Ανακοίνωση για την αντιφασιστική νίκη των λαών

Ανακοίνωση για την αντιφασιστική νίκη των λαών

 

9 Μάη 1945: Η μέρα που σηματοδοτεί το τσάκισμα του φασισμού…

Τη νύχτα της 8ης προς την 9η Μάη 1945 η ναζιστική Γερμανία συνθηκολογεί άνευ όρων, σφραγίζοντας ουσιαστικά τη μεγάλη νίκη των λαών κατά της φασιστικής Γερμανίας! Λίγους μήνες αργότερα ακολουθεί η συνθηκολόγηση της Ιαπωνίας. Ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος (1939 – 1945) που έχει ήδη διαρκέσει 2.194 μέρες και έχει στοιχίσει τη ζωή σε 50 εκατομμύρια ανθρώπους, βαίνει προς το τέλος του.

 

Τη μέρα αυτή οι γυναίκες του γυναικείου ριζοσπαστικού κινήματος αποδίδουμε φόρο τιμής σε όσους έδωσαν τη ζωή τους πολεμώντας ενάντια στο φασισμό.

 

Τιμάμε:

oόσους αγωνίστηκαν κατά των εισβολέων κατακτητών στα πεδία των μαχών, στις πόλεις, στα βουνά, στην παρανομία.

oτους ανώνυμους μαχητές και μαχήτριες που πολέμησαν εναντίον του ιμπεριαλιστικού άξονα Γερμανίας – Ιαπωνίας – Ιταλίας και των συμμάχων τους.

oτους νεκρούς από πείνα, τα εκατομμύρια θύματα των στρατοπέδων θανάτου και κάθε χώρου φρίκης, όπου η εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο έφτασε στο αποκορύφωμα, με την απόλυτη απαξίωση της ανθρώπινης ύπαρξης.

Η αντιφασιστική νίκη των λαών οφείλει πολλά στους σοβιετικούς μαχητές και μαχήτριες,

στους αγωνιστές και αγωνίστριες που έπεσαν για την υπεράσπιση της πατρίδας τους,

των μεγάλων λαϊκών ιδανικών.

 

Αξιοσημείωτη ήταν όμως και η συμβολή του ελληνικού λαού!

oΕκατοντάδες χιλιάδες άντρες, γυναίκες και παιδιά πάλεψαν με τ’ όπλο ή με την προκήρυξη, κράτησαν ηρωική στάση στα κρατητήρια και στα εκτελεστικά αποσπάσματα, έδωσαν μάχες για την οργάνωση της επιβίωσης του λαού.

oΕκατοντάδες χιλιάδες λαϊκοί άνθρωποι έκρυψαν αγωνιστές ή πήραν μέρος στις απεργίες, στα σαμποτάζ και στις διαδηλώσεις ενάντια στους φασίστες.

oΔεκάδες χιλιάδες γυναίκες πολέμησαν με αυτοθυσία, πάλεψαν στις συνοικίες, τα βουνά, τα εργοστάσια, παντού, ενάντια στους κατακτητές και τους ντόπιους συμμάχους τους. Χιλιάδες γυναίκες φυλακίστηκαν, βασανίστηκαν, εξορίστηκαν, εκτελέστηκαν.

 

Η 9η Μάη να μη γίνει ποτέ στη συνείδηση των λαών «Μέρα της Ευρώπης»

όπως ανακηρύχτηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση

για να σβηστεί η ιστορική μνήμη.

Ο φασισμός και ο πόλεμος γεννήθηκαν από τα σπλάχνα της εκμεταλλευτικής κοινωνίας του κεφαλαίου. Όσο θα υπάρχουν τέτοιες κοινωνίες δεν πρόκειται να εκλείψουν. Οι κυβερνήσεις των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν πρωτοστατήσει στους σύγχρονους πολέμους της Γιουγκοσλαβίας, του Αφγανιστάν, του Ιράκ, του Μάλι, της Συρίας. Όμως οι λαοί, παρά τις προσπάθειες των καταπιεστών τους, δεν πρόκειται να ξεχάσουν! Και θα αγωνιστούν, ο κάθε λαός πρώτα απ’ όλα για τη χώρα του, για να εξαφανίσουν την ύπαρξη κάθε οικονομικού συμφέροντος και κάθε εξουσίας που τους βλάπτει, παίρνοντας την τύχη τους στα χέρια τους και αλλάζοντας τα πάντα για την ικανοποίηση των δικών τους αναγκών.

Μαθαίνουμε, Συμμετέχουμε, Αγωνιζόμαστε!

            Σήμερα, κάθε γυναίκα από λαϊκή οικογένεια, κάθε μάνα που νοιάζεται για το μέλλον των παιδιών της έχει χρέος να μάθει και να μεταδώσει την αλήθεια για την ιστορία. Να αντιπαλέψει τη σύγχρονη προπαγάνδα της νεοναζιστικής Χρυσής Αυγής, την αντιδραστική θεωρία των δύο άκρων.

Γιατί και σήμερα οι απόγονοι των ναζιστών, χύνουν το φασιστικό τους δηλητήριο και μας καλούν να δούμε ως εχθρό το συνάδελφό μας, τον πρόσφυγα, τον μετανάστη και να κάνουμε φίλο τον πραγματικό εχθρό μας: αυτόν που μας απολύει ή μας αφήνει απλήρωτους μισθούς, που μας θέλει να δουλεύουμε από το πρωί ως το βράδυ για ένα ξεροκόμματο. Αυτόν που βάζει τη σφραγίδα για να χύνεται αίμα γυναικών και παιδιών στη Συρία, την Παλαιστίνη, την Ουκρανία, σε όλη τη Μέση Ανατολή, την Αφρική και αλλού. Αυτόν που ευθύνεται για την ανεργία, τη φτώχεια, τον πόλεμο και την προσφυγιά.

 

 

Τιμάμε όλους εκείνους που αγωνίστηκαν κατά του φασισμού, μας φωτίζει το παράδειγμά τους. Πιάνουμε το νήμα των αγώνων του λαού μας και συνεχίζουμε κι εμείς τους αγώνες τους δικούς μας, με πείσμα, ξέροντας ότι όταν οι λαοί θέλουν, μπορούν!

 

Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας

ΜΑΗΣ 2016