8 Μάρτη 2016

8 Μάρτη 2016 – Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

 Ομιλία της προέδρου της Ομοσπονδίας Μαιρήνης Στεφανίδη

8 ΜΑΡΤΗ ΣΥΜΒΟΛΟ ΑΓΩΝΑ, ΘΑ ΜΑΣ ΟΔΗΓΕΙ ΚΑΙ ΤΟΥΤΟ ΤΟΝ ΑΙΩΝΑ

 

 

Βαδίζουμε για τη φετινή 8 Μάρτη «προθερμασμένες» από την επιτυχημένη απεργία στις 4 Φλεβάρη, αλλά και το μεγαλειώδες πανελλαδικό συλλαλητήριο στις 13 Φλεβάρη, όπου εκφράσαμε τη συμπαράσταση και λαϊκή αλληλεγγύη στα 68 αγροτικά μπλόκα που κατέβηκαν στην Αθήνα απαιτώντας να παρθεί πίσω ο αντιασφαλιστικός νόμος-λαιμητόμος. Πιο δυναμωμένες , με αγωνιστική αισιοδοξία κλιμακώνουμε τις προσπάθειές μας μπροστά στις 8 Μάρτη για να πυκνώσουν τον αγώνα και την πολύμορφη δράση των Συλλόγων και Ομάδων της ΟΓΕ περισσότερες γυναίκες.

 

Με το βλέμμα στραμμένο στη νέα γενιά, στις νέες μητέρες που πλήττονται αμείλικτα από το τσουνάμι του « 3ου μνημονίου» της δήθεν αριστερής κυβέρνησης, του πιο ανάλγητου για τις λαϊκές οικογένειες, του πιο ευεργετικού για τις μεγάλες επιχειρήσεις, η ΟΓΕ στέλνει αισιόδοξο, αγωνιστικό μήνυμα: στην οργάνωση και αγωνιστική διεκδίκηση με βάση τις σύγχρονες ανάγκες μας βρίσκεται η δύναμή μας. Από την ενεργητική, μαχητική στάση ζωής με κριτήριο τις ανάγκες των εργαζομένων εξαρτάται το μέλλον μας, το μέλλον των παιδιών μας. Αυτό βρίσκει αντίκρισμα και στο σύνθημα που ακούγεται στις πορείες μας: «Εμείς διεκδικούμε τα δικαιώματά μας, καλύτερη ζωή για μας και τα παιδιά μας». Οι ανάγκες μας δε μπορεί να περιμένουν. Δεν πρέπει να χαθεί άλλος πολύτιμος χρόνος.

 

Είναι μακρύς ο δρόμος του αγώνα που άνοιξαν οι υφάντρες και οι ράφτρες της Νέας Υόρκης στα 1857, οι εργάτριες στο υφαντουργείο του Ρετσίνα το 1892, οι καπνεργάτριες αγωνίστριες στην πατρίδα μας καθώς και τόσες αγωνίστριες μέσα από τους απελευθερωτικούς, τους εργατικούς, τους αγροτικούς και γυναικείους αγώνες του λαού μας. Εμείς οι γυναίκες του ριζοσπαστικού γυναικείου κινήματος σ΄ αυτή το ρότα ανοίγουμε την περπατησιά μας. 40 χρόνια τώρα «ασυμβίβαστα συνεχίζουμε

στο δρόμο του αγώνα για την γυναικεία ισοτιμία και τις σύγχρονες ανάγκες μας.»

 

Γνωρίζουμε πως ότι κατακτήσαμε μέχρι σήμερα ποτισμένο με αίμα χιλιάδων αγωνιστών και αγωνιστριών το κατακτήσαμε με αγώνες. Τίποτα δε μας χαρίστηκε. Ότι μας πήραν πίσω ΕΕ, Κυβέρνηση και εργοδότες με την βάρβαρη αντιλαϊκή τους επίθεση δε χάθηκε για πάντα. Με μαζικούς και συλλογικούς αγώνες θα ξανακερδηθεί σε ανώτερο επίπεδο και ανεπίστρεπτα, σε σύγκρουση με τα μονοπώλια, τις πολιτικές ΕΕ και κυβερνήσεων.

