8 Μάρτη 2017

Με την εκδήλωση που οργάνωσε την Τετάρτη το απόγευμα, στον κινηματογράφο «Studio» στην πλατεία Αμερικής, τίμησε η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ) την Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας. Στην εκδήλωση μίλησε η πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Χριστίνα Σκαλούμπακα, ενώ ακολούθησε η προβολή της ταινίας «Δύο ημέρες, μία νύχτα», των Ζαν-Πιερ και Λικ Νταρντέν.

Τόσο σήμερα, όσο και όλες τις μέρες της εβδομάδας που διανύουμε, οι Σύλλογοι και οι Ομάδες της ΟΓΕ έκαναν εξορμήσεις, περιοδείες και συσκέψεις, συζήτησαν με εργαζόμενες, άνεργες, συνταξιούχους, με νέες γυναίκες και μητέρες. Μαζί με κλαδικά και επιχειρησιακά σωματεία βρέθηκαν σε χώρους δουλειάς, καλώντας τις εργαζόμενες να πάρουν στα δικά τους χέρια τη σκυτάλη των αγώνων.

«160 χρόνια μετά, ο αγώνας των εργατριών της Ν. Υόρκης και όλοι αυτοί που ακολούθησαν, αποτελεί για μας το μεγαλύτερο δίδαγμα: Ότι μόνο η οργάνωση και η συλλογική δράση των εργαζομένων μπορεί να σπάσει τις αλυσίδες του φόβου. Τίποτα δεν μας χαρίστηκε. Ό,τι κατακτήθηκε έχει τη σφραγίδα της σκληρής πάλης του εργατικού κινήματος», σημείωσε στην ομιλία της η Χριστίνα Σκαλούμπακα, πρόεδρος της ΟΓΕ.

Κάλεσε τις γυναίκες να απορρίψουν τη σημερινή βαρβαρότητα και να παλέψουν για τις σύγχρονες ανάγκες των ίδιων και των οικογενειών τους. Ανάμεσα σε άλλα σημείωσε: «Δεν μας αρκεί απλά η επιβίωση. Θέλουμε τη ζωή που μας αξίζει! Δε συμβιβαζόμαστε με τη μερική απασχόληση, με τα διάφορα προγράμματα ανακύκλωσης της ανεργίας, με τις συμβάσεις έργου ή με μπλοκάκι, με τα “δουλεμπορικά” γραφεία ευρέσεως εργασίας.

Αντιπαλεύουμε την πολιτική της ΕΕ και των κυβερνήσεων που προωθούν το μοντέλο της “απασχολήσιμης”, της εργαζόμενης – λάστιχο, διαρκώς επανακαταρτιζόμενης, αφού θα μένει μήνες ή και χρόνια εκτός εργασίας, μετακινούμενη απ’ άκρη σ΄ άκρη της χώρας, αλλά και σε άλλα κράτη – μέλη της ΕΕ σε αναζήτηση δουλειάς μέχρι τα βαθιά γεράματα. Είναι μοντέλο κομμένο και ραμμένο στις απαιτήσεις της ανταγωνιστικότητας των επιχειρηματικών ομίλων. (…)

Ο συνδυασμός της εργασίας με τη μητρότητα μπορεί να γίνει πραγματικότητα αν κατακτήσουμε μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλες τις γυναίκες, κοινωνική προστασία της μητρότητας. Ταυτόχρονα διεκδικούμε ελεύθερο χρόνο για μας και τις οικογένειές μας που θα τον αξιοποιούμε δημιουργικά, ενώ θα μπορούμε να συμμετέχουμε και στην κοινωνική δράση, που αποτελεί στοιχείο για την ολόπλευρη ανάπτυξη της προσωπικότητάς μας». (Διαβάστε όλη την ομιλία ΕΔΩ)