Συνάντηση με τον υφυπουργό Εργασίας για το ζήτημα του επιδόματος τοκετού

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 Συνάντηση με τον υφυπουργό Εργασίας Α. Μπέζα, προκειμένου να του θέσει το ζήτημα του επιδόματος τοκετού, είχε, την Τρίτη το πρωί, αντιπροσωπεία του προεδρείου της ΟΓΕ, με επικεφαλής την πρόεδρό της, Μαιρήνη Στεφανίδη.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε συνέχεια της κινητοποίησης που οργάνωσε η ΟΓΕ στις 14 Ιούλη στο υπουργείο.

Η αντιπροσωπεία της ΟΓΕ τόνισε στον υφυπουργό ότι είναι απαράδεκτο να λαμβάνουν μητέρες «ραβασάκια» με τα οποία το ΙΚΑ τις καλεί να επιστρέψουν ως «αχρεωστήτως καταβληθέν» το επίδομα, γιατί τους καταβλήθηκε μετά την κατάργησή του από τον ΕΟΠΥΥ το Νοέμβρη του 2012. Μάλιστα επέδωσαν στον υφυπουργό σχετικά έγγραφα με τα οποία μητέρες ενημερώθηκαν πως πρέπει να επιστρέψουν έντοκα το ποσό των 900 ευρώ μέσα σε 15 μέρες, διαφορετικά θα αντιμετωπίσουν διαδικασίες κατασχέσεων. Παρόμοιες περιπτώσεις υπάρχουν σε όλη τη χώρα. Με δεκάδες μητέρες που αντιμετωπίζουν αυτό το πρόβλημα έχει έρθει σε επαφή ο σύλλογος της ΟΓΕ στο Ηράκλειο της Κρήτης, που έχει κινητοποιηθεί για να δοθεί λύση.

Η αντιπροσωπεία ξεκαθάρισε τη θέση της ΟΓΕ, πως είναι ανεπίτρεπτο το ποσό του επιδόματος να χορηγείται μόνο στις περιπτώσεις τοκετού στο σπίτι και υπογράμμισε πως οι σύλλογοι και οι ομάδες της ΟΓΕ διεκδικούν επίδομα τοκετού για όλες τις γυναίκες, εργαζόμενες στο δημόσιο ή στον ιδιωτικό τομέα, αγρότισσες, αυτοαπασχολούμενες, άνεργες και ανασφάλιστες, σαν μια ελάχιστη παροχή προς τη λαϊκή οικογένεια.

Ο υφυπουργός δεσμεύτηκε να εξετάσει το ζήτημα των γυναικών που έχουν βρεθεί «χρεωμένες», αφού, όπως είπε, δεν γνώριζε πως έχει προκύψει τέτοιο πρόβλημα. Όσο για την επαναφορά του επιδόματος, στάθηκε κυρίως στο «δημοσιονομικό πρόβλημα» που θα δημιουργούσε η ικανοποίηση του αιτήματος.

 

Αθήνα, 22/7/2014

Το Γραφείο Τύπου

της ΟΓΕ