Ανακοίνωση της ΟΓΕ για το «ΝΕΟ ΣΧΟΛΕΙΟ» της αγοράς – 29/03/2011

ΔΕΛΤΙΟ  ΤΥΠΟΥ

Ανακοίνωση της ΟΓΕ για το «ΝΕΟ ΣΧΟΛΕΙΟ» της αγοράς

 

Οι συγχωνεύσεις καταργήσεις 2000 σχολικών μονάδων από την κυβέρνηση αποτελούν ένα ακόμη πλήγμα για τη λαική οικογένεια. Στερούν από τα παιδιά του λαού το δικαίωμα τους στη μόρφωση. Τσακίζουν τις εργασιακές σχέσεις και τα δικαιώματα των εκπαιδευτικών.

Το «νέο σχολείο» του ΠΑΣΟΚ, που είναι κατεύθυνση της ΕΕ αποτελεί μια ακόμη κερδοφόρα επιχείρηση της «αγοράς». Ιδιαίτερα σήμερα, σε περίοδο καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης που το κεφάλαιο χρειάζεται φτηνή εργατική δύναμη που όχι μόνο δε θα αμφισβητεί την εξουσία των μονοπωλίων, αλλά πειθήνια θα την υπηρετεί.

Το «νέο σχολείο της αγοράς» χτίζεται με τα υλικά της ανταγωνιστικότητας, της αυτονομίας και του κέρδους.

Στην δικαιοδοσία των Καλλικρατικών δήμων, τα σχολεία θα έχουν μειωμένη κρατική χρηματοδότηση, θα αναζητούν χορηγούς και θα κρίνονται με επιχειρηματικά κριτήρια. Παράλληλα θα δίνεται το δικαίωμα στους χορηγούς να παρεμβαίνουν και να καθορίζουν αυτοί το αναλυτικό πρόγραμμα κατακερματίζοντας τον ενιαίο χαρακτήρα της εκπαίδευσης αφού κάθε σχολείο θα δουλεύει με τις  δικές του δυνατότητες πράγμα που σημαίνει ότι θα διαφοροποιείται το δικαίωμα στη μόρφωση με ταξικά κριτήρια σε βάρος των παιδιών των λαϊκών στρωμάτων. Το ενιαίο της εκπαίδευσης σπάει και διαμορφώνονται σχολεία πολλών ταχυτήτων, όπου οι μαθητές θα κατηγοριοποιούνται από νωρίς και η γνώση που θα τους παρέχεται θα είναι μόνο χρηστική, οι λεγόμενες δεξιότητες.

Το θύμα αυτής της πολιτικής είναι η λαϊκή οικογένεια των εργατών, των αυτοαπασχολούμενων, των μικρών αγροτών και τα προβλήματα τα βιώνουν πιο έντονα οι γυναίκες και τα παιδιά.

Η Παιδεία είναι κομβικό σημείο για την ισοτιμία της γυναίκας. Μόνο με την ενιαία, δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση η γυναίκα των λαϊκών στρωμάτων μπορεί να αποκτήσει μόρφωση ικανή για σίγουρη και σταθερή εργασία και ένταξη στην κοινωνική και πολιτική ζωή.

Με τον κοινό, οργανωμένο αγώνα σε κάθε χώρο δουλειάς, σε κάθε σχολείο, σε κάθε γειτονιά μπορούμε να σταματήσουμε τις συγχωνεύσεις που οδηγούν στο σχολείο «της αγοράς», της ταξικής διαφοροποίησης, της αμάθειας.

 

  • Καλούμε σε ξεσηκωμό τους εργαζόμενους γονείς, τους εκπαιδευτικούς, τους μαθητές, τους φοιτητές και σπουδαστές ώστε να μην περάσουν τα αντιεκπαιδευτικά μέτρα της Κυβέρνησης.
  • Να μην κλείσει κανένα σχολείο.
  • Σύγχρονα δημόσια σχολεία με μαζικούς μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών.
  • Καμία τάξη πάνω από 20 μαθητές.

Αποκλειστικά Δημόσια, Δωρεάν, Ενιαία Παιδεία για όλα τα παιδιά με κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης στην εκπαίδευση.

 

Τώρα είναι η ώρα να βάλουμε πλώρη για τον άλλο δρόμο ανάπτυξης, για το χτίσιμο της νέας κοινωνίας όπου η Λαική Παιδεία που εμείς διεκδικούμε δεν θα αποτελεί εμπόρευμα αλλά θα διαπαιδαγωγεί και θα δημιουργεί ολοκληρωμένες προσωπικότητες που θα κατανοούν τους φυσικούς και κοινωνικούς νόμους, θα προετοιμάζει το νέο άνθρωπο να βγει στη ζωή και να διεκδικήσει τον πλούτο που παράγει.

 

 

Αθήνα, 29/32011
Το Γραφείο Τύπου της ΟΓΕ