Παιδικοί Σταθμοί

 

 

Αθήνα, 10/7/2012

 

Προς το Δήμαρχο Αθηναίων

 

 

Αυτή την περίοδο οι νέοι γονείς αναζητούν μια θέση για τα παιδιά τους στους παιδικούς σταθμούς. Πολλά απ’ αυτά έχουν ήδη αποκλειστεί είτε ως «επιλαχόντα», είτε ως «απορριπτέα». Και για άλλα δεν μπορεί να γίνει καν αίτηση αφού οι μανάδες τους είναι άνεργες, ανασφάλιστες, δουλεύουν με μαύρη εργασία ή ως συμβοηθούντα μέλη σε μικρομάγαζα που τσακίζονται από την αναδουλειά και την κρίση.

Την ώρα που οι νέοι γονείς παλεύουν να τα βγάλουν πέρα με την ανέχεια και την ανεργία, παλεύουν να εξασφαλίσουν τη ζωή και την ανάπτυξη των παιδιών τους, την ίδια ώρα βρεφονηπιακοί σταθμοί κλείνουν και πολλά παιδιά μένουν απ’ έξω.

Το πρόβλημα φέτος είναι εκρηκτικό. Παρατηρείται μεγαλύτερη στροφή προς τους δημοτικούς βρεφονηπιακούς σταθμούς αφού, λόγω της εντεινόμενης οικονομικής κρίσης, η επιλογή του ιδιωτικού παιδικού σταθμού εγκαταλείπεται. Ταυτόχρονα καταργούνται τα επιδόματα του ΙΚΑ στα νέα ζευγάρια για παιδικό σταθμό των παιδιών τους, αφού η ίδρυση του ΕΟΠΥΥ δεν προβλέπει τέτοιες παροχές.

Στο Δήμο της Αθήνας κατά τη διάρκεια της θητείας σας , αλλά και του προηγούμενου Δημάρχου κ. Κακλαμάνη έκλεισαν με πρόσχημα την ακαταλληλότητα των κτιρίων δώδεκα παιδικοί σταθμοί. Σήμερα με το ίδιο πρόσχημα δρομολογείται το κλείσιμο και άλλων παιδικών σταθμών. Παρά τις τεράστιες ανάγκες παραμένει ανεκτέλεστη μελέτη για κατασκευή 25 προκάτ κτισμάτων σε ιδιόκτητα οικόπεδα που μπορεί να δώσει άμεσα μια λύση στο ζήτημα της κάλυψης όλων των παιδιών.

Με βάση τις αποφάσεις του ΔΣ του Δημοτικού Βρεφοκομείου εκατοντάδες παιδιά φαίνεται ότι θα «απορριφθούν» και θα μείνουν εκτός παιδικών σταθμών.

Η πρόσφατη απόφασή σας για τον καθορισμό των τροφείων την επόμενη χρονιά θεωρεί υψηλά αυτά τα εισοδήματα που σε συνθήκες άγριας φορολόγησης και ακρίβειας δεν μπορούν να καλύψουν στοιχειώδεις ανάγκες της λαϊκής οικογένειας. Επιπλέον παίρνετε ως δεδομένα εισοδήματα του 2011 ενώ ξέρετε ότι λόγω της αλματώδους αύξησης της ανεργίας σήμερα δεν υπάρχουν.

Η σωστή διαπαιδαγώγηση και η ομαλή εξέλιξη και ανάπτυξη του παιδιού απαιτεί την στελέχωση των παιδικών σταθμών με σταθερό και μόνιμο προσωπικό, άρτια εκπαιδευμένο και διαρκώς επιμορφούμενο. Αντ’ αυτού εσείς απολύετε εκατοντάδες συμβασιούχους που καλύπτουν μόνιμες και διαρκείς ανάγκες. Πετάτε στο δρόμο τους εργαζόμενους, αλλά και παιδιά που δε θα γίνουν δεκτά εφόσον οι συμβασιούχοι δεν δουλέψουν του χρόνου.

 

Η ΟΓΕ, το ριζοσπαστικό μαχητικό γυναικείο κίνημα ενώνει τη φωνή του με τις γυναίκες του καθημερινού μόχθου, με τα νέα ζευγάρια που έχουν δικαίωμα τα παιδιά τους να πηγαίνουν σε σύγχρονους δωρεάν κρατικούς σταθμούς.

Οι ανάγκες των παιδιών και των οικογενειών μας δεν μπορεί να είναι εμπόρευμα. Η πολιτική της ΕΕ και της συγκυβέρνησης για περικοπή όλων των κοινωνικών παροχών θα μας βρει απέναντί της στο δρόμο του αγώνα.

 

 

 

 

Διεκδικούμε ανυποχώρητα :

  • Αποκλειστικά Κρατικούς – Δημόσιους – Δωρεάν – Σύγχρονους και Ασφαλείς Παιδικούς Σταθμούς με κτιριακή επάρκεια, καταλληλότητα, υποδομή, ποιότητα του φαγητού.
  • Μόνιμο, εξειδικευμένο και επαρκές προσωπικό με τον ενιαίο φορέα προσχολικής αγωγής που να ανήκει στο Υπουργείο Παιδείας, με ενιαίο παιδαγωγικό πρόγραμμα.
  • Να μην κλείσει κανένας παιδικός και βρεφονηπιακός σταθμός
  • Να καλυφθεί το σύνολο των αιτήσεων και να γίνουν δεκτά όλα τα παιδιά Ελλήνων και μεταναστών χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
  • Να μη γίνει καμιά απόλυση. Να μονιμοποιηθούν όλοι οι συμβασιούχοι χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
  • Σταθερή και μόνιμη δουλειά για όλους τους εργαζόμενους με 6ωρο, 5ημερο, 30ωρο
  • Να καταργηθούν τα τροφεία.