Αντιπροσωπεία της ΟΓΕ Έμπρακτα στο Πλευρό των Παιδιών της Παλαιστίνης

Αντιπροσωπείες της ΟΓΕ, του ΠΑΜΕ, της ΕΕΔΥΕ, της ΕΕΔΔΑ και της ΣΕΑΑΝ την Παρασκευή, στις 28 Μάρτη, επισκέφτηκαν την παλαιστινιακή πρεσβεία, εκφράζοντας αλληλεγγύη στις μητέρες και στα παιδιά που βρίσκονται για νοσηλεία στη χώρα μας. Εκεί συναντήθηκαν με γυναίκες από τη Γάζα που βρίσκονται στη χώρα μας μαζί με τα παιδιά τους, τα οποία νοσηλεύονται σε νοσοκομεία της Ελλάδας. Η επίσκεψη έγινε με αφορμή και τη Μέρα Παλαιστινιακής Γης, όπως έχει καθιερωθεί η 30ή Μάρτη από τον παλαιστινιακό λαό για να τιμήσει όλους όσοι αντιστάθηκαν και συμμετείχαν στις γενικές απεργίες που έγιναν στις 30/3/1976 ενάντια στην απόφαση του Ισραήλ να δημεύσει παλαιστινιακά εδάφη.

Τα μεγαλύτερα θύματα του πολέμου

Συνολικά 10 παιδιά από την Παλαιστίνη βρίσκονται στη χώρα μας προκειμένου να αναζητήσουν νοσηλεία, θεραπεία και αποκατάσταση της υγείας τους, στο πλαίσιο προγράμματος εξάμηνης διάρκειας που υλοποιείται μέσω του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Όπως εξήγησε η Σούχα Ντορχόμ, σύζυγος του Παλαιστίνιου πρέσβη, τα παιδιά συνοδεύονται από ένα ενήλικο μέλος της οικογένειάς τους, συνήθως τη μητέρα τους, ενώ μαζί τους μπορούσε να ταξιδέψει και ένα από τα ανήλικα αδέρφια του καθενός.

Τα μισά από τα παιδιά που νοσηλεύονται αντιμετωπίζουν τραυματισμούς που συνδέονται ευθέως με τον πόλεμο ο οποίος μαίνεται εδώ και ενάμιση χρόνο στην πατρίδα τους. Κάποια από αυτά ανασύρθηκαν από τα συντρίμμια των ισοπεδωμένων σπιτιών τους, δίπλα από τα αδέρφια τους που δεν τα κατάφεραν. Νοσηλεύτηκαν σε πρωτόγονες συνθήκες, σε νοσοκομεία όπου το προσωπικό πολλές φορές δεν είχε να τους προσφέρει ούτε αναλγητική αγωγή.

Σήμερα παλεύουν για να αναρρώσουν, να μπορέσουν να περπατήσουν, να μάθουν να ζωγραφίζουν, να παίζουν, να ονειρεύονται με ένα χέρι, με έναν πνεύμονα, με φθορές στην υγεία τους, με την απώλεια μελών της οικογένειάς τους.

Τα άλλα μισά παιδιά αντιμετωπίζουν σοβαρές παθήσεις και χρόνια νοσήματα, η διάγνωση και θεραπεία των οποίων γινόταν έτσι κι αλλιώς μετ’ εμποδίων στην αποκλεισμένη Γάζα. Ο πόλεμος κατέστησε μέχρι και τη στοιχειώδη περίθαλψη ακόμα πιο δύσκολη, καθώς οι δολοφονικές επιθέσεις του Ισραήλ ισοπέδωσαν το ένα νοσοκομείο μετά το άλλο.

Μεγαλύτερη η καταστροφή απ’ αυτή που φαίνεται

«Μέσα σε τόσες χιλιάδες τραυματίες εμείς είμαστε οι “τυχεροί”», σχολίασαν οι Παλαιστίνιες που μετέφεραν τις ιστορίες των ίδιων και των παιδιών τους. Δεν ξεχνάνε στιγμή, όπως εμφατικά επανέλαβαν, όσους έχουν μείνει πίσω. Εξάλλου, μέσα σε αυτούς είναι και οι δικές τους οικογένειες, τα υπόλοιπα παιδιά τους.

«Ο πραγματικός πόνος, η πραγματική καταστροφή είναι πολύ μεγαλύτερα από αυτά που βλέπουμε στις εικόνες», υπογράμμισαν. Όπως εξήγησαν, η ζωή στη Γάζα ποτέ δεν ήταν εύκολη: Ο αποκλεισμός, οι στερήσεις, η πείνα, ο ασφυκτικός έλεγχος στα check points του Ισραήλ, οι επιθέσεις που μπορούν σε μια στιγμή να γκρεμίσουν όσα έχτισαν με τους κόπους μιας ζωής, ήταν πάντα στοιχεία της καθημερινότητάς τους.

Ο σημερινός όμως πόλεμος, όπως καταγγέλλουν, έχει καταστρέψει κάθε υποδομή, έχει ισοπεδώσει σπίτια, νοσοκομεία και δρόμους, έχει αφήσει ολόκληρες περιοχές χωρίς ρεύμα και νερό. Παρ’ όλα αυτά, εξέφρασαν αποφασιστικά τη θέλησή τους να μην αφήσουν ποτέ την πατρίδα τους και τον αγώνα για να ζήσουν σε αυτήν ελεύθεροι.

Με την Παλαιστίνη ως τη λευτεριά!

«Δυναμώνουμε τον αγώνα ενάντια στην αιτία που γεννά τα βάσανά τους», τόνισε η πρόεδρος της ΟΓΕ Χριστίνα Σκαλούμπακα, καταγγέλλοντας τον πόλεμο, την κατοχή, την προσπάθεια ξεριζωμού στην οποία επιδίδονται το κράτος του Ισραήλ και μαζί του οι ελληνικές κυβερνήσεις, η ΕΕ και το ΝΑΤΟ, που στηρίζουν τη δολοφονική του δράση. Στην κατεύθυνση αυτή, η ΟΓΕ πρόσφερε ως μικρό και συμβολικό δώρο στις οικογένειες με τις οποίες συναντήθηκε κούπες με το σύνθημα «Με τα παιδιά της Παλαιστίνης ως τη λευτεριά», γραμμένο στα Ελληνικά και στα Αραβικά. Παράλληλα, συζήτησαν με τις μητέρες των παιδιών για τις ανάγκες και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, προκειμένου να διεκδικήσουν μαζί τους λύσεις, να προσφέρουν όποια μικρή βοήθεια μπορούν και να κάνουν την προσωρινή διαμονή τους στη χώρα μας όσο το δυνατόν καλύτερη.