο και πιο βαθειά το χέρι στην τσέπη για τη μόρφωση των παιδιών τους. Δεν μπορούν να κρύψουν ότι θέλουν μαθητές πολλών ταχυτήτων που τους περισσότερους από αυτούς τους προετοιμάζουν για την αυριανή τους θέση στους πολλούς «ευέλικτους»  εργαζόμενους.

Η ατομική και συλλογική μας ευθύνη απέναντι στα παιδιά μας μάς υπαγορεύει να μη συμβιβαστούμε με αυτήν την βαρβαρότητα, αλλά μαζί να παλέψουμε για το σχολείο που έχουν ανάγκη. Σήμερα, τον 21ο αιώνα, μπορούν να αξιοποιηθούν όλες οι σύγχρονες δυνατότητες της επιστήμης προς όφελος της μόρφωσης των παιδιών μας για σχολεία ασφαλή, που θα δίνουν πραγματική, ολόπλευρη γνώση, καλλιέργεια, που θα εξασφαλίζουν ισότιμη πρόσβαση σε όλα τα παιδιά. Σχολεία πλήρως στελεχωμένα με εκπαιδευτικό και όλο το υπόλοιπο αναγκαίο προσωπικό με μόνιμη, σταθερή σχέση εργασίας. Σχολεία με προσεισμικό έλεγχο, χωρίς πεσμένους σοβάδες και γυψοσανίδες, χωρίς απειλές για διακοπή ηλεκτροδότησης, χωρίς παρωχημένα αναλυτικά προγράμματα και βιβλία, χωρίς κυνήγι χορηγών για την επιβίωσή τους.

Απαιτούμε:

 • Να καλυφθούν άμεσα τα 20.000 κενά εκπαιδευτικών. Μαζικές προσλήψεις μόνιμου εκπαιδευτικού προσωπικού, μονιμοποίηση όλων των ωρομίσθιων και αναπληρωτών εκπαιδευτικών, Κάλυψη όλων ων πραγματικών αναγκών σε εκπαιδευτικούς και των κενών στα σχολεία και στα ολοήμερα.
 • Αραίωση των μαθητών στις αίθουσες -15 μαθητές ανά τάξη. Καμία τάξη σε κοντέινερ.
 • Μόνιμο και επαρκές προσωπικό καθαριότητας καθώς και βοηθητικό προσωπικό (φύλακες, τραπεζοκόμοι, επιστάτες κλπ.) με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα σε όλα τα σχολεία.
 • Προσλήψεις μόνιμου επιστημονικού προσωπικού (νοσηλευτές, σχολικοί ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί κλπ). Προσλήψεις σχολιάτρων και ενίσχυση των Μονάδων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και διασύνδεσή τους με τα σχολεία.
 • Κάλυψη όλων των αναγκών για παράλληλη στήριξη.
 • Πρόγραμμα ενισχυτικής διδασκαλίας και πρόσθετης διδακτικής στήριξης.
 • Δωρεάν, επαρκή και υγιεινή σίτιση για όλα τα παιδιά στα σχολεία όλων των βαθμίδων με κρατική ευθύνη.
 • Εξασφάλιση της δωρεάν μεταφοράς των μαθητών στο σχολείο με κρατική ευθύνη.
 • Καμιά οικονομική επιβάρυνση των γονιών για τη λειτουργία των σχολείων.
 • Γενναία κρατική χρηματοδότηση των Σχολικών Επιτροπών για την κάλυψη όλων των αναγκών των σχολείων
 • Σύγχρονα και ασφαλή σχολεία. Άμεσος, ουσιαστικός και ενδελεχής προσεισμικός έλεγχος όλων των σχολικών κτιρίων.
 • Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για την Παιδεία. Λεφτά για τα σχολεία και όχι για τα ΝΑΤΟικά σφαγεία και την εμπλοκή της χώρας μας στον πόλεμο στην Ουκρανία.

11.9.2023

Το Γραφείο Τύπου της ΟΓΕ