15ο Συνέδριο της Παγκόσμιας Δημοκρατικής Ομοσπονδίας Γυναικών (ΠΔΟΓ) Μπραζίλια Βραζιλίας, 8-12 Απριλίου 2012

15ο Συνέδριο

της Παγκόσμιας Δημοκρατικής Ομοσπονδίας Γυναικών (ΠΔΟΓ)

Μπραζίλια Βραζιλίας, 8-12 Απριλίου 2012

Το 15ο Συνέδριο της Παγκόσμιας Δημοκρατικής Ομοσπονδίας Γυναικών (ΠΔΟΓ) έγινε στην πρωτεύουσα της Βραζιλίας, Μπραζίλια, από τις 8 έως τις 12 Απριλίου 2012. Συμμετείχαν 72 γυναικείες οργανώσεις από 53 χώρες του κόσμου. Πριν την έναρξη του Συνεδρίου προηγήθηκε συνάντηση της Εκτελεστικής Γραμματείας της ΠΔΟΓ στις 6 και 7 Απριλίου 2012. Η ΟΓΕ συμμετείχε στο Συνέδριο με τριμελή αντιπροσωπεία αποτελούμενη από τις Καλλιόπη Μπουντούρογλου, Μαιρήνη Στεφανίδη και Χριστίνα Σκαλούμπακα.

Το Συνέδριο, που έγινε στο Συνεδριακό Κέντρο Ulysses Guimaraes, ξεκίνησε στις 8 Απρίλη το πρωί με την εισήγηση της Προέδρου Marcia Campos και τον οικονομικό απολογισμό από την Πορτογαλέζα Regina Marques. Συνεχίστηκε με την έγκριση των Επιτροπών του Συνεδρίου από την Ολομέλεια και τη συζήτηση και ψήφιση του νέου προτεινόμενου καταστατικού. Επίσης εγκρίθηκαν οι νέες οργανώσεις-μέλη της ΠΔΟΓ. Από την Ευρώπη μετά από πρόταση της ΟΓΕ έγιναν μέλη τρεις νέες οργανώσεις, από τη Ρωσία, την Ουγγαρία και την Ισπανία. Η ΟΓΕ επιλέχθηκε για να συμμετάσχει στην επιτροπή της τελικής διακήρυξης του Συνεδρίου

Το απόγευμα της ίδιας μέρας συνεδρίασαν τα Περιφερειακά Γραφεία από κάθε ήπειρο. Στο Γραφείο της Ευρώπης έγινε ουσιαστική συζήτηση για τα προβλήματα των γυναικών μπροστά στην καπιταλιστική κρίση, για τις αιτίες της κρίσης αυτής αλλά και τη διέξοδο που βλέπει το παγκόσμιο μαχητικό γυναικείο κίνημα. Εγινε απολογισμός της δράσης μας από το τελευταίο Συνέδριο στο Καράκας, όπου η ΟΓΕ ανέλαβε τον συντονισμό των Ευρωπαϊκών οργανώσεων και αποφασίστηκαν συγκεκριμένες κοινές δράσεις. Το πλαίσιο πάλης στο οποίο κατέληξε το Ευρωπαϊκό Γραφείο στη συνεδρίασή του είναι το εξής :

                              ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ

Το Ευρωπαϊκό Γραφείο της ΠΔΟΓ θα προωθήσει το συντονισμό της δράσης των οργανώσεών του. Ειδικά σήμερα που η καπιταλιστική κρίση χτυπάει με τον πιο βάναυσο τρόπο τις γυναίκες των λαϊκών στρωμάτων σ’ όλες τις ευρωπαϊκές χώρες χωρίς εξαίρεση.

Θα συντονίσουμε τις οργανώσεις μας έτσι ώστε να αναλάβουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην οργάνωση των γυναικών των χωρών τους.

Οργανώνουμε τη δράση μας με αιχμές :

Πρωτοβουλίες κοινών δράσεων όλων των ευρωπαϊκών οργανώσεων αναδεικνύοντας συγκεκριμένα θέματα, όπως η κρίση ή οι στρατιωτικές βάσεις.

Εκδηλώσεις αλληλεγγύης για τους αγωνιζόμενους λαούς του κόσμου και ειδικά για την Παλαιστίνη και την Κούβα.