 

Δε σταυρώνουμε τα χέρια, δεν κάνουμε βήμα πίσω. Σηκώνουμε ψηλά τις σημαίες της διεκδίκησης , του ανυποχώρητου αγώνα μέσα από το ριζοσπαστικό γυναικείο κίνημα , μέσα από την Κοινωνική Συμμαχία και καλούμε κάθε γυναίκα λαϊκής οικογένειας, ιδιαίτερα τις νέες γυναίκες να ενωθούν στο μετερίζι του αγώνα μας και να δώσουμε μαχητική απάντηση στην αντιλαϊκή αδιαλλαξία της Κυβέρνησης, της ΕΕ και της εργοδοσίας που σήμερα συμπυκνώνεται με την επίθεση στην Κοινωνική Ασφάλιση. Αποτελεί για μας και τις οικογένειές μας ζήτημα ζωής.

 

Δε θα αφήσουμε να εγκλωβιστούν οι εργαζόμενες και άνεργες γυναίκες, οι αυτοαπασχολούμενες, οι αγρότισσες, οι σπουδάστριες, οι νέες μητέρες στο δόλωμα της Κυβέρνησης και της ΓΓΙΦ με το λεγόμενο «παράλληλο» πρόγραμμα, με το νομοσχέδιο που ετοιμάζουν για την «ισότητα των φύλων». Είναι βέβαιο ότι η Κυβέρνηση, προπονημένη στο «εμπόριο ελπίδας», θα προσπαθήσει άλλη μια φορά να εξαπατήσει τις γυναίκες των λαϊκών οικογενειών. Στο επίκεντρο θα είναι τα ψίχουλα που πέφτουν από το τραπέζι των επιχειρηματικών ομίλων.

 

Με τα συνθήματα περί «ισότητας των δύο φύλων» δεν αντιμετωπίζεται η απαξίωση του κοινωνικού ρόλου της μητρότητας. Η μητρότητα βρίσκεται στο απόσπασμα όταν εντείνεται η εργοδοτική επιθετικότητα που φτάνει μέχρι την απόλυση εγκύου ή τον εκβιασμό να υπογράψει η εργαζόμενη δήλωση ότι δε θα κάνει οικογένεια. Όταν καλούν τη νέα γυναίκα να γεννήσει στο σπίτι, , στο χωράφι προκειμένου να πάρει το πενιχρό

επίδομα τοκετού, το οποίο της το στερούν όταν γεννάει στο μαιευτήριο.

 

Προκλητικά ο Υπουργός Εργασίας στην παράσταση διαμαρτυρίας που κάναμε για να επιστρέψει το επίδομα τοκετού σε όλες τις γυναίκες, για να σταματήσει ο εκβιασμός σε εκατοντάδες ζευγάρια να το επιστρέψουν με την απειλή της κατάσχεσης δεσμεύτηκε μόνο να σταματήσει η απαίτηση επιστροφής από γυναίκες με βάση εισοδηματικά κριτήρια!!! Έλεος! Δε θα επιτρέψουμε στην κυβέρνηση να μας χωρίσει σε προνομιούχες και μη προνομιούχες. Δεν αποδεχόμαστε την αντιδραστική λογική της κυβέρνησης να πληρώνουν οι φτωχές οικογένειες για τις πιο εξαθλιωμένες, για να μειώσουμε τις απαιτήσεις μας από αυτά που μας αξίζουν. Να πληρώσει το κράτος και η εργοδοσία.

 

Τέρμα πια στις αυταπάτες της «ισότητας» της κομμένης και ραμμένης στα μέτρα των εκμεταλλευτών του μόχθου μας. Είναι η «ισότητα» που μας αύξησε τα ηλικιακά όρια συνταξιοδότησης και μας καταδικάζει να δουλεύουμε μέχρι το θάνατο. Που μας ζητάει να ξεχάσουμε τον Κοινωνικό χαραχτήρα της Ασφάλισης.. Στο όνομα της ισότητας θέλουν η γυναικεία απασχόληση να υπάρχει, να διευρύνεται αλλά να είναι μαύρη, χωρίς δικαιώματα, να είναι χωρίς στον ήλιο μοίρα.

