Πρόγραμμα για πρακτική άσκηση

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

«Όταν οι εκμεταλλευτές του μόχθου μας λένε πως σχεδιάζουν πρόγραμμα για “καταπολέμηση της ανεργίας”, όταν μιλάνε για “πρακτική άσκηση” εμείς ξέρουμε πως καταστρώνουν σχέδιο για προσωρινή, φθηνή απασχόληση, χωρίς ασφάλιση για συνταξιοδότηση, που αποφέρει περισσότερα κέρδη στους εργοδότες. Τα νέα προγράμματα που κυβέρνηση και υπουργείο Εργασίας σχεδιάζουν να βάλουν σε εφαρμογή από την αρχή του επομένου χρόνου, για να καταπολεμήσουν υποτίθεται την ανεργία των νέων μέχρι 29 ετών αφορούν την πρακτική άσκηση σε πρώτη φάση 20.000 αποφοίτων ΑΕΙ/ΤΕΙ και στη συνέχεια 25.000 αποφοίτων άλλων βαθμίδων εκπαίδευσης, για 5 μήνες με μισθό 460 και 400 ευρώ αλλά και επιδοτήσεις για να γίνουν οι νέοι άνεργοι …επιχειρηματίες. Προσπαθούν να συγκρατήσουν την εκρηκτική ανεργία που χτυπάει 62% στις νέες γυναίκες, ανακυκλώνοντας και μοιράζοντάς τη στη νεολαία, διακόπτοντάς τη με μικρά διαστήματα δουλειάς.

Οι γυναίκες της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων, οι νέες εργαζόμενες και άνεργες έχουν πικρή πείρα από τέτοια προγράμματα. Πολλές δουλεύουν ήδη σε παρόμοια που μοιράζουν ζεστό χρήμα στους επιχειρηματίες, ενώ οι ίδιες μένουν για μήνες απλήρωτες και στο τέλος επιστρέφουν στις ουρές της ανεργίας, χωρίς επίδομα ή άλλες παροχές.

Η ΟΓΕ καταγγέλλει τις μεθοδεύσεις αυτές που τσακίζουν εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα των νέων εργαζομένων και τους χρησιμοποιούν για την παραπέρα συρρίκνωση των δικαιωμάτων όλων των εργαζομένων. Εξασφαλίζουν μόνο ανεργία για τους νέους και πρόσθετα κέρδη για τους εργοδότες. Η ΟΓΕ καλεί τις νέες εργαζόμενες και άνεργες με την πάλη τους μέσα από το ριζοσπαστικό γυναικείο κίνημα, τους συλλόγους και τις ομάδες της ΟΓΕ, με τη συμμετοχή τους στα ταξικά σωματεία του ΠΑΜΕ, να διεκδικήσουν άμεσα μέτρα προστασίας των ανέργων και παράλληλα μόνιμη, σταθερή δουλειά με σύγχρονα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα».

Αθήνα, 30/11/2012

Το Γραφείο Τύπου

της ΟΓΕ