Κοινές δράσεις αλληλεγγύης για όλους τους αγωνιζόμενους εργάτες, όπως για παράδειγμα για τους Ελληνες χαλυβουργούς, τις γυναίκες τους και τις οικογένειές τους.

Οργάνωση σεμιναρίων για θέματα όπως το trafficking, η βία, η πορνεία, τα ναρκωτικά..

Προσπάθειες για να ενταχθούν νέες ευρωπαϊκές οργανώσεις στην ΠΔΟΓ, έτσι ώστε η ΠΔΟΓ να είναι παρούσα σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες.

 

Οι παρούσες συνθήκες απαιτούν αναβαθμισμένους αγώνες που θα γίνονται ολοένα και πιο αποτελεσματικοί με τη συνεργασια του γυναικείου κινήματος με το ταξικό εργατικό κίνημα, και τη μαχόμενη νεολαία και γενικά το κίνημα των λαϊκών στρωμάτων. Σήμερα δεν απαιτείται μόνο να αντιμετωπίσουμε την αντιλαϊκή πολιτική, αλλά πρέπει να ανοίξουμε το δρόμο για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.

 

 

Τέλος το Γραφείο κατέληξε να προτείνει ως υποψήφια αντιπρόεδρο της ΠΔΟΓ από την Ευρώπη την Σκεύη Κουκουμά από την Κύπρο (ΠΟΓΟ) και αποφάσισε να παραμείνει η ΟΓΕ ως συντονίστρια των Ευρωπαϊκών οργανώσεων. (Φωτο 2,3,)

Η επόμενη ημέρα, η 9η Απρίλη ήταν ολόκληρη αφιερωμένη στις έξι θεματικές ενότητες του Συνεδρίου που συζητήθηκαν καταρχήν σε τραπέζια εργασίας. Τα θέματα ήταν τα εξής: 1) Ιμπεριαλιστική επιθετικότητα και κατοχή και οι προκλήσεις για την παγκόσμια ειρήνη, 2) Η καπιταλιστική κρίση και οι επιπτώσεις της στις γυναίκες, 3) Κλιματική αλλαγή και διατροφική ασφάλεια, 4) Η προσέγγιση των γυναικών για την ισότητα, την ανάπτυξη και την ειρήνη, 5) Η προσέγγιση των γυναικών για την εθνική, φυλετική και πολιτιστική διαφορετικότητα και 6) Η εσωτερική ζωή της ΠΔΟΓ.

Η ΟΓΕ είχε αναλάβει την εισήγηση του δεύτερου θέματος για την κρίση, η οποία έγινε από την Αντιπρόεδρο Μαιρήνη Στεφανίδη. Η ανταπόκριση από τις συνέδρους ήταν πολύ μεγάλη, ενώ έγιναν 20 παρεμβάσεις από γυναίκες απ’ όλες τις ηπείρους. Τα συμπεράσματα της συζήτησης παρουσιάστηκαν από την ΟΓΕ στην Ολομέλεια του Συνεδρίου την 11η Απριλίου. Τα συμπεράσματα αυτά που εγκρίθηκαν από την Ολομέλεια καταλήγουν ως εξής :

Οι γυναίκες της ΠΔΟΓ αναγνωρίζοντας την αιτία και το χαρακτήρα της καπιταλιστικής κρίσης ξέρουμε καλά ότι η πολιτική που ακολουθείται σήμερα σε όλα τα καπιταλιστικά κράτη πλήττει βάναυσα τα δικαιώματα της γυναίκας και του άντρα της εργατικής τάξης που παράγουν τον πλούτο αυτής της κοινωνίας, της φτωχής αγροτιάς, των αυταπασχολουμένων και της νεολαίας. Μόνο η οργανωμένη και ανυποχώρητη πάλη ενάντια στα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό μπορεί να ανατρέψει αυτή την πολιτική.

