Ανακοίνωση – Καταγγελία: Η εξέταση για τον καρκίνο του μαστού αρχικού σταδίου να γίνεται δωρεάν σε όλες τις γυναίκες που τη χρειάζονται

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ

 Η εξέταση για τον καρκίνο του μαστού αρχικού σταδίου   να γίνεται δωρεάν σε όλες τις γυναίκες που τη χρειάζονται

 Η ΟΓΕ καταγγέλλει μία ακόμα εγκληματική απόφαση του Υπουργού Υγείας, που αφορά την ανάκληση της χρηματοδότησης από τον ΕΟΠΥΥ της πολύ σοβαρής και ακριβής διαγνωστικής εξέτασης oncotype DX, που χρειάζονται οι γυναίκες που πάσχουν από καρκίνο αρχικού σταδίου του μαστού.

Η εξέταση αυτή δίνει σημαντικές πληροφορίες στο γιατρό, αλλά και στην πάσχουσα, για την εξέλιξη της νόσου και τον προσδιορισμό της πιο αποτελεσματικής, στοχευμένης θεραπείας, δηλαδή εάν χρειάζεται να γίνει χημειοθεραπεία ή όχι και ποσοτικοποιεί την πιθανότητα υποτροπής και επιτυχίας της χημειοθεραπείας.

Η αναγκαιότητα και χρησιμότητά της εξέτασης επιβεβαιώνεται και από το ότι τα τελευταία χρόνια συμπεριλαμβάνεται στις οδηγίες που δίνουν διεθνείς και ευρωπαϊκοί φορείς στην ογκολογία. Σημαντικό ποσοστό των γυναικών με αυτόν τον τύπο καρκίνου, δεν χρειάζεται να κάνουν χημειοθεραπεία, μία θεραπεία επίπονη για την ασθενή και ολόκληρη την οικογένεια, λόγω των σοβαρών παρενεργειών. Το όφελος σωματικό, ψυχικό και οικονομικό είναι τεράστιο.

Στις 12/6/2012 το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας (ΚΕΣΥ) έδωσε θετική γνωμοδότηση εκτέλεσης της εξέτασης και στην Ελλάδα για τους τύπους καρκίνου που ενδείκνυται . Eτσι ο ΕΟΠΥΥ αποζημίωνε στο 80% του κόστους, την εξέταση που συνολικά ανέρχεται στα 3.500 ευρώ. Το 20% το πλήρωνε η ασθενής, που και αυτό το ποσοστό είναι δυσβάσταχτο έως και αδύνατο να πληρωθεί από την πλειοψηφία των ασθενών γυναικών. Στις 10/5/13 το Υπουργείο Υγείας ανακάλεσε την έγκριση χορήγησης. Δηλαδή οι ασθενείς πρέπει να πληρώνουν από την τσέπη τους των ποσό των 3.500 ευρώ.

Η πολιτική υγείας της τρικομματικής κυβέρνησης, στα πλαίσια της γενικότερης αντιλαϊκής πολιτικής της, δεν επιτρέπει πλέον τα «περιττά έξοδα». Η υγεία των γυναικών των λαϊκών στρωμάτων θυσιάζεται στο όνομα του κέρδους των μονοπωλίων.

Η ΟΓΕ διεκδικεί όχι μόνο την άμεση επανέγκριση της εξέτασης για τις ασφαλισμένες του ΕΟΠΥΥ, αλλά την εκτέλεση της εξέτασης σε όλες τις γυναίκες ασφαλισμένες και ανασφάλιστες, που την χρειάζονται χωρίς συμμετοχή, μέσα στο δημόσιο σύστημα υγείας.

 

Απαιτούμε:

* Την επέκταση της oncotype DX για όλους τους τύπους καρκίνου που εγκρίνονται από τους διεθνείς και ευρωπαϊκούς οργανισμούς.

* Την εκτέλεση, με βάση εθνικό πρόγραμμα και σχεδιασμό όλων των προληπτικών εξετάσεων για τους γυναικείους καρκίνους και τον εμβολιασμό σε όλες τις γυναίκες της χώρας μας. Η έγκαιρη διάγνωση σε αρχικό στάδιο και η σωστή θεραπεία, εξασφαλίζει σε πολύ μεγάλο ποσοστό και τη θεραπεία του καρκίνου.

Η ΟΓΕ με τους συλλόγους και τις ομάδες της, αλλά με τις ταξικές και ριζοσπαστικές συσπειρώσεις το ΠΑΜΕ, την ΠΑΣΥ, την ΠΑΣΕΒΕ και το ΜΑΣ την κοινωνική συμμαχία, έχουμε ήδη εντάξει και το αίτημα αυτό στο γενικότερο πλαίσιο των αιτημάτων μας για την υγεία.

Παλεύουμε για ένα αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα υγείας – πρόνοιας με κεντρικό σχεδιασμό και χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, γιατί μόνο μέσα σε αυτό μπορεί να εξασφαλισθεί ο κοινωνικός χαρακτήρας της υγείας, η δωρεάν και ισότιμη εξασφάλισή της σε όλους.

 

Ιούνης 2013