 

Δεκάδες είναι τα περιστατικά που φτάνουν στην ΟΓΕ και τα σωματεία για εργαζόμενες που απέβαλαν λόγω εντατικοποίησης της δουλειάς, τη στιγμή που οι υπηρεσίες Υγείας και Ασφάλειας στους χώρους δουλειάς είναι ανεπαρκείς έως ανύπαρκτες και παραδομένες στους ιδιώτες. Μειώνεται διαρκώς ο αριθμός των γυναικών που δεν έχουν άδεια μητρότητας, γονική ή θηλασμού, αφού οι ανασφάλιστες αυξάνονται. Τέρμα πια στο «ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα» του «συγκερασμού οικογενειακών και εργασιακών υποχρεώσεων» που φορτώνει στις πλάτες της γυναίκας τη φροντίδα των παιδιών, των αρρώστων, των ηλικιωμένων, ως αποκλειστική ευθύνη. Τέρμα πια στην εξαπάτηση των λεγόμενων «παράλληλων προγραμμάτων» αφού δεν πρόκειται να ικανοποιήσουν τις σύγχρονες ανάγκες των γυναικών για δημόσιες και δωρεάν προληπτικές γυναικολογικές εξετάσεις, τον προγεννητικό έλεγχο, τα έξοδα κατά τη διάρκεια της

εγκυμοσύνης και του τοκετούΔεν αποδεχόμαστε να αποτρέπονται τα νέα ζευγάρια από το να αποκτήσουν παιδί αναλογιζόμενα το κόστος ανατροφής αλλά και το κόστος για να έρθει στον κόσμο, ιδιαίτερα όταν πρέπει να προχωρήσουν σε Ιατρικώς Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή. Δεν αποδεχόμαστε την κρυοσυντήρηση των ωαρίων για να βάλουν οι κοπέλες στην κατάψυξη τη μητρότητα. Οι ελλείψεις βρεφονηπιακών σταθμών, τα τροφεία, και τα αποτρεπτικά κοινωνικοοικονομικά κριτήρια δημιουργούν ανυπέρβλητα προβλήματα στη νέα γυναίκα.

 

Όσο η μητρότητα , η μόρφωση, η υγεία – πρόνοια, η εργασία θεωρείται ατομική υπόθεση, όσο τα πάντα μετρώνται με το επιχειρηματικό κέρδος και η μητρότητα αποτελεί «κόστος» για τους εργοδότες θα είμαστε διπλά καταπιεσμένες. Όσο τα μονοπώλια καθορίζουν την τύχη μας, όσο είμαστε στα πλοκάμια της ΕΕ δεν θα υπάρχουν οι κοινωνικές και οικονομικές προϋποθέσεις για να ικανοποιηθούν οι σύγχρονες ανάγκες της πλειοψηφίας των γυναικών, των παιδιών τους, των άλλων μελών της οικογένειάς τους.

 

Τέρμα πια στην καραμέλα της ΕΕ και της ΓΓΙΦ ότι το φάρμακο της ισοτιμίας μας είναι η «συμμετοχή στα κέντρα λήψης αποφάσεων». Αλήθεια σε ποιες γυναίκες απευθύνονται;;; Σίγουρα όχι στις γυναίκες του καθημερινού μόχθου. Γιατί η συμμετοχή των γυναικών δεν μπορεί να υλοποιηθεί μόνο με νόμους και ποσοστώσεις αλλά με τη δημιουργία κοινωνικών υποδομών που θα δώσουν τη δυνατότητα στις γυναίκες να συμμετέχουν στους κοινωνικούς και πολιτικούς αγώνες.

 

Για μας η συμμετοχή τους στο ταξικό εργατικό και στο ριζοσπαστικό γυναικείο κίνημα είναι πιο σημαντική γιατί εκεί είναι που παίρνονται οι αποφάσεις για αγώνα, εκεί οι γυναίκες συνειδητοποιούν την ταξική τους εκμετάλλευση μαζί με τη φυλετική τους καταπίεση και την αναγκαιότητα να αντεπιτεθούν και να αμφισβητήσουν αυτούς που τις εκμεταλλεύονται, τα μονοπώλια και την ΕΕ.