Ανυποχώρητα διεκδικούμε :

  • Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλες τις γυναίκες
  • Καμία μισθολογική διάκριση σε βάρος των γυναικών.
  • Συνταξιοδότηση των γυναικών στα 55 χρόνια . Διατήρηση της 5ετούς διαφοράς στην ηλικία συνταξιοδότησης ανδρών και γυναικών σαν ελάχιστη αναγνώριση του κοινωνικού ρόλου της μητρότητας.
  • Προστασία της μητρότητας. Σεβασμό των σεξουαλικών και αναπαραγωγικών δικαιωμάτων των γυναικών για κάθε μία και για όλες τις γενιές. Εγκυμοσύνη, μητρότητα και γαλουχία, κοινωνικές παροχές, άδειες πρέπει να είναι ίδιες και ίσες για όλες τις εργαζόμενες και στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα και για τις αυταπασχολούμενες και για τις αγρότισσες.
  • Δημόσιους δωρεάν κρατικούς βρεφονηπιακούς σταθμούς, δωρεάν κρατικές παιδικές κατασκηνώσεις για όλα τα παιδιά .
  • Αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν καθολικό σύστημα Υγείας και Πρόνοιας.
  • Αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Παιδεία για όλους.

 

Γνωρίζουμε καλά ότι οι επί μέρους νίκες γίνονται όλο και πιο δύσκολο να επιτευχθούν αν ο αγώνας δεν κατευθύνεται για ριζικότερες αλλαγές, για το χτύπημα τις αιτίας που δημιουργεί όλα τα δεινά των εργαζομένων και ιδιαίτερα των γυναικών που υφίστανται την ταξική εκμετάλλευση και διπλή καταπίεση. Δηλαδή, αν δεν κατευθύνεται η πάλη ενάντια στα μονοπώλια και στην εξουσία τους.

Σήμερα, είναι περισσότερο από ποτέ αναγκαία η στενότερη συνεργασία των αντιμονοπωλιακών και αντιιμπεριαλιστικών κινημάτων πρώτα και κύρια σε εθνικό, αλλά και σε διεθνές επίπεδο. Ο συντονισμένος αγώνας του μαχητικού γυναικείου κινήματος με το ταξικό εργατικό κίνημα, το αντιιμπεριαλιστικό κίνημα για την ειρήνη, το νεολαιϊστικό και τα κινήματα των φτωχών αγροτών και των αυταπασχολουμένων σε εθνικό επίπεδο καθώς και ο συντονισμός της ΠΔΟΓ, της ΠΣΟ, του ΠΣΕ και της ΠΟΔΝ σε διεθνές επίπεδο

θα ανοίξει το δρόμο για την κοινωνία του 21ου αιώνα, μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο που θα φέρει την ισοτιμία και χειραφέτηση των γυναικών της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων.

            Οι λαοί δεν έχουν πει ακόμα την τελευταία τους λέξη . Όπως είπε ο Φιντέλ Κάστρο το 1998 : « Δεν υπάρχει πιθανότητα να παραμείνει η νέα τάξη πραγμάτων που έχει εγκαθιδρυθεί γιατί οι λαοί θα επαναστατήσουν, η ανθρωπότητα θα επαναστατήσει και δε θα βάλει το κεφάλι της κάτω από τη λαιμητόμο. Το ένστικτο της αυτοσυντήρησης και το ανθρώπινο μυαλό δε θα το επιτρέψουν.»

 

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης η ΟΓΕ πρόβαλλε βίντεο για τους αγώνες των γυναικών και των λαών της Ευρώπης συνδέοντας την ιστορία και την παράδοση της ΠΔΟΓ με το αγωνιστικό παρόν της.

 

Στη θεματική για τον ιμπεριαλισμό η Πρόεδρος της ΟΓΕ, Καλλιόπη Μπουντούρογλου έκανε την εξής παρέμβαση :

Ο ιμπεριαλισμός είναι το ανώτερο στάδιο του καπιταλισμού, γι αυτό δεν μπορούμε να λέμε ότι ιμπεριαλιστική δύναμη είναι μόνο οι ΗΠΑ, αλλά όλες εκείνες οι καπιταλιστικές δυνάμεις, η ένωση δυνάμεων όπως η ΕΕ, με υψηλή καπιταλιστική ανάπτυξη. Οι δυνάμεις αυτές αφού έχουν πιει τον ιδρώτα και το αίμα των εργαζομένων για να αυξήσουν τα κέρδη τους, περνούν στο ανώτερο στάδιο, τον ιμπεριαλισμό με πολέμους, κατοχή, εμπάργκο χωρών, διαμελισμούς χωρών κ.ά. για να βάλουν στο χέρι τον παγκόσμιο πλούτο.Το δολοφονικό πρόσωπο του ιμπεριαλισμού το γνωρίζουν καλά οι γυναίκες της Παλαιστίνης, της Γιουγκοσλαβίας, του Ιράκ, του Αφγανιστάν, της Λιβύης και αλλού.

