Για τον ΕΟΠΥΥ

ΕΟΠΥΥ

Ο Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας, αφορά στους άμεσα και έμμεσα ασφαλισμένους των ταμείων του ΙΚΑ, του ΟΠΑΔ, του ΟΓΑ, του ΟΑΕΕ, τα οποία εντάσσονται σ’ αυτόν τον οργανισμό και καλύπτουν το 92% περίπου των ασφαλισμένων της χώρας Ο ΕΟΠΥΥ άρχισε να εφαρμόζεται από την1/1/12. Ήδη οι γιατροί βρίσκονται σε κινητοποιήσεις.

Να δούμε και τα «Κλειστά Ενοποιημένα Νοσήλια (ΚΕΝ),που καθιερώθηκαν νωρίτερα, στις 27/7/2011 και που αποτελούν το νέο τρόπο τιμολόγησης και αποζημίωσης από τα ασφαλιστικά ταμεία των δημόσιων νοσοκομείων και των συμβεβλημένων ιδιωτικών με τον ΕΟΠΥΥ.

Ο ΕΟΠΥΥ δημιουργήθηκε με σκοπό να αποτελέσει το φορέα υλοποίησης της πολιτικής των περικοπών για όλους τους άμεσα και έμμεσα ασφαλισμένους από την εργατική τάξη, τους αυτοαπασχολούμενους, τη φτωχή αγροτιά, τους συνταξιούχους. Ο πραγματικός τους στόχος είναι να περιορίσουν τις δημόσιες παροχές υγείας – πρόνοιας και στο φάρμακο , να ενισχύσουν την κερδοφορία των μεγάλων ιδιωτικών μονάδων σαυτό το χώρο , που είναι στρατηγικής σημασίας για το μεγάλο κεφάλαιο και όχι –όπως ψέματα λένε- ότι για το χτύπημα της «σπατάλης» και το «νοικοκύρεμα».

Αυτά που προωθούνται με τον ενιαίο κανονισμό του ΕΟΠΥΥ είναι οι ασθενείς, οι χρόνιοι πάσχοντες να έρχονται αντιμέτωποι με δραστικές παροχές στην παροχή υπηρεσιών υγείας, εργαστηριακών και ιατρικών εξετάσεων, φαρμάκων, υγειονομικού υλικού και άλλων, με αύξηση της συμμετοχής τους στις πληρωμές για όλα αυτά και στο εμπορευματοποιημένο και στον ιδιωτικό τομέα. Η κρατική επιδότηση πλέον θα είναι η μισή από την προηγούμενη επιδότηση.( 0,6% στον ΕΟΠΥΥ για 10 εκατομμύρια ασφαλισμένους, όταν στο ΙΚΑ η επιδότηση ήταν 1,4% μόνο για το ΙΚΑ).

Οι δημόσιες μονάδες υγείας θα περιοριστούν με καταργήσεις και συγχωνεύσεις κλινικών και κρεβατιών, προκειμένου να εναρμονισθούν στη μειωμένη κρατική χρηματοδότηση και η λειτουργία τους θα εξαρτάται στο βαθμό που θα είναι «βιώσιμες» ως «αυτόνομες οικονομικές μονάδες». Το ζήτημα αυτό δεν έχει μόνο τις οικονομικές επιπτώσεις στα λαϊκά στρώματα, αλλά δημιουργεί και κινδύνους στην ίδια τη ζωή τους. Π.χ. η πρόσφατη απόφαση της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας να υπάρχουν τμήματα Αιμοδοσίας, Αξονικοί και Μαγνητικοί τομογράφοι μόνο στα νοσοκομεία με πάνω από 400 κλίνες, σημαίνει ότι αυτά θα υπάρχουν για να καλύπτουν όλη την Πελοπόννησο, τα Ιόνια νησιά, την Ήπειρο και τη Δυτική Ελλάδα σε δύο νοσοκομεία, στην Πάτρα και στα Γιάννενα.

