ΨΗΦΙΣΜΑ για τον Όλυμπο

ΨΗΦΙΣΜΑ

 Το 11ο Συνέδριο της ΟΓΕ (Αθήνα 23-25/11/2012) χαιρετίζει τον αγώνα τοπικών φορέων, συλλόγων και της «Συντονιστικής Επιτροπής» για να μη μετατραπεί ο Όλυμπος σε χαβούζα βιομηχανικών αποβλήτων.

Ο οργανωμένος και ανυποχώρητος αγώνας λαϊκών δυνάμεων, που εδώ και πέντε (5) μήνες έδιναν καθημερινά με ενημερωτικές εξορμήσεις, συγκέντρωση υπογραφών και λαϊκές συνελεύσεις, ΕΠΕΒΑΛΕ την ανάκληση προηγούμενης απόφασης της Δημοτικής Αρχής του Δήμου Δίου – Ολύμπου αναφορικά με την τροποποίηση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για 15 στρέμματα στην περιοχή «Γούρνες» στο λατομείο Λιτοχώρου και αφορούσε το θάψιμο 82.000 τόνων βιομηχανικών αποβλήτων (ηλεκτρολυτικό διοξείδιο του μαγγανίου) της πολυεθνικής ΤΟSOH ΕΛΛΑΣ ΑΒΕ. Η απόφαση αυτή άνοιγε την «κερκόπορτα» για να μετατραπεί ο Όλυμπος σε χαβούζα βιομηχανικών αποβλήτων.

Η θετική έκβαση του αγώνα αυτού επιβεβαιώνει ότι:

Όταν ο λαός πειστεί για το δίκιο του και αποκτήσει εμπιστοσύνη στη δύναμή του, με την πάλη του μπορεί να ανατρέψει αποφάσεις, νόμους και πρακτικές που του «κλέβουν» τη ζωή.

Σταθερά και αταλάντευτα κλιμακώνουμε την πάλη μας, απαιτούμε:

  • Να ακυρωθεί η σχετική απόφαση του Γενικού Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κεντρικής Μακεδονίας αναφορικά με την τροποποίηση της Μ.Π.Ε. της ΔΕΑΔΟ όπως ακριβώς ακυρώθηκε η σχετική απόφαση του Δήμου Δίου – Ολύμπου.

Θεωρούμε ότι η χωροθέτηση και διαχείριση των απορριμμάτων και των βιομηχανικών αποβλήτων πρέπει να είναι αποκλειστική ευθύνη του κράτους που σε συνεργασία με την τοπική διοίκηση να σχεδιαστεί η διαχείρισή τους με κριτήριο την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών, χωρίς ΣΔΙΤ, επιχειρηματική δραστηριότητα και ανταποδοτικά τέλη. Η δε επιλογή των χωρών πρέπει να γίνεται με επιστημονικά κριτήρια τα οποία θα ανταποκρίνονται στη συνδυασμένη ικανοποίηση των όρων προστασίας της δημόσιας υγείας, των υδάτινων πόρων, των αρχαιολογικών χώρων, του περιβάλλοντος και σε απόσταση από τις κατοικημένες περιοχές.

Έχουμε χρέος να προστατέψουμε τη δημόσια υγεία, τη ζωή και το μέλλον των παιδιών μας.

Έχουμε τη δύναμη να αποτρέψουμε κάθε πιθανή υποβάθμιση του περιβάλλοντος, της αγροτικής παραγωγής και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στον τουρισμό.

Λέμε ναι στον οργανωμένο αγώνα, που είναι ο μόνος που τους τρομάζει.

Οργανώνουμε την αντεπίθεσή μας στους εκμεταλλευτές του μόχθου μας.

  Νοέμβρης 2012