Ο ιμπεριαλισμός τους μηχανισμούς του τους έχει έτοιμους από καιρό, όπως το ΝΑΤΟ, ώστε με προσχήματα, πότε την μπούργκα, πότε τη «δημοκρατία» να φέρνει σε πέρας τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς. Άλλωστε το διεθνές δίκαιο που επικαλούνται ποιόν εξυπηρετεί; Οι γυναίκες ξέρουν καλά τι αφήνουν πίσω τους οι ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι : φτώχεια, δυστυχία, θάνατο, προσφυγιά, πορνεία, ναρκωτικά.

Εμείς οι γυναίκες της περιοχής της Μεσογείου είμαστε πολύ ανήσυχες. Μαζεύονται σύννεφα πολέμου στην περιοχή μας από τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις που θέλουν να ελέγξουν τους δρόμους του πετρελαίου και του φυσικού αερίου.

Αγαπητες συναγωνίστριες, θα μείνουμε στις διαπιστώσεις που όλες συμφωνούμε; Πρέπει να προσανατολίσουμε τη δράση μας που θα μας οδηγήσει στη λύση. Η λύση κατά τη γνώμη μας βρίσκεται στην ανατροπή του καπιταλιστικού τρόπου ανάπτυξης και να πάρουν οι εργαζόμενοι στην ιδιοκτησία τους τον πλούτο που παράγουν. Θα απαλλαγούμε από τον ιμπεριαλισμό τότε μόνο όταν χτίσουμε την κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.

 

           Στις 10 Απρίλη οργανώθηκε πορεία των συνέδρων γυναικών στους δρόμους της Μπραζίλια που κατέληξε στο κοινοβούλιο. Γυναίκες απ’ όλες τις ηπείρους με σημαίες και πανώ πλημμύρισαν τους δρόμους της Βραζιλιάνικης πρωτεύουσας. Κυριάρχησαν τα συνθήματα για την απελευθέρωση των πέντε Κουβανών πατριωτών που βρίσκονται φυλακισμένοι στις ΗΠΑ, καθώς και για την Παλαιστίνη και την Κύπρο. Οι γυναίκες από την Ευρώπη βροντοφώναξαν ότι «αντιπαλεύουν την καπιταλιστική κρίση με τον οργανωμένο αγώνα τους ενάντια στον ιμπεριαλισμό και τα μονοπώλια».

Αντιπροσωπεία της ΠΔΟΓ, στην οποία συμμετείχε και η Πρόεδρος της ΟΓΕ Καλλιόπη Μπουντούρογλου επέδωσε ψήφισμα-έκκληση του Συνεδρίου στην Αντιπρόεδρο της Βουλής.

 

Την τελευταία ημέρα του Συνεδρίου (12/4) εκλέχθηκαν η Πρόεδρος και οι 5 Αντιπρόεδροι της ΠΔΟΓ. Στη θέση της Προέδρου επανεκλέχθηκε η Βραζιλιάνα Marcia Campos, ενώ Αντιπρόεδροι εκλέχθηκαν η Σκεύη Κουκουμά από την Κύπρο, η Mayada Abbassi από την Παλαιστίνη, η Annie Raja από την Ινδία, η Lucia Inga από την Ανγκόλα και η Elizabeta Tortoza από τη Βενεζουέλα.

Εγκρίθηκαν 37 ψηφίσματα εκ των οποίων τα τέσσερα που πρότεινε η ΟΓΕ για την κρίση, για το ρόλο του ΝΑΤΟ, για την αντικομμουνιστική εκστρατεία της ΕΕ και τη συμπαράσταση στους απεργούς της Ελληνικής Χαλυβουργίας.

Τέλος, εγκρίθηκε η τελική διακήρυξη του 15ου Συνεδρίου που την παραθέτουμε ολόκληρη πιο κάτω.