 

Η δράση της ΟΓΕ, σε όλη την Ελλάδα, συναντιέται με τη δράση δεκάδων                 σωματείων,  Ομοσπονδιών,  Εργατικών  Κέντρων  που

συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, με τους μικρούς εμπόρους, τους αυτοαπασχολούμενους/ες που συσπειρώνονται σε συλλόγους, επιτροπές της ΠΑΣΕΒΕ, με τους φτωχούς αγρότες από τους αγροτικούς συλλόγους και τις Ομοσπονδίες τους, τις επιτροπές αγώνα που συσπειρώνονται με τα αιτήματα της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής Μπλόκων, με τη δράση των σπουδαστριών και σπουδαστών του ΜΑΣ. Αυτός ο κοινός μας αγώνας ανοίγει το δρόμο για τη μόνη ελπιδοφόρα διέξοδο. Αυτή είναι η δική μας συμμαχία, που δεν παζαρεύει τα λαϊκά συμφέροντα.

 

Σήμερα, η αύξηση της παραγωγικότητας, η ανάπτυξη της τεχνολογίας και της επιστήμης μας δίνουν τη δυνατότητα να έχουμε μόνιμη και σταθερή εργασία, να αμειβόμαστε καλύτερα και να δουλεύουμε λιγότερες ώρες με ελεύθερο χρόνο και δυνατότητα να συμμετέχουμε όλες οι γυναίκες την κοινωνική δράση που αποτελεί στοιχείο για την ολόπλευρη ανάπτυξη της προσωπικότητας μας. Η απόφαση για τη δημιουργία οικογένειας να μην εξαρτάται από τους οικονομικούς περιορισμούς, αλλά από την ελεύθερη επιλογή του νέου ζευγαριού.

 

Τη φετινή 8 Μάρτη καλούμε τις εργαζόμενες γυναίκες, τις γυναίκες της υπαίθρου, τις γυναίκες του μικρομάγαζου, αυτές που βοηθούν στις οικογενειακές επιχειρήσεις, τις νέες γυναίκες, νέες μητέρες, όλες αυτές που αποτελούν το διαχρονικό καύσιμο για την κερδοφορία των μεγάλων επιχειρήσεων να σηκώσουν το ανάστημά τους.

 

Ιδιαίτερο κάλεσμα απευθύνουμε στις άνεργες γυναίκες να συμπορευτούν μαζί μας αξιοποιώντας όλα τα όπλα του αγώνα.

 

Τη φετινή 8 Μάρτη στέλνουμε μήνυμα διεθνιστικής αλληλεγγύης και αγωνιστικό κάλεσμα στις γυναίκες όλου του κόσμου που βιώνουν τη φτώχεια, τους πολέμους, την εργασιακή εκμετάλλευση, τις κοινωνικές ανισοτιμίες και τις αναχρονιστικές αντιλήψεις για τη θέση της γυναίκας στην κοινωνία.

 

Υψώνουμε τη φωνή μας ενάντια στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στη Συρία και αλλού, που εγκυμονούν τεράστιους κινδύνους για το λαό μας και τους λαούς της ευρύτερης περιοχής. Δε θα δεχτούμε

τα παιδιά μας να γίνουν κρέας στις πολεμικές τους μηχανές για τα συμφέροντα των μονοπωλίων τους, δημιουργώντας τα καραβάνια των προσφύγων.

Με λαϊκή αλληλεγγύη δίνουμε το χέρι στις πρόσφυγες που με τα μωρά στην αγκαλιά φτάνουν στη χώρα μας, θύματα των απάνθρωπων επεμβάσεων του ΝΑΤΟ, ΗΠΑ, ΕΕ και των συμμάχων τους. Με μια ανάσα, με μια φωνή να φωνάξουμε «Έξω το ΝΑΤΟ από το Αιγαίο».

Δεσμευόμαστε ότι στη φετινή 8η Μάρτη θα ακουστεί ακόμα πιο δυνατά η φωνή μας στα συλλαλητήρια σε όλη την Ελλάδα!

Ζήτω η 8 Μάρτη, Παγκόσμια Μέρα των εργαζόμενων γυναικών όλου του κόσμου, Σύμβολο του αγώνα μας!