Για ορισμένες εξετάσεις (μαστογραφία, τεστ Παπανικολάου, καρκινικός δείκτης προστάτη, κολονοσκόπηση) εισάγονται περιοριστικά πλαφόν που συνδυάζουν την ηλικία και τον αριθμό των εξετάσεων σε συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα. Επίσης το test Παπανικολάου που πριν χορηγούνταν δωρεάν από τα δημόσια νοσοκομεία, τώρα το κόστος του βαραίνει τα ασφαλιστικά ταμεία. Είναι και εδώ προφανές ότι οι μάζες των ανασφάλιστων έχουν συγκεκριμένο κίνδυνο να μη μπορέσουν να έχουν ακόμα κι αυτές τις εξετάσεις.

Στον κανονισμό του ΕΟΠΥΥ καταγράφεται με πιο σαφή τρόπο η συρρικνωμένη πολιτική του αστικού κράτους για την πρόληψη. Πρόκειται για αντιγραφή και υλοποίηση κατευθύνσεων της ΕΕ, η οποία εκτιμά ότι πρέπει να υπάρχει πρόληψη για τις συγκεκριμένες παθήσεις γιατί έχουν κόστος στα υγειονομικά και ασφαλιστικά συστήματα, και με τις απουσίες λόγω κυρίως αυτών των ασθενών μειώνονται οι εργατοώρες από την παραγωγική διαδικασία.

ΚΛΕΙΣΤΑ ΕΝΟΠΟΙΗΜΕΝΑ ΝΟΣΗΛΙΑ –ΚΕΝ

Στις δημόσιες και ιδιωτικές μονάδες υγείας που έχουν συμβληθεί με τον ΕΟΠΥΥ η αποζημίωση γίνεται από τον ασφαλιστικό φορέα σύμφωνα με το νέο τρόπο τιμολόγησης που ονομάζεται «κλειστά Ενοποιημένα Νοσήλια – ΚΕΝ» ο οποίος καθορίζεται από το είδος της ιατρικής πράξης-θεραπείας-νόσου, σε συνδυασμό με προκαθορισμένες μέρες νοσηλείας για κάθε είδος. Δηλαδή πακέτο υπηρεσιών με συγκεκριμένη αμοιβή για κάθε περίπτωση.

Μερικά παραδείγματα που αποδεικνύουν πως με το νέο κανονισμό παροχών υγείας , αυξάνονται οι πληρωμές των ασθενών, των αναπήρων, των χρονίως πασχόντων, ενώ υπάρχουν αρνητικές επιπτώσεις στις γυναίκες και στα παιδιά.

1.Καθορίζεται συμμετοχή 15% όλων των ασφαλισμένων για εξετάσεις που πραγματοποιούνται σε εργαστήρια του ιδιωτικού τομέα, που είναι συμβεβλημένα με τον ΕΟΠΠΥ.

2.Προβλέπεται συμμετοχή 10% των ασφαλισμένων για δαπάνες ειδών ειδικής διατροφής.

3.Γίνονται περικοπές στη χρήση αποκλειστικής νοσοκόμας.

4.Μειώνεται το πλαφόν αποζημίωσης από τα ασφαλιστικά ταμεία για την αγορά αναπηρικών αμαξιδίων.

5.Προβλέπεται συμμετοχή 10% όλων των ασφαλισμένων σε διάφορα διαγνωστικά σκευάσματα απεικονιστικών εξετάσεων (σκιαγραφικά).

6.Συμμετοχή 25 % σε αναλώσιμο υγειονομικό υλικό.

7.Συμμετοχή 10% των χρονίως πασχόντων για την αγορά συσκευών έκχυσης φαρμάκων.

8.Καθιερώνεται πλαφόν σε επιθέματα που έχουν ανάγκη ασθενείς που είναι κλινήρεις.

9.Μειώνεται η αποζημίωση από τα ασφαλιστικά ταμεία για την αγορά καθετήρων μιας χρήσεως.

10.Περικόπτονται τα επιδόματα λουτροθεραπείας.

11.Μειώνονται τα χρηματικά ποσά για έξοδα μετακίνησης των νεφροπαθών.

12.Μειώνεται η αποζημίωση και ο αριθμός των φυσιοθεραπειών.

13.Καταργείται το «επίδομα τοκετού» όταν ο τοκετός γίνεται στο δημόσιο και στα συμβεβλημένα με τον ΕΟΠΥΥ ιδιωτικά νοσοκομεία για τις ασφαλισμένες του ΟΠΑΔ-ΙΚΑ-ΟΑΕΕ-ΟΓΑ.

14.Πρόληψη, Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Η κυβέρνηση, ψευδεπίγραφα επικαλείται ότι «εξασφαλίζει την ισότιμη πρόσβαση όλου του πληθυσμού σε ενιαίο σύστημα παροχής υπηρεσιών υγείας, που έχει σκοπό την πρόληψη, διατήρηση, προαγωγή της υγείας».

Στην πρόληψη και στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας γίνεται η μεγάλη σφαγή. Στον κανονισμό του ΕΟΠΥΥ καταγράφεται με πολύ σαφή τρόπο η συρρικνωμένη πολιτική του αστικού κράτους για την πρόληψη.

Έρχεται στην επιφάνεια η ώριμη ανάγκη να δυναμώσει η πάλη του εργατικού λαϊκού κινήματος και της κοινωνικής συμμαχίας προκειμένου να εμποδιστεί η εφαρμογή αυτών των μέτρων, να αποσπαστούν όσο είναι δυνατόν λύσεις σε ορισμένα οξυμμένα προβλήματα, στην κατεύθυνση ανατροπής συνολικά αυτής της πολιτικής.

Εμείς, οι γυναίκες της ΟΓΕ έχουμε χρέος να αποκαλύψουμε στις γυναίκες ότι ο ΕΟΠΥΥ που άρχισε να ισχύει από 1/1/12 και τα ΚΕΝ αποτυπώνουν την εμπορευματοποίηση των υπηρεσιών υγείας, τη στήριξη της κερδοφορίας του μεγάλου κεφαλαίου σε αυτό το τομέα και όχι να περιορίσουν και να «νοικοκυρέψουν» τη «σπατάλη» όπως διατείνονται.

Οι συνέπειες που θα έχουν οι γυναίκες, οι οποίες έχουν αυξημένες ανάγκες για πρόληψη και Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, θα είναι μεγάλες. Η υγεία πρέπει να αποτελέσει για μας πολύ σοβαρό μέτωπο πάλης.

Η πάλη πρέπει να θέτει ως προτεραιότητα, ιδιαίτερα για τις άνεργες, τις ανασφάλιστες και τις οικογένειές τους, για τις οποίες όλα δείχνουν ότι θα αυξηθούν ακόμα περισσότερο το επόμενο διάστημα.

Πρωταρχικός στόχος στην πάλη πρέπει να είναι η διεκδίκηση της πλήρους και δωρεάν παροχής όλων των σύγχρονων υπηρεσιών Υγείας – Πρόνοιας σε όλους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις με κρατική χρηματοδότηση των δημόσιων μονάδων Υγείας-Πρόνοιας και των ασφαλιστικών ταμείων.

Να ενημερώσουμε τις γυναίκες ότι ο «κανονισμός παροχών» του ΕΟΠΥΥ και τα ΚΕΝ αποτυπώνουν την παραπέρα εμπορευματοποίηση των υπηρεσιών υγείας, και ότι η ικανότητα του ανθρώπου για εργασία, δηλαδή η εργατική δύναμη είναι εμπόρευμα στον καπιταλισμό, όπως και όλες οι υπηρεσίες που σχετίζονται με τη διατήρησή της και την αποκατάστασή της. Γι’ αυτό, ιδιαίτερα σήμερα, δεν αρκεί η πάλη μόνο για την υπεράσπιση ή και την απόσπαση κάποιων κατακτήσεων, αλλά είναι ανάγκη να κατευθύνεται η πάλη στην κατάργηση της εργατικής δύναμης ως εμπόρευμα, με την κατάργηση της ατομικής ιδιοκτησίας των συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής και των εκμεταλλευτικών σχέσεων.

Οι συνέπειες που θα έχουν όλοι οι εργαζόμενοι και κύρια οι γυναίκες της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων από την εφαρμογή του «κανονισμού παροχών» του ΕΟΠΥΥ και τα ΚΕΝ, πρέπει να γίνει αντικείμενο συζήτησης σε όλα τα ΔΣ των συλλόγων. Να γίνει συζήτηση σε συσκέψεις στα σπίτια, στη γειτονιά, όπου βρεθούμε και όπου σταθούμε. Εξορμήσεις με το υλικό μας, σε νοσοκομεία, ΙΚΑ, Κέντρα Υγείας και όπου αλλού περιμένουν γυναίκες για παροχή υπηρεσιών υγείας.

Οι γυναίκες να μπουν μπροστά για την οργάνωση της λαϊκής πάλης, για τη διεκδίκηση των στόχων, που περιγράφονται παρακάτω.

ΣΤΟΧΟΙ ΠΑΛΗΣ

  • Πλήρη και δωρεάν ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη, εξετάσεις, θεραπείες, υγειονομικό υλικό σε όλους. Να χορηγείται βιβλιάριο ασθενείας χωρίς καμία προϋπόθεση σε όλους τους άνεργους και ανασφάλιστους και τις οικογένειές τους. Δωρεάν εμβόλια για όλα τα παιδιά, ιδιαίτερα των ανέργων και των ανασφάλιστων.
  • Το κράτος να χρηματοδοτήσει πλήρως και με επάρκεια όλες τις δημόσιες μονάδες υγείας ώστε να παρέχουν πλήρεις και δωρεάν υπηρεσίες. Να καταργηθούν οι ασφαλιστικές εισφορές στον κλάδο υγείας των ασφαλιστικών ταμείων, των εργαζομένων, αυτοαπασχολουμένων και αγροτών. Για όσο χρονικό διάστημα τα ασφαλιστικά ταμεία παρέχουν υπηρεσίες υγείας στους ασφαλισμένους να αναλάβει το κράτος να τα χρηματοδοτεί, ώστε να μην υπάρχει καμιά συμμετοχή των ασφαλιστικών ταμείων και των ασφαλισμένων για φάρμακα, εξετάσεις, θεραπείες, νοσηλεία, κλπ.
  • Να κοινωνικοποιηθούν και να γίνουν λαϊκή περιουσία όσες ιδιωτικές υπηρεσίες υγείας πληρούν τις προϋποθέσεις. Να μην καταργηθεί ή συγχωνευθεί καμία δημόσια μονάδα υγείας, κανένα νοσηλευτικό κρεβάτι. Ανάπτυξη όλων των δημόσιων υποδομών και κάλυψή τους με σύγχρονο και επαρκή σε αριθμό ιατρομηχανολογικό εξοπλισμό. Να μην παραχωρηθεί κανένα δημόσιο κρεβάτι στις ασφαλιστικές εταιρείες. Καμιά σύμβαση με τον ιδιωτικό τομέα υγείας. Να καταργηθεί το καθεστώς των «θέσεων» στα δημόσια νοσοκομεία.
  • Να αναπτυχθούν πανελλαδικά Δημόσια Κέντρα Υγείας, που θα λειτουργούν όλο το 24ωρο. Θα παρέχουν δωρεάν Πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, σε όλο το λαό με προσανατολισμό την πρόληψη. Θα καλύπτουν πλήρως και δωρεάν τις ανάγκες του οικογενειακού προγραμματισμού και του προγεννητικού ελέγχου. Θα παρέχουν δωρεάν υπηρεσίες πρόληψης, υγείας και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς. Θα καλύπτουν τις ανάγκες με οικογενειακούς γιατρούς που θα έχουν μόνιμη, πλήρη και αποκλειστική απασχόληση.
  • Εφ’ άπαξ «επίδομα τοκετού» ίδιο σε όλες τις γυναίκες, ύψους 1.000€, 2.000€ στη δίδυμη και 3.000€ στην τρίδυμη κύηση κλπ. Να δίνεται στις εργαζόμενες στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα, στις αυτοαπασχολούμενες, στις αγρότισσες και στις άνεργες ή ανασφάλιστες και ανεξάρτητα του είδους της υγειονομικής μονάδας που γίνεται ο τοκετός (με σύμβαση ή όχι με τον ΕΟΠΥΥ). Η δαπάνη να γίνεται από τον κρατικό προϋπολογισμό. Στις σημερινές συνθήκες πολύ περισσότερο αποτελεί μία ελάχιστη ενίσχυση για να αντιμετωπιστεί ένα μέρος των τεράστιων εξόδων που απαιτεί η πρόσθεση ενός νέου μέλους στη λαϊκή, στη μονογονεϊκή, στην πολύτεκνη οικογένεια.
  • Μαζικές προσλήψεις για την πλήρη στελέχωση των δημόσιων δομών υγείας, σε όλους τους κλάδους και ειδικότητες, με σχέση εργασίας μόνιμης πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης. Να ενταχθούν άμεσα στο δημόσιο σύστημα υγείας (δημόσια νοσοκομεία, ΚΥ, υγειονομικές μονάδες του ΙΚΑ), όλοι οι αυτοαπασχολούμενοι γιατροί με μόνιμη πλήρη και αποκλειστική απασχόληση. Να μονιμοποιηθούν όλοι οι επικουρικοί γιατροί, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Να απορροφηθούν από το δημόσιο σύστημα υγείας – πρόνοιας οι αποκλειστικές νοσοκόμες/οι.
  • Κρατικός φορέας έρευνας, παραγωγής φαρμάκων και πάσης φύσεως τεχνικών βοηθημάτων, τεχνητών μελών, υγειονομικού υλικού και δωρεάν διάθεσή τους σύμφωνα με τις ανάγκες των ασθενών και της κάθε ξεχωριστής αναπηρίας.

Με αυτούς τους στόχους πάλης πάμε στις γυναίκες της λαϊκής οικογένειας. Στις συνταξιούχες, στις γυναίκες με χρόνιες παθήσεις, στις γυναίκες ΑμΕΑ ή με παιδιά ΑμΕΑ, στις γυναίκες σε ηλικία αναπαραγωγής που διστάζουν να κάνουν οικογένεια, να αποκτήσουν παιδιά. Οι γυναίκες έχουν ιδιαίτερους λόγους όχι μόνο να ξεσηκωθούν αλλά να μπουν μπροστά και να απαιτήσουν ότι το κράτος τους οφείλει για την ιατροφαρμακευτική τους κάλυψη των ίδιων και των παιδιών τους. Έχουν κάθε λόγο να απαιτήσουν ένα Αποκλειστικά Δημόσιο και Δωρεάν Σύστημα Υγείας μέσα στο οποίο η Πρόληψη και η Πρωτοβάθμια Φροντίδα υγείας, χωρίς καμιά επιχειρηματική δράση σε αυτόν τον τομέα, να καλύπτει τις ανάγκες τους χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Ήρθε η ώρα οι εργαζόμενοι σε κάθε τόπο δουλειάς, σε κάθε γειτονιά να πάρουν τις τύχες τους στα χέρια τους, χωρίς καμιά αναμονή, καμιά ηττοπάθεια, αυταπάτη και μοιρολατρία.

Γενάρης 2012                                       Το Προεδρείο της ΟΓΕ