Η προσχολική αγωγή είναι δικαίωμα κάθε παιδιού, αποτελεί λαϊκή ανάγκη

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

 

Η προσχολική αγωγή είναι δικαίωμα κάθε παιδιού,

αποτελεί λαϊκή ανάγκη.

 

Νέες μητέρες, νέοι γονείς,

Καταλαβαίνουμε την αγωνία σας για το αν θα εξασφαλίσετε μια θέση στους παιδικούς σταθμούς για το παιδί σας και με τι όρους.

 

Οι ανάγκες των παιδιών και των οικογενειών μας δεν μπορεί να αποτελούν εμπόρευμα.

 

Δεν αποδεχόμαστε:

 

 • Τις τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό, τις συνεχείς εναλλαγές εργαζομένων, αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις που μπορούν να έχουν στη σωματική και ψυχική υγεία των βρεφών και των νηπίων, τη γενίκευση των 9μηνων, 5μηνων, ακόμα και 2μηνων συμβάσεων προσωπικού.
 • Την πληρωμή για «τροφεία» και αναλώσιμα έτσι ώστε το κόστος να είναι δυσβάσταχτο για τη λαϊκή οικογένεια.
 • Τις σοβαρές ελλείψεις στη σίτιση των παιδιών τόσο σε ποιότητα όσο και σε ποσότητα.
 • Την υποχρηματοδότηση, τις ελλείψεις σε σοβαρά προβλήματα υποδομών και εξοπλισμού με αποτέλεσμα τα παιδιά μας να στοιβάζονται σε ασφυκτικά μικρές αίθουσες ή σε ακατάλληλους χώρους.
 • Την έλλειψη ιατρικής παρακολούθησης και κατάλληλων χώρων ανάρρωσης.

 

Για όλα αυτά ευθύνη έχουν:

 

Οι Κυβερνήσεις και η Τοπική Διοίκηση που αντιμετωπίζουν τους βρεφονηπιακούς σταθμούς σαν «υπηρεσίες φύλαξης» και μάλιστα ακριβοπληρωμένες από τους γονείς και όχι ως προσχολική αγωγή, που πρέπει να παρέχεται δωρεάν για τη σωστή ψυχική και σωματική ανάπτυξη του παιδιού και την κοινωνικοποίησή του.

Αντιμετωπίζεται η διαπαιδαγώγηση του παιδιού και ο παιδικός σταθμός ως οικογενειακή υπόθεση-εμπόρευμα με υπηρεσίες, όπως τις αποκαλούν, «προσβάσιμες και προσιτές οικονομικά». Ώστε να πληρώνονται όλα από την τσέπη μας.

 

Δεν ανεχόμαστε η Κυβέρνηση, σε συνεργασία με τους Δήμους, να δεσμεύει τα αποθεματικά και τα ταμειακά διαθέσιμα των Δήμων και όλων των δομών μαζί και των παιδικών σταθμών!

 

Είναι πρόκληση να πηγαίνουν τα αποθεματικά για την πληρωμή του χρέους στους δανειστές, αφού το χρέος δεν είναι του λαού, και να στερούν από εμάς και τα παιδιά μας τις αναγκαίες κοινωνικές υπηρεσίες και υποδομές, όπως η προσχολική αγωγή.

 

Η πολιτική της ΕΕ και των κυβερνήσεων για περικοπή των κοινωνικών παροχών

μας βρίσκει απέναντί της στο δρόμο του αγώνα.

 

Η ΟΓΕ, το ριζοσπαστικό γυναικείο κίνημα, ενώνει τη φωνή της με τις γυναίκες του καθημερινού μόχθου, με τα νέα ζευγάρια που έχουν δικαίωμα τα παιδιά τους να πηγαίνουν σε σύγχρονους δημόσιους και δωρεάν κρατικούς σταθμούς. Παλεύουμε μαζί με τις εργαζόμενες στους παιδικούς σταθμούς μαζί με τους γονείς, με όλους τους εργαζόμενους για τα άμεσα προβλήματα, που προκύπτουν σε κάθε περιοχή, αλλά και με κεντρικές παρεμβάσεις για τη ζωτική αυτή ανάγκη των παιδιών της λαϊκής οικογένειας.

 

ü  Αγωνιζόμαστε ώστε:

 

Η λειτουργία των παιδικών σταθμών να είναι ευθύνη του κράτους, με χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό,  με επαρκές ειδικευμένο προσωπικό, υποδομές, εξοπλισμό, παιδαγωγικό πρόγραμμα, ασφάλεια, διατροφή, σύμφωνα με τις ανάγκες της ηλικίας των βρεφών – νηπίων.

Αποκλειστικά Κρατικοί – Δωρεάν – Σύγχρονοι και Ασφαλείς βρεφικοί και παιδικοί σταθμοί για όλα τα παιδιά Ελλήνων ή μεταναστών χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

 

 

ü  Διεκδικούμε ανυποχώρητα:

 

 • ØΑποκλειστικά Κρατικούς – Δημόσιους – Δωρεάν – Σύγχρονους και Ασφαλείς Παιδικούς Σταθμούς με κτιριακή επάρκεια, καταλληλότητα, υποδομή, ποιότητα του φαγητού.
 • ØΜόνιμο, εξειδικευμένο και επαρκές προσωπικό με τον ενιαίο φορέα προσχολικής αγωγής που να ανήκει στο Υπουργείο Παιδείας, με ενιαίο παιδαγωγικό πρόγραμμα.
 • ØΝα μην κλείσει κανένας παιδικός και βρεφονηπιακός σταθμός.
 • ØΝα καλυφθεί το σύνολο των αιτήσεων και να γίνουν δεκτά όλα τα παιδιά Ελλήνων και μεταναστών χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
 • ØΝα μη γίνει καμιά απόλυση. Να μονιμοποιηθούν όλοι οι συμβασιούχοι χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
 • Ø Σταθερή και μόνιμη δουλειά για όλους τους εργαζόμενους με 6ωρο, 5ημερο, 30ωρο.
 • ØΝα καταργηθούν τα τροφεία.

 

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ

Αθήνα, 19